Εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΕΚΤ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάφορους τομείς της σύγχρονης ζωής

Οι συμμετέχοντες στα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τον επιχειρηματικό κόσμο, τον δημόσιο τομέα και την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ο 2ος κύκλος διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2024. Με τέσσερα εξειδικευμένα προγράμματα, κάλυψε κρίσιμους τομείς της σύγχρονης ζωής και επιχειρηματικότητας, προσελκύοντας περισσότερους από 250 συμμετέχοντες ανά εκδήλωση.

Τα προγράμματα εστίασαν στην Καινοτομία, τη Φιλοσοφία, τα Χρηματοοικονομικά και τον Δημόσιο Τομέα, απευθυνόμενα σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups, spinoffs, οργανισμούς και φορείς που επιδιώκουν την ενίσχυση των ψηφιακών τους ικανοτήτων.

Διακεκριμένοι ομιλητές από τον ερευνητικό, τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό χώρο ανέλυσαν τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών στην επιχειρηματικότητα, αναδεικνύοντας το καινοτομικό δυναμικό τους. Παρουσιάστηκαν πρακτικές εφαρμογές, συζητήθηκαν οι ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις της ΤΝ, εξετάστηκαν case studies και αναλύθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές του τομέα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Τεχνητή Νοημοσύνη & Καινοτομία: Από την επιστημονική έρευνα στην επιχειρηματική υλοποίηση"

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του κύκλου είχε ως στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην αξιοποίηση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στη γεφύρωση της επιστημονικής έρευνας με τις πραγματικές επιχειρηματικές εφαρμογές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη Δρα Μαρία Μαλαγκονιάρη, Σύμβουλο Καινοτομίας Smart Attica EDIH στο ΕΚΤ, η οποία ανέδειξε τον ραγδαίο μετασχηματισμό του κλάδου λόγω των νέων τεχνολογιών. Τόνισε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης ως καταλύτη της επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας τη σημασία της ορθής εφαρμογής της μέσα από ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και ένα δομημένο πλαίσιο εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Αγγελάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε βασικές έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης και ανέλυσε τις προοπτικές της στην οικονομία και τον τεχνολογικό ανταγωνισμό, καθώς και τις προκλήσεις που συνοδεύουν την εφαρμογή της.

Ο Πάρις Χρυσός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, επεξήγησε κρίσιμες έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης και της Generative AI, εστιάζοντας στους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση τους.

Ο Βασίλης Νικολόπουλος, Chief Technology Officer & Co-founder της Avokado, παρουσίασε πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην επιχειρηματικότητα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της στην εμπορική τοποθέτηση προϊόντων.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Δρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέλυσε τις προκλήσεις και ευκαιρίες στην κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων για τεχνολογικά επιτεύγματα.

Τέλος, ο Δρ Γεώργιος Φερετζάκης, Συνιδρυτής της Securagen.ai και Ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσίασε ζητήματα προστασίας δεδομένων, αναδεικνύοντας τις βασικές απειλές και προκλήσεις που απορρέουν από τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Βρείτε εδώ το βίντεο του προγράμματος «Τεχνητή Νοημοσύνη & Καινοτομία: Από την επιστημονική έρευνα στην επιχειρηματική υλοποίηση» και εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Τεχνητή Νοημοσύνη & Φιλοσοφία: Από την ανθρώπινη σκέψη στη μηχανική μάθηση"

Το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στα φιλοσοφικά ερωτήματα που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη  και τις εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη, Σύμβουλος Καινοτομίας Smart Attica EDIH, η οποία έθεσε τα κεντρικά φιλοσοφικά ζητήματα που διερεύνησε το πρόγραμμα.

Ο πρώτος ομιλητής, Παναγιώτης Πανταζάκος, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ανέδειξε τον ρόλο της φιλοσοφίας ως ηθικού και κριτικού αντιλόγου απέναντι στην τεχνολογική πρόοδο, με στόχο τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προαγωγή του ανθρωπισμού.

Στη συνέχεια, η Μαρία Χωριανοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πρακτικής Φιλοσοφίας & Ιατρικής Ηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τις βασικές αρχές της ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοημοσύνης, αναλύοντας ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, πρότεινε κατευθύνσεις για την υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Άλκης Γούναρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής & Διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τις δυναμικές της συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, ενώ ο Δημήτρης Μελίδης, Δικηγόρος, MSc, Υποψήφιος Διδάκτωρ και Διδάσκων στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Δικαστικά Συστήματα και Τεχνοηθική» του ΕΚΠΑ, εστίασε στη βιοηθική και στα διλήμματα που προκύπτουν από τη σχέση τεχνολογίας και νομικών κανόνων.

Βρείτε εδώ το βίντεο του προγράμματος «Τεχνητή Νοημοσύνη & Φιλοσοφία: Από την ανθρώπινη σκέψη στη μηχανική μάθηση» και εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Τεχνητή Νοημοσύνη & Χρηματοοικονομικά: Από την επιχειρηματική ιδέα στην οικονομική υλοποίηση"

Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των χρηματοοικονομικών.

Την εκδήλωση προλόγισε η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη, Σύμβουλος Καινοτομίας Smart Attica EDIH, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα θα εξετάσει τη χρήση της μηχανικής και βαθιάς μάθησης στην πρόβλεψη χρηματοοικονομικών τάσεων, την παροχή έξυπνων συμβουλευτικών υπηρεσιών και την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης.

Ο Βασίλειος Πλακανδάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, ανέπτυξε τις βασικές έννοιες της μηχανικής και βαθιάς μάθησης, ενώ παρουσίασε την εξάπλωση των τεχνολογιών Fintech στην Ευρώπη και την ελληνική αγορά. Επιπλέον, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης αυτών των τεχνολογιών και τις αναδυόμενες τάσεις στον χώρο των χρηματοοικονομικών.

Ο Χρήστος Καλλανδράνης, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μίλησε για τα ψηφιακά νομίσματα, αναλύοντας τα δυνητικά οφέλη, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση τους στο τραπεζικό σύστημα.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο Δρ Απόστολος Κατσαφάδος, Οικονομικός Σύμβουλος και Διδάσκων Χρηματοοικονομικής στο ΟΠΑ, ο οποίος παρουσίασε πέντε βασικές κατηγορίες τεχνητής νοημοσύνης με υψηλή δυναμική στον επιχειρηματικό κόσμο. Αναφέρθηκε στις επιδράσεις τους στους εργαζόμενους και παρουσίασε case studies που αναδεικνύουν τα ουσιαστικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις.

Βρείτε εδώ το βίντεο του προγράμματος «Τεχνητή Νοημοσύνη & Χρηματοοικονομικά: Από την επιχειρηματική ιδέα στην οικονομική υλοποίηση» και εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Τεχνητή Νοημοσύνη & Δημόσιος Τομέας: Από τη διακυβέρνηση στις ψηφιακές υπηρεσίες των πολιτών”

Το 4ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνει τον συγκεκριμένο κύκλο, είχε ως κεντρική θεματική την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Στον χαιρετισμό της, η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη, Σύμβουλος Καινοτομίας στο Smart Attica EDIH, τόνισε τα οφέλη και τις δυνατότητες βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τους κινδύνους, καθώς και τις νομικές και ηθικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ανέδειξε τις θεωρητικές δυνατότητες που ανοίγονται για τη δημόσια διοίκηση και επικεντρώθηκε στην ελληνική περίπτωση. Παρουσίασε εφαρμογές του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν μειώσει τη γραφειοκρατία και έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προτείνοντας τρόπους παρέμβασης.

Ο Χρήστος Κοκκάλας, Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσίασε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημόσια διοίκηση. Αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο σχεδιασμού πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη, στις συστάσεις και οδηγίες για την υιοθέτησή της, στους βασικούς πυλώνες στήριξης και στους μηχανισμούς παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας και της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Ιωάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Συνεργάτης της Δ/νσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Ικανοτήτων στην ΕΔΥΤΕ, παρουσίασε την νέα πρωτοβουλία AI4PS. Τέλος, ο Μιχάλης Ηγουμενίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εστίασε στη χρήση της ΑΙ στα πρωτόκολλα λήψης κλινικών αποφάσεων, αναδεικνύοντας τη σημασία της για την φροντίδα των ασθενών.

Βρείτε εδώ το βίντεο του προγράμματος «Τεχνητή Νοημοσύνη & Δημόσιος Τομέας: Από τη διακυβέρνηση στις ψηφιακές υπηρεσίες των πολιτών» και εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Τις τέσσερις εκδηλώσεις του κύκλου συντόνισε η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου από το ΕΚΤ, Σύμβουλος Καινοτομίας & Επικοινωνίας στο Smart Attica EDIH, η οποία ανέλαβε και την παρουσίαση των ερωτήσεων του κοινού προς τους ομιλητές. Επιπλέον, στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος, ανέλυσε και ανέδειξε τα πιο σημαντικά σημεία από τις ομιλίες, κάνοντας μια συνολική ανακεφαλαίωση.

Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, ΕΚΤ, Σύμβουλο Καινοτομίας και Επικοινωνίας Smart Attica EDIH, kkonstantinou@ekt.gr, smartattica@ekt.gr.

Ο κόμβος Smart Attica EDIH

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica (Smart Attica EDIH), ο πρώτος Κόμβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας.

Ο Κόμβος Smart Attica παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του Κόμβου, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την Τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs, ο Κόμβος υποστηρίζει επιχειρήσεις και οργανισμούς σε τρεις κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας: Ενέργεια & Περιβάλλον (Energy & Environment), Εφοδιαστική Αλυσίδα & Μεταφορές (Supply Chain & Mobility), Πολιτισμός & Τουρισμός (Culture & Tourism).

Η κοινοπραξία του κόμβου Smart Attica EDIH αποτελείται από 17 εταίρους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, και συντονίζεται από το Digital Innovation Hub (ahedd) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Η τεχνογνωσία και οι ρόλοι των εταίρων, που προέρχονται από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τραπεζικό/ χρηματοοικονομικό τομέα, εγγυώνται την ενδυνάμωση των οργανισμών, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών.

Το ΕKT, αξιοποιώντας την εμπειρία και το ρόλο του στο εγχώριο σύστημα καινοτομίας καθώς και τις συνέργειες που δημιουργούνται με έργα και δράσεις που ήδη υλοποιεί, προσφέρει ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης, προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση της καινοτομικής και ψηφιακής ικανότητας επιχειρήσεων και οργανισμών, στην ωρίμανση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ