Ανοίγοντας δρόμους προς την καινοτομία με την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων

To webinar του ΕΚΤ, στο πλαίσιο του Smart Attica EDIH, παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, νοσοκομείων και μονάδων υγείας, Περιφερειών, Υπουργείων, ακαδημαϊκών οργανισμών αλλά και λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Ένα διαδικτυακό σεμινάριο εστιασμένο στις ψηφιακές δεξιότητες που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την καινοτομία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του ρόλου του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica EDIH.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εγκαινίασε μια σειρά δράσεων σχεδιασμένων για ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups, spinoffs, οργανισμούς και φορείς που επιθυμούν να βελτιώσουν την ψηφιακή και την καινοτομική τους ικανότητα, να ενισχύσουν την ψηφιακή τους ωριμότητα και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, νοσοκομείων και μονάδων υγείας, Περιφερειών, Υπουργείων, ακαδημαϊκών οργανισμών και πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθηκών, ερευνητικών οργανισμών, αλλά και λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δρ. Νικόλαου Καραμπέκιου, Υπεύθυνου Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης στο EKT, ο οποίος παρουσίασε τις υπηρεσίες του ΕΚΤ προς την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας, καθώς και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, τον πρώτο Κόμβο EDIH για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα.

Το ΕΚΤ, μέλος σε διάφορα επιστημονικά, επιχειρηματικά και ευρωπαϊκά δίκτυα της Ελλάδας και Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους δημόσιους φορείς, στην προσπάθειά τους να μετασχηματιστούν ψηφιακά και να ενδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Το Smart Attica EDIH, επισήμανε ο Ν. Καραμπέκιος, αποτελεί μια Κοινοπραξία πρωτοπόρων φορέων (στην οποία συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικοί φορείς, τραπεζικά ιδρύματα, κ.ά.) που δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας: α) της Ενέργειας & Περιβάλλοντος, β) της Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Κινητικότητας, και γ) του Πολιτισμού & Τουρισμού, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Για την ψηφιακή ικανότητα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησε, έπειτα, ο Δρ Πάνος Καμπύλης, Αναλυτής Πολιτικών και Δεδομένων Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο ΕΚΤ. Παρουσίασε τα πλαίσια αναφοράς για τις ψηφιακές ικανότητες που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται, προσεγγίζοντας ολιστικά την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών οργανισμών: DigComp 2.2, DigCompEdu και DigCompOrg.

Τα Πλαίσια για τις Ψηφιακές Ικανότητες, επισήμανε ο Π. Καμπύλης, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων, ενώ επεξήγησε τη διαφορά μεταξύ ψηφιακών ικανοτήτων και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στη συνέχεια, η Γεωργία Αγγελάκη, Υπεύθυνη Ανάπτυξης του Δικτύου Φορέων του SearchCulture.gr στο ΕΚΤ, παρουσίασε τη συμβολή του ΕΚΤ στον ψηφιακό μετασχηματισμό του πολιτιστικού τομέα, μέσα από τον Εθνικό Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr. Το SearchCulture.gr, επισήμανε η Γ. Αγγελάκη, αποτελεί πρότυπη υποδομή σε όλη τη χώρα για τα ευρωπαίκά δεδομένα ανάμεσα στους άλλους θεματικούς και εθνικούς συσσωρευτές. Τέλος, επεξήγησε πως σε επόμενη φάση θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για τη βελτίωση των ψηφιακών συλλογών και την εμπειρία των χρηστών κατά τη διάρκεια χρήσης της υποδομής.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο Ιωάννης Μάριος Ψιμάδας, Επικεφαλής Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στην εταιρεία TETRAGON & Project Manager στο Innovative Design Cluster (IDC), ο οποίος παρουσίασε τα ψηφιακά εργαλεία και τις καινοτομικές λύσεις που ο ίδιος και η ομάδα του, στο πλαίσιο του παραπάνω έργου, έχουν διαμορφώσει για την ελληνική σχεδιαστική βιομηχανία.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Κονταράκης, Digital Strategist & Pragmatic Coach και ιδρυτής της εταιρείας eSteps Σύμβουλοι Internet Marketing, ο οποίος επεξήγησε την καθοριστική σημασία του Digital Marketing και το πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες, τα επιχειρηματικά μοντέλα και γενικότερα, το επιχειρείν.

Η εκδήλωση έκλεισε με την Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Σύμβουλο Καινοτομίας & Επικοινωνίας στο Smart Attica EDIH στο EKT, η οποία παρουσίασε τα συμπεράσματα των ομιλιών και έκανε μια σύνοψη των σημαντικότερων ζητημάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να θέτει τις ερωτήσεις του προς τους ομιλητές κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, μέσω της ειδικής ενότητας Q&A της πλατφόρμας Zoom, οι οποίες απαντήθηκαν στο τέλος των παρουσιάσεων.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη, Σύμβουλος Καινοτομίας στο Smart Attica EDIH στο ΕΚΤ.

Οι παρουσίασεις της εκδήλωσης βρίσκονται εδώ (.pdf) και το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Σύμβουλο Καινοτομίας &Επικοινωνίας στο Smart Attica EDIH, kkonstantinou@ekt.gr.

Ο κόμβος Smart Attica EDIH

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica (Smart Attica EDIH), ο πρώτος Κόμβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας.

Ο Κόμβος Smart Attica παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του Κόμβου, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την Τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs, ο Κόμβος υποστηρίζει επιχειρήσεις και οργανισμούς σε τρεις κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας: Ενέργεια & Περιβάλλον (Energy & Environment), Εφοδιαστική Αλυσίδα & Μεταφορές (Supply Chain & Mobility), Πολιτισμός & Τουρισμός (Culture & Tourism).

Η κοινοπραξία του κόμβου Smart Attica EDIH αποτελείται από 17 εταίρους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, και συντονίζεται από το Digital Innovation Hub (ahedd) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Η τεχνογνωσία και οι ρόλοι των εταίρων, που προέρχονται από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τραπεζικό/ χρηματοοικονομικό τομέα, εγγυώνται την ενδυνάμωση των οργανισμών, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών.

Το ΕKT, αξιοποιώντας την εμπειρία και το ρόλο του στο εγχώριο σύστημα καινοτομίας καθώς και τις συνέργειες που δημιουργούνται με έργα και δράσεις που ήδη υλοποιεί, προσφέρει ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης, προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση της καινοτομικής και ψηφιακής ικανότητας επιχειρήσεων και οργανισμών, στην ωρίμανση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Smart Attica EDIH