FOOD EXPO 2025, με καινοτομίες, χιλιάδες επισκέπτες και παράλληλες εκδηλώσεις στον τομέα τροφίμων και ποτών

Το ΕΚΤ, μέλος της Κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas, παρείχε την αιγίδα του στη Διεθνή Έκθεση, ενώ συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 2025 πραγματοποιήθηκε φέτος 8-10 Μαρτίου 2025 στο Metropolitan Expo, προσελκύοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), μέλος της Κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas, παρείχε την αιγίδα του στη Διεθνή Έκθεση, ενώ συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων.

H Εκθεση αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδυάζοντας εμπορικές συναντήσεις, συνεργασίες, καινοτομίες και εντυπωσιακές εκδηλώσεις. Χιλιάδες decision makers από επιχειρήσεις της Λιανικής, της Μαζικής Εστίασης, της Φιλοξενίας και του Χονδρεμπορίου από την Ελλάδα και 1.000 Hosted Buyers από 80+ χώρες από όλο τον κόσμο συνάντησαν 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες με πάνω από 50.000 ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας τρόφιμα και ποτά. 

Παρουσιάστηκαν γνωστά και επιτυχημένα προϊόντα με δυναμική παρουσία στο ράφι, αγαθά που έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, τρόφιμα που βελτιώνουν τη διάθεση και την υγεία, ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, παγκόσμιες γεύσεις εμπνευσμένες από την πολιτισμική πολυμορφία της σύγχρονης εποχής αλλά και προτάσεις που πρεσβεύουν τις αειφόρες πρακτικές παραγωγής.

Η παράλληλη έκθεση ΟΕΝΟΤΕLIA, η μεγαλύτερη διοργάνωση κρασιού και αποσταγμάτων στην Ελλάδα, συγκέντρωσε πλήθος επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων από τους κλάδους της μαζικής εστίασης, ενώ παρουσίασε 200 παραγωγούς και διανομείς εκλεκτών οίνων και παραδοσιακών αποσταγμάτων, ενισχύοντας την εμπειρία των επισκεπτών. 

Παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το 1ο Διεθνές Beverage Summit, αλλά και εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, κλπ πρόσφεραν γνώση και έμπνευση στους συμμετέχοντες.

1ο Διεθνές Beverage Summit για την ανάδειξη της καινοτομίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας

Το 1ο Διεθνές Beverage Summit πραγματοποιήθηκε στο stage του Room for Growth, Hall 3 της έκθεσης, και φιλοξένησε πλήθος από ομιλίες και παρουσιάσεις από κορυφαία στελέχη του F&B industry από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλυσαν τις τάσεις του μέλλοντος στην παγκοσμια αγορά τροφίμων και ποτών.

H Αναστασία Σαρχόσογλου από το ΕΚΤ, Σύμβουλος Καινοτομίας Enterprise Europe Network Hellas, παρευρέθηκε στο πάνελ της συζήτησης “What are the stepping stones for a startup to grow?” μαζί με τους Δρ Χάρη Λαμπρόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Μιχάλη Ελευθερίου, συνιδρυτή και CEO της ελληνικής startup Bloom Aronia και Παναγιώτη Τσαγκάρη, εμπορικό διευθυντή της Bazaar. Αναλύθηκαν τα βήματα ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης, αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος των startups στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ συζητήθηκε η σημαντική συμβολή της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών, την εξωστρέφεια και τη διεθνή ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η Α. Σαρχόσογλου υπογράμμισε ότι «το μέλλον στην αγροδιατροφή είναι οι startups» ενώ ο Μ. Ελευθερίου, έχοντας λάβει ο ίδιος υποστήριξη από τις υπηρεσίες του Enterprise Europe Network Hellas για να αναπτύξει την startup του, τόνισε την αξία των ανθρώπων πίσω από μία καινοτόμα ιδέα, τη σημασία της εξωστρέφειας και την αποτελεσματικότητα της σωστής επικοινωνίας των μοναδικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος. Το πάνελ συντόνισε ο Νεκτάριος Νώτη, ιδρυτής και CEO της NOTICE CONTENT & SERVICES (των ψηφιακών newsletters FnB Daily – BnB Daily) & συνιδρυτής της ESGreece.

Την FOOD EXPO 2025 διοργάνωσε η FORUM A.E.

Δείτε το βίντεο του panel “What are the stepping stones for a startup to grow?” (από 2:03:23 έως 2:26:26)

www.ekt.gr, με πληροφορίες από FOOD EXPO, ΕΚΤ