Το Enterprise Europe Network πραγματοποίησε το Ετήσιο Συνέδριό του στη Βουδαπέστη το τριήμερο 6-8 Νοεμβρίου 2024, με αισθητή την παρουσία των συμβούλων της ελληνικής κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas. Ανάμεσά τους και στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με ενεργό ρόλο στις διεθνείς ομάδες εξειδικευμένων συμβούλων του Enterprise Europe Network.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, 750 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένες θεματικές συζητήσεις, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να δικτυωθούν με συναδέλφους από 55 χώρες. Συνολικά, ανέβηκαν στο βήμα 160 ομιλητές σε 23 θεματικές συζητήσεις.
Παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EISMEA και επιτυχημένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστηριχθεί από το Δίκτυο, αναπτύχθηκαν ιδέες και γόνιμοι προβληματισμοί για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς και για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δικτύου με έμφαση στη βιωσιμότητα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την υποστήριξη επιχειρήσεων στο ταξίδι τους στην Ενιαία Αγορά και πέραν αυτής.
Ισχυρή ελληνική παρουσία
Αυτή τη χρονιά η παρουσία της ελληνικής κοινοπραξίας ήταν ιδιαίτερα αισθητή, καθώς έγιναν ομιλίες και παρεμβάσεις από έξι στελέχη σε επτά θεματικές συζητήσεις και εργαστήρια. Το Enterprise Europe Network Hellas έχει πλέον ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς της Αγροδιατροφής, της Υγείας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ανθεκτικότητας, των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Επικοινωνίας και της Ποιότητας.
Συγκεκριμένα, μέσω του Δικτύου ΠΡΑΞΗ παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δύο ιστορίες επιτυχίας ελληνικών επιχειρήσεων. Στην περίπτωση της HERADO παρουσιάστηκε σύντομο video στο session «Dual Use Technologies: an Opportunity for Innovative SMEs to penetrate new markets». Επίσης, η επιχείρηση SOLMEYEA παρουσιάστηκε ως επιτυχημένο παράδειγμα των υπηρεσιών EIC (EEN2EIC) στην ενότητα «From Vision to Success: Lessons from EEN-supported Start-Ups».
Ομιλίες και παρεμβάσεις που έγιναν σε θεματικές ενότητες και εργαστήρια είναι οι εξής:
- Η Νικολέτα Μουρατίδου, Σύμβουλος Διεθνοποίησης και Βιωσιμότητας στον ΣΒΕ, συμμετείχε στο πάνελ ομιλητών στην ενότητα «Quality starts with me!».
- Η Κατερίνα Τζιτζινού, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων στο ΣΒΕ, ήταν ομιλήτρια σε δύο πάνελ: «Increasing Resilience: the next steps for the Network» και «Innovate with ISO 56000: Guiding SMEs to Excellence».
- Ο Άγγελος Αγγελίδης, συντονιστής της ομάδας έργου στο ΕΚΤ, πήρε τον λόγο στην ενότητα «Dual Use Technologies» για να περιγράψει την εμπειρία του από τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
- Ο Παναγιώτης Φραντζής, υπεύθυνος Επικοινωνίας της ελληνικής κοινοπραξίας από το ΕΚΤ, ήταν ομιλητής στο εργαστήριο «AI-Powered Marketing: Crafting Content and Success Stories».
- Ο Σπύρος Κελλίδης, Πρόεδρος του Sector Group Agri-Food, παρενέβη στην ενότητα «Synergy for Success: Strengthening SME Growth through NCP-EEN Collaboration»
- Ο Γιώργος Παπαγεωργακόπουλος, Σύμβουλος Βιωσιμότητας στο ΒΕΑ, παρουσίασε το έργο EcoFashionEU στην ενότητα «Driving Sustainability in SMEs: the Tools of the EEN»
Επιπλέον, συμμετείχε η Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, σύμβουλος καινοτομίας στο ΕΚΤ και προεδρεύουσα στο Sector Group της Υγείας του Enterprise Europe Network, το οποίο συνεδρίασε στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου.
Το ΕΚΤ στο Enterprise Europe Network
Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Από το 2008 υποστηρίζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς. Στην Ελλάδα, εκπροσωπείται από την κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, με συντονιστές το ΕKT και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Δεκαέξι οργανισμοί παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις με διεθνείς φιλοδοξίες για την υποστήριξη της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης. Για την περίοδο 2022-2025 το ΕΚΤ συντονίζει το πρόγραμμα Επικοινωνίας της ελληνικής κοινοπραξίας και έχει ενεργό ρόλο σε τρεις διεθνείς ομάδες εξειδικευμένων συμβούλων του Δικτύου.