Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το θεματικό workshop με τίτλο «Networking opportunities for Greek Startups» που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο StartupNow Forum 2021, στις 6 Οκτωβρίου 2021. Στο workshop συμμετείχαν 178 άτομα που παρευρέθηκαν στο παλαιό ελαιουργείο της Ελευσίνας ή συνδέθηκαν μέσω live-streaming από την πλατφόρμα της εκδήλωσης.
Σύμβουλοι από τη Μονάδα Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ παρουσίασαν τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός σε ελληνικές μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και παραδείγματα επιτυχημένων τοπικών και διεθνών συνεργασιών που έχουν υποστηριχθεί από τον οργανισμό.
Συγκεκριμένα, ο M. Ροΐδης έκανε μια γενική παρουσίαση του ΕΚΤ, εστιάζοντας στις υπηρεσίες στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ ο Θ. Χαρέμης αναφέρθηκε στην αξία που έχει μία ολοκληρωμένη στρατηγική δικτύωσης για την προώθηση επιχειρηματικών, τεχνολογικών και ερευνητικών συνεργασιών. Παρουσίασε, επίσης, τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΤ για την ενίσχυση του ψηφιακού και καινοτομικού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από το Enterprise Europe Network-Hellas και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη και τα Clusters που υποστηρίζει. Τέλος, μετέφερε εν συντομία την εμπειρία του έργου STARTUP3 αναφορικά με συνεργασίες νεοφυών επιχειρήσεων με μεγάλες εταιρίες και σημαντικούς φορείς των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Στη συνέχεια, ο Δ. Μαραγκός παρουσίασε την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», που υλοποιείται από το ΕΚΤ, η οποία στοχεύει στη δικτύωση νέων φιλόδοξων Ελλήνων με Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας και μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας. Παρουσίασε μάλιστα τη νέα πλατφόρμα της πρωτοβουλίας και τις νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρονται, για συνεργασίες, διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σεμινάρια εκπαίδευσης και εξατομικευμένη καθοδήγηση (mentoring) από θέματα υποτροφιών έως ανάπτυξης επιχειρηματικότητας.
Τέλος, ο Γ. Μέγας επέλεξε να παρουσιάσει τη δραστηριότητα του ΕΚΤ ως κόμβου του EIT Health στη χώρα μας, και το πλήθος των υπηρεσιών που προσφέρει ο οργανισμός για δικτύωση, συνεργασία, εξωστρέφεια και ενδυνάμωση νέων σπουδαστών, ερευνητών και επιχειρηματιών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών εταιριών, που έλαβαν χρηματοδότηση από τα προγράμματα του EIT Health.
Το διήμερο συνέδριο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα StartupNow Forum 2021 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Δήμου Ελευσίνας. Στο συνέδριο συμμετείχαν 150 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκαν 200 επιχειρηματικές συναντήσεις. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης Elevate Greece που αφορά τη δημιουργία του μητρώου των νεοφυών επιχειρήσεων και στοχεύει στην καταγραφή, ενίσχυση και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την ένταξη των επιχειρήσεων στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, οι τρόποι μείωσης της φορολογίας κατά 50% για ιδιώτες επενδυτές που θα επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και οι τρόποι αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις startups. Το EKT υποστηρίζει σταθερά τον θεσμό ως Community Partner.
Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας
Το ΕΚΤ, οργανισμός δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζει οργανισμούς και επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στη νέα οικονομία των δεδομένων. Είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως Eθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, για τις θεματικές ομάδες «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι την υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες δικτύωσης, μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, και συμβουλευτικής υποστήριξης για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναζήτηση διεθνών συνεργασιών.