OPERAS Workshop: Τεχνητή Νοημοσύνη & Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα στην Ανοικτή Ακαδημαϊκή Επικοινωνία

Στο διαδικτυακό workshop θα εξεταστεί πώς ενσωματώνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στα εργαλεία και τις πλατφόρμες που υποστηρίζουν την Ανοικτή Ακαδημαϊκή Επικοινωνία στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

Ενα ενδιαφέρον διαδικτυακό Workshop με τίτλο "AI and LLMs as tools for open scholarly communication in social sciences and humanities" διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2024 (ώρα Ελλάδας 15.00-17.00), η ευρωπαϊκή υποδομή OPERAS (Tools & Platforms Special Interest Group, AI Taskforce), στην οποία συμμετέχει και το Εθνικό Κεντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της στην έρευνα, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τη διάδοση της γνώσης. Πώς ενσωματώνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στα εργαλεία και τις πλατφόρμες που υποστηρίζουν την Ανοικτή Ακαδημαϊκή Επικοινωνία (Open  Scholarly Communication) στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (AKE); Ποιες είναι οι πρακτικές εφαρμογές της, οι περιορισμοί της και οι επιπτώσεις για την καινοτομία στο μέλλον;

Κατά τη διάρκεια του workshop, θα συζητηθεί πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα  Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (Large Language Models - LLMs) αναδιαμορφώνουν το τοπίο της Ανοικτής Ακαδημαϊκής Επικοινωνίας στις ΑΚΕ και θα εξεταστούν εργαλεία που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε πραγματικές συνθήκες, από την αυτοματοποιημένη ανάλυση κειμένου και τον εμπλουτισμό μεταδεδομένων έως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα σε επιστημονικές ροές εργασίας.

Θα διερευνηθεί επίσης ο αντίκτυπος αυτών των τεχνολογιών στις ερευνητικές υποδομές, εξετάζοντας τόσο τις αναδυόμενες καινοτομίες όσο και κρίσιμες ανησυχίες, όπως η διαφάνεια, η ηθική και η βιωσιμότητα.

Μέσα από παρουσιάσεις κορυφαίων ειδικών και μελέτες περιπτώσεων (case studies), οι συμμετέχοντες θα λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ακαδημαϊκή επικοινωνία, για την αυτοματοποιημένη ανάλυση κειμένου, τις καινοτόμες ροές εργασίας για επιστημονικές δημοσιεύσεις, και άλλα.

Κύρια σημεία του εργαστηρίου:

  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις ΑΚΕ: Πραγματικά παραδείγματα από έργα όπως το GRAPHIA Project, το Lumen και το OPERAS Innovation Lab Accelerator, για καινοτομίες που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα.
  • Η εμπειρία από την Τεχνητή Νοημοσύνη των εκδοτών Ανοικτής Πρόσβασης: Διερεύνηση του ρόλου της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση των ροών εργασίας.
  • Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα στην Έρευνα: Μάθετε για εφαρμογές θεματικής ανάλυσης, κ.ά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Zoom. Απαιτείται όμως προεγγραφή εδώ. Η γλώσσα της εκδήλωσης είναι τα αγγλικά.

Το ΕΚΤ και η συνεισφορά του στην υποδομή OPERAS

Η υποδομή OPERAS (OPen scholarly communication in the European Research Area for Social Sciences and Humanities) συνιστά την ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για την υποστήριξη και προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης, καθώς και τη βελτίωση της ακαδημαϊκής επικοινωνίας στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ). 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) είναι κύριο μέλος της υποδομής OPERAS, έχοντας μάλιστα την ευθύνη ανάπτυξης του εθνικού κόμβου OPERAS. Το ΕΚΤ έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή των υπηρεσιών της ερευνητικής υποδομής από το 2014 έως και σήμερα.

Επίσης, το ΕΚΤ είναι εταίρος στην κοινοπραξία του ευρωπαϊκού έργου OPERAS-PLUSτο οποίο συνδέεται άμεσα με την υποδομή OPERAS.

Το 2021 η υποδομή OPERAS επιλέχτηκε ως μια νέα υποδομή για τον οδικό χάρτη ESFRI, λόγω της επιστημονικής της αριστείας και της στρατηγικής της σημασίας για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ερευνητικών υποδομών.

Τα Special Interest Groups (SIGs) είναι ομάδες που δημιουργούνται γύρω από τομείς ενδιαφέροντος, στο εσωτερικό των οποίων γίνονται συζητήσεις και προωθούνται λύσεις για θέματα που σχετίζονται με την ανοικτή επιστημονική επικοινωνία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Operas