Οι Δράσεις Staff Exchanges και COFUND των MSCA στο επίκεντρο εκδήλωσης από το ΕΚΤ και το ΙδΕΚ

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προκηρύξεις χρηματοδότησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ανοικτές προσκλήσεις χρηματοδότησης των Δράσεων Staff Exchanges και COFUND ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τα δύο Εθνικά Σημεία Επαφής για το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν διαδικτυακά περίπου 120 εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων και λοιπών φορέων από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, κ.α.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προκηρύξεις χρηματοδότησης που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα δέχονται αιτήσεις έως τέλη Σεπτεμβρίου 2024 (Δράσεις COFUND) και τον Φεβρουάριο του 2025 (Δράσεις Staff Exchanges), για τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι οργανισμοί και οι ερευνητικές όμαδες, ενώ παρουσιάστηκαν λεπτομερώς η διαδικασία υποβολής προτάσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι προϋποθέσεις συμμετοχής και δόθηκαν συμβουλές για καλές πρακτικές προς τους υποψηφίους.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Διευθυντή του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκου Τολιά, ο οποίος μίλησε για τον αντίκτυπο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie Actions στο οικοσύστημα έρευνας και αριστείας στην Ευρώπη και την καθοριστική συμβολή τους στη γεφύρωσης επιστήμης και επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε επίσης στην πολυετή πείρα του ΕΚΤ στα προγράμματα κινητικότητας επιστημόνων και τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχει ο οργανισμός στους υποψήφιους ερευνητές, τις επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα που υποβάλλουν αιτήσεις στο Πρόγραμμα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Σωσσάνα Κολυβά, Εθνική Εκπρόσωπος για τις MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη από το Ινστιτούτο Παστέρ, η οποία έκανε μνεία στην εξαιρετική υποστήριξη που παρέχουν το ΕΚΤ και το ΙδΕΚ ως Εθνικά Σημεία Επαφής στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδας και της Κύπρου αντίστοιχα. Μίλησε για τις Δράσεις Staff Exchanges που δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης τεχνογνωσίας σε ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς ενώ παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν την πρωτιά τις Ελλάδας σε συμμετοχές σε προσκλήσεις του 2024 για τις εν λόγω Δράσεις.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Κατερίνα Λαζαρίδου, Project Advisor στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, η οποία πραγματοποίησε αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων Staff Exchanges. Παρέθεσε τα βασικά χαρακτηριστικά των Δράσεων, τα κριτήρια υποβολής και κινητικότητας, τις προϋποθέσεις και τις κατηγορίες χρηματοδότησης, ενώ δόθηκαν αρκετά παραδείγματα και συμβουλές για την επιτυχή υποβολή προτάσεων. Έμφαση δόθηκε στην επεξήγηση της διεπιστημονικότητας, του είδους των πιθανών συνεργειών και συνεργατών, των ωφελειών των συμμετεχόντων και διαδικαστικών ζητημάτων σχετικά με τους δυνητικούς δικαιούχους. Τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις που έγιναν από τους συμμετέχοντες για τη συγκεκριμένη δράση (που έχει προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 05.02.2025).

Την δική του εμπειρία και της ερευνητικής του ομάδας από τη συμμετοχή τους στις Δράσεις Staff Exchanges 2017 και 2023 παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Τσερπές, Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παρέθεσε καλές πρακτικές και χρηστικές συμβουλές προς τους νέους υποψήφιους και επεσήμανε συμβολή του ΕΚΤ κατά την υποβολή της δικής του πρότασης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσίαση της Δράσης COFUND από τον Νεκτάριο Χριστοδουλίδη, Legal Advisor στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας. Έγινε αναφορά στους στόχους των Δράσεων, τη δομή των οργανισμών που συμμετέχουν, τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, τη διαδικασία επιλογής ερευνητών, τη δομή της πρότασης, τη διάρκεια του προγράμματος και παρέθεσε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες κόστους. Την παρουσίασή του έκλεισε απαντώντας ερωτήσεις των συμμετεχόντων για το COFUND (που έχει προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 26.09.2024).

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες των Εθνικών Σημείων Επαφής. Ο Henry Scott από το ΕΚΤ και ο Δρ Άγγελος Ντάντος από το ΙδΕΚ, παρουσίασαν τις δραστηριότητες των οργανισμών τους, οι οποίες στηρίζουν την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους αλλά και από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας, τα Εθνικά Σημεία Επαφής βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους βοηθήσουν να υποβάλλουν πρόταση προς χρηματοδότηση, να απαντήσουν στις απορίες τους και να παρέχουν καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία της πρότασης ως την χρηματοδότηση.

Οι δύο οργανισμοί, ΕΚΤ και ΙδΕΚ, έχουν υπογράψει μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενθάρρυνση των ελληνικών και των κυπριακών φορέων για υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», την ανταλλαγή πληροφόρησης και τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η ενημέρωση και η δημιουργία συνεργασιών και συνεργειών ανάμεσα στην επιστημονική και ερευνητική ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Την εκδήλωση συντόνισαν η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στο ΕΚΤ, και ο Δρ Άγγελος Ντάντος, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA στο ΙδΕΚ.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές έρευνες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις Δράσεις Staff Exchanges και COFUND, αν γνωρίζουν τις υπηρεσίες των Εθνικών Εημείων Επαφής, κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίστηκε και στην ημερίδα, δικαίωμα υποβολής προτάσεων στις Δράσεις αυτές δεν έχουν μεμονωμένοι ερευνητές και επαγγελματίες από οποιονδήποτε τομέα, αλλά διεθνείς κοινοπραξίες πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων μη ακαδημαϊκών οργανισμών. Ευκαιρίες για μεμονωμένους ερευνητές προκύπτουν έμμεσα από τις Δράσεις.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Για τις δράσεις MSCA μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Εθνικά Σημεία Επαφής στο ΕΚΤ, Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr) και Henry Scott (hscott@ekt.gr).

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Επίσης, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies». Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΚΤ υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ