Οι Δράσεις Staff Exchanges MSCA για την κινητικότητα των ερευνητών στο επίκεντρο εκδήλωσης ΕΚΤ και ΙδΕΚ

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την πρόσκληση χρηματοδότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι οργανισμοί και οι ερευνητικές ομάδες.

Οι ανοικτές προσκλήσεις χρηματοδότησης των Δράσεων Staff Exchanges του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions, ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τα δύο Εθνικά Σημεία Επαφής για το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (EREA).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά 170 εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων, δημόσιας διοίκησης, και λοιπών φορέων από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες όπως τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, κ.ά.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την πρόσκληση χρηματοδότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα δέχεται αιτήσεις έως 8 Οκτωβρίου 2025, για τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι οργανισμοί και οι ερευνητικές ομάδες, ενώ παρουσιάστηκαν λεπτομερώς η διαδικασία υποβολής προτάσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Επίσης δόθηκαν συμβουλές για καλές πρακτικές προς τους υποψηφίους.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αναστάσιου Γαϊτάνη, Γενικου Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία των επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα και την καινοτομία, έτσι ώστε να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη και να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο ζωής για τους ευρωπαίους πολίτες. Ο Α. Γαϊτάνης τόνισε ότι στα 30 χρόνια παρουσίας των Δράσεων MSCA, έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 12.500 ερευνητικοί οργανισμοί, 9.500 εταιρείες, καθώς και πλήθος μεμονωμένων ερευνητών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Διευθυντής του ΕΚΤ Δρ Κυριάκος Τολιάς, με αναφορά στην πολυετή εμπειρία του ΕΚΤ στα προγράμματα κινητικότητας επιστημόνων και τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχει ο οργανισμός στους υποψήφιους ερευνητές, τις επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα που υποβάλλουν αιτήσεις στο Πρόγραμμα MSCA.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Δρ Άννα Ρόζενμπεργκ, Εθνική Εκπρόσωπος για τις MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, από τη ΓΓΕΚ, η οποία ανέφερε ότι οι MSCA αποτελούν, μετά τις «Ερευνητικές Υποδομές», το πρόγραμμα στο οποίο η χώρας μας έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και επιτυχία, στον Πυλώνα της Αριστείας του χρηματοδοτικού προγράμματος πλαισίου “Ορίζοντας Ευρώπη”. Επισήμανε δε ότι οι Δράσεις Staff Exchanges έχουν άμεσο αλλά και μακροχρόνιο αντίκτυπο στην έρευνα και την καινοτομία της Ελλάδας, καθώς επιτρέπουν τη διεπιστημονικότητα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ο Σωτήρης Κιόκιας, Research Programme Manager, στην European Research Executive Agency χαιρέτισε με την σειρά του το κοινό και επεσήμανε την υποστήριξη των Εθνικών Σημείων Επαφής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ευάγγελος Δασκαλόπουλος, Project Adviser στην EREA, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των Δράσεων, τα κριτήρια υποβολής και κινητικότητας, τα κριτήρια επιλεξιμότητας προσωπικού, τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κοινοπραξιών για την υποβολή προτάσεων, τις κατηγορίες προσωπικού που δικαιούνται μετακίνηση, ενώ δόθηκαν παραδείγματα για την επιτυχή υποβολή προτάσεων.

Λεπτομέρειες για την πρόσκληση των Δράσεων Staff Exchanges που άνοιξε στις 27 Μαρτίου 2025 και θα ολοκληρωθεί στις 8 Οκτωβρίου 2025 παρέθεσε η Κατερίνα Λαζαρίδου, Project Adviser επίσης στην EREA. Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης, τον προϋπολογισμό και τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει σε σχέση με παλαιότερες προσκλήσεις. Επίσης, ανέφερε τα απαιτούμενα έγγραφα για τις αιτήσεις, παρουσίασε συνοπτικά τη διαδικασία αιτήσεων αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης. Έκλεισε την ομιλία της με συμβουλές για την επιτυχή υποβολή προτάσεων.

Τη δική του εμπειρία ως ωφελούμενος των Δράσεων Staff Exchanges παρουσίασε ο Dr.-Ing. Πάρις A. Φωκαΐδης, Associate Professor στο Frederick University της Κύπρου, School of Engineering. Παρέθεσε καλές πρακτικές, key success factors, σημεία που χρήζουν προσοχής στην δημιουργία προτάσεων και σημαντικές συμβουλές προς τους νέους υποψήφιους.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες των Εθνικών Σημείων Επαφής για MSCA. Ο Henry Scott από το ΕΚΤ και ο Δρ Άγγελος Ντάντος από το ΙδΕΚ, παρουσίασαν τις δραστηριότητες των δύο οργανισμών, οι οποίες στηρίζουν την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους, αλλά και από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας, τα Εθνικά Σημεία Επαφής βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους βοηθήσουν να υποβάλλουν πρόταση προς χρηματοδότηση, να απαντήσουν στις απορίες τους και να παρέχουν καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία της πρότασης ως την χρηματοδότηση.

Οι δύο οργανισμοί, ΕΚΤ και ΙδΕΚ, έχουν υπογράψει μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενθάρρυνση των ελληνικών και των κυπριακών φορέων για υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», την ανταλλαγή πληροφόρησης και τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η ενημέρωση και η δημιουργία συνεργασιών και συνεργειών ανάμεσα στην επιστημονική και ερευνητική ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Την εκδήλωση συντόνισαν η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στο ΕΚΤ, και ο Δρ Άγγελος Ντάντος, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στο ΙδΕΚ.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές έρευνες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις Δράσεις Staff Exchanges, αν γνωρίζουν τις υπηρεσίες των Εθνικών Σημείων Επαφής, κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίστηκε και στην ημερίδα, δικαίωμα υποβολής προτάσεων στις Δράσεις αυτές δεν έχουν μεμονωμένοι ερευνητές και επαγγελματίες, αλλά διεθνείς κοινοπραξίες πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων μη ακαδημαϊκών οργανισμών. 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη»  στην Ελλάδα:
ΕΚΤ Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (e-mail: amegremi@ekt.gr, τηλ. 2102204993), Henry Scott (e-mail: hscott@ekt.gr, τηλ. 2102204918)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Κύπρο:
ΙΔΕΚ Δρ. Άγγελος Ντάντος, (e-mail: antantos@research.org.cyτηλ. 22205033), Μυρτώ Αναστασιάδου (e-mail: manastassiadou@research.org.cy,  τηλ: 22 205069)

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Επίσης, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies». Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΚΤ υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ