Υποστήριξη επιχειρηματικών εγχειρημάτων και νέες συνεργασίες από το ΕΚΤ στο InnoHealth Forum 2024

Το InnoHealth Forum με τις πολυάριθμες παράλληλες δράσεις και πληθώρα καταξιωμένων ομιλητών, προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες και λειτούργησε ως πλατφόρμα διασύνδεσης επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών, επαγγελματιών υγείας, επενδυτών κ.ά.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετείχε δυναμικά με διάφορες δράσεις, ομιλίες, παρουσίασεις και διοργάνωση εκδήλωσης δικτύωσης στο InnoHealth Forum 2024, τη διήμερη εκδήλωση για τις Τεχνολογίες Υγείας που πραγματοποιήθηκε 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2024 στη Λάρισα και διαδικτυακά, από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον εγκεκριμένο Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της υγείας και των φαρμάκων Health Hub.

Η διήμερη εκδήλωση, με τις πολυάριθμες παράλληλες δράσεις και με πληθώρα καταξιωμένων ομιλητών, προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες και λειτούργησε ως πλατφόρμα διασύνδεσης επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών, νεοφυών επιχειρήσεων, επαγγελματιών υγείας, Πανεπιστημίων, επενδυτών και σπουδαστών.

Κορυφαίες εταιρίες και ερευνητικοί οργανισμοί συμμετείχαν ως εκθέτες στο Forum και παρουσίασαν στο κοινό καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα υγείας, ενώ σε Μαραθώνιο Καινοτομίας που διοργανώθηκε τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, οκτώ συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων σε προκλήσεις της Θεσσαλίας.

Εκθέτες, ομιλητές και κοινό δικτυώθηκαν, συζήτησαν και ανέδειξαν τις πλέον σύγχρονες λύσεις και καινοτομίες που μετασχηματίζουν την υγειονομική περίθαλψη και τις τεχνολογίες υγείας.

Το InnoHealth Forum τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, οι οποίοι πήραν μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας" (20/9/24).

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, το ΕΚΤ στο πλαίσιο του ρόλου του στο Enterprise Europe Network Hellas, και σε συνεργασία με το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, διοργάνωσε το Match4Health, μια υβριδική matchmaking εκδήλωση επιχειρηματικών και ερευνητικών συναντήσεων μεταξύ εκθετών και δυνητικών συνεργατών.

Στο Εργαστήριο Δικτύωσης για Επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Δημιουργία επιτυχημένων συμπράξεων στον Τομέα της Υγείας" που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, η Δρ Σοφία Ξεσφίγγη από το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη, Σύμβουλος Καινοτομίας και Πρόεδρος του Enterprise Europe Network SG Health, μίλησε για την υποστήριξη ερευνητών, τις επικείμενες προκηρύξεις χρηματοδότησης από τον Ορίζοντα Ευρώπη (Αποστολή για τον Καρκίνο, Cluster 1-Health και Cluster 4-Digital, Industry and Space, πρωτοβουλία IHI-Innovative Health Initiative), τις καινοτομίες στον τομέα της υγείας από ερευνητικά προγράμματα, αλλά και για τη δημιουργία επιτυχημένων κοινοπραξιών που αποφέρουν ερευνητικά αποτελέσματα με σημαντικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη.

Εμπειρογνώμονες στο panel του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν, πλέον της Δρ Σ. Ξεσφίγγη από το ΕΚΤ, η Αλεξάνδρα Κυριτσάκα, Head of EU Proposals & Planning Unit at iED & JOIST Innovation Park, ο Θωμάς Χαλάτσης, EU Project Manager at iED & JOIST Innovation Park, EDIH Health Hub Project Manager, και ο Γεώργιος Γόγολος, Candidate, EU Projects & Proposals Manager at iED & JOIST Innovation Park.

Ο Μάριος Ροΐδης από το ΕΚΤ, EIT Health Hub Coordinator, συντόνισε τη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο "Τα Νοσοκομεία Συνεργάζονται με τις Startups" το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου SymbIASIS, που υλοποιεί το EIT Health και συντονίζει το ΕΚΤ σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ (CeHA) και το JOIST Park.

Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκε το SymbIASIS που για 3η συνεχόμενη χρονιά αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που συνδέει νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνεργάζονται με τα νοσοκομεία και τις κλινικές ώστε και οι startups να δοκιμάζουν πιλοτικά τις καινοτόμες λύσεις τους, αλλά και οι μονάδες υγείας να λαμβάνουν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις που αναβαθμίζουν την υγειονομική περίθαλψη στο σύνολο στη χώρα.

Οι ομιλητές της στρογγυλής τράπεζας, Σιαφάκα Παρασκευή, Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Οδοντιατρικού Τμήματος Μονάδας ΑμεΑ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δρ Πασσά Αικατερίνη, Δρ Στοματολογίας και Ειδική Οδοντίατρος στο Γ.Ν. Λάρισας, Δρ Μαντώ Εγγλεζοπούλου, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Έλενα Ροφαέλα, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Μαρία Μπιγάκη, Υπεύθυνη Προγράμματος Symbiasis στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Μέλανη Κωνσταντινίδου, Καρδιολόγος και Ηλεκτροφυσιολόγος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και Χαρίλαος Κόκκινος, Τεχνικός Διευθυντής της FEAC Engineering, μίλησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων και startups.

Καθ’όλη τη διάρκεια του InnoHealth Forum, οι Σύμβουλοι καινοτομίας Enterprise Europe Network Hellas του EKT, Άγγελος Αγγελίδης, Ζωή Ατσιπουλιανάκη και Γαρυφαλλιά Ταμπάκη, παρείχαν ενημέρωση του κοινού για τις Δράσεις και υπηρεσίες του ΕΚΤ προς την επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη & στο επιχειρηματικό οικοσύστημα

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ενότητα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο. Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής (ΗΝΝ3.0, Ideal-ist, NCP4Industry και MSCA-NET) και έχει τον συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ECHoS για τη δημιουργία εθνικών κόμβων για την αποστολή για τον καρκίνο και COHES.io για τη στρατηγική διασύνδεση περιφερειών υγείας μέσω της ανοικτής καινοτομίας).

Επίσης, το ΕΚΤ είναι συντονιστής του κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα και έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network. Ως μέλος του Smart Attica, ενός εκ των ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, το ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, το ΕΚΤ συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα DEP4all.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, JOIST