To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση συζήτησης και δικτύωσης με τίτλο «Startups pitching to Hospitals», την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος SymbIASIS που συντονίζει.
Η εκδήλωση απευθυνόταν στις 50 νεοφυείς επιχειρήσεις του SymbIASIS καθώς και στους εκπροσώπους 15 νοσοκομείων και κλινικών του προγράμματος.
Στόχος του SymbIASIS (=Συμβίωση + Ίασις) είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι startups είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουν τις λύσεις, τις προτάσεις και τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία και τις κλινικές. Συγκεκριμένα, τις λύσεις τους ανέλυσαν οι εταιρίες Bioassist, PhosPrint, Docandu, ABCureD, MyHabeats, Nanoplasmas, Metabio, Raivotech, Dyania Health, Aisthesis Medical, Advantis Medical Imaging, DNANutriCoach, Forth, MDIT, SmartRep, RespiBit, FEAC Engineering P.C, Bialoom Ltd, CureCancer, i-Embryo, Wellics, Capemed, Bioemtech, Photosprint PC, Syndesis Ltd, Covariance, Collaborate Healthchare, Ergobyte Informatics S.A., CibusMed, Aidplex, Inderes Ltd, DDSS/Trygons κ.ά.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν γιατροί, νοσηλευτές, διευθυντές κλινικών, καθηγητές, διευθυντές τμημάτων πληροφορικής του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», του Νοσοκομείου «Υγεία», του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, του Ιατρικού Όμιλου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, η οποία ξεκίνησε με παρουσίαση από το ΕΚΤ και το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ, του προγράμματος SymbIASIS και των 17 συνεργασιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων το 2022.
Αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι των ιατρικών μονάδων παρουσίασαν τις τεχνολογικές, και όχι μόνο, ανάγκες των νοσοκομείων και κλινικών στην προσπάθειά τους για εκσυγχρονισμό και ψηφιακή μετάβαση, ώστε να ικανοποιούνται καλύτερα οι ανάγκες των ασθενών και του προσωπικού.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε εικονικά δωμάτια (breakout rooms), όπου οι startups παρουσίασαν τις λύσεις τους στα νοσοκομεία και τις κλινικές. Οι λύσεις αφορούσαν τους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας, της διατροφής των ασθενών, της διαχείρισης ιατρικών φακέλων, των βιοτραπεζών, της τηλεϊατρικής, των ψηφιακών θεραπειών, κ.α. (Μπορείτε να δείτε portfolio με τα value proposition ολων των startups εδώ).
Την κεντρική συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του EIT Health Hub στην Ελλάδα, ενώ στα εικονικά δωμάτια τις επιμέρους συζητήσεις/παρουσιάσεις συντόνισαν οι Μάριος Ροΐδης, Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, Άγγελος Αγγελίδης και Νατάσα Κυριακίδη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Γιώργο Μέγα, συντονιστή του EIT Health Hub στην Ελλάδα (τηλ. 2102204921, megas@ekt.gr) και Μάριο Ροΐδη, σύμβουλο καινοτομίας στο EIT Health Hub και στο Enterprise Europe Network Hellas (τηλ. 2102204924, mroidis@ekt.gr).
Το πρόγραμμα SymbIASIS
Το πρόγραμμα επιτάχυνσης SymbIASIS έρχεται να συνδέσει νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα ξεκίνησε το 2022. Υλοποιείται από το EIT Health και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του προγράμματος να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων και των εκπροσώπων των ιατρικών μονάδων, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων και να ξεκινήσουν άμεσα τέσσερα προ-πιλοτικά έργα. Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.
Στο SymbIASIS πλέον συμμετέχουν 15 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Σχετικά με το EIT Health
Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.