Το EIT Health βελτιώνει τον θεσμό Innostars Awards και προσκαλεί νεοφυείς επιχειρήσεις

Μελετήθηκε η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι startups στον κλάδο της υγείας. Η γνώμη των ίδιων των επιχειρηματιών βοήθησε να βελτιωθεί ο θεσμός.

Το EIT Health αναβαθμίζει τη δομή ενός από τα πιο σημαντικά προγράμματα επιτάχυνσης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, startups και τεχνοβλαστούς, το Innostars Awards, ώστε να προσφέρει, μέσω του προγράμματος, ακόμα περισσότερες ευκαιρίες υποστήριξης, δικτύωσης και επενδύσεων στις συμμετέχουσες εταιρίες.

Με την πρόθεση να αφουγκραστεί και να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες των συμμετεχόντων, το EIT Health διεξήγαγε πρόσφατα μελέτη για να κατανοήσει σε βάθος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει ο θεσμός InnoStars Awards.

Κάθε χρόνο, ο θεσμός InnoStars Awards προσελκύει πρωτοποριακές λύσεις ιατρικής, βιοτεχνολογίας ή ψηφιακής υγείας που απώτερο σκοπό έχουν να ανταποκριθούν σε μερικές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

«Τα τελευταία επτά χρόνια, 17 ελληνικές startups έχουν συμμετάσχει στα βραβεία Innostars, ανάμεσα σε 120 νεοφυείς επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος συνολικά από όλη την Ευρώπη», δηλώνει ο Μάριος Ροΐδης, σύμβουλος καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβο του EIT Health στην Ελλάδα.

Από τις 120 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στον θεσμό, περισσότερες από τις μισές είχαν επιτυχία στις αγορές που βγήκαν, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Orgavalue από την Πορτογαλία, η IQ Biozoom από την Πολωνία και η Shuttle Catheters από την Ελλάδα.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με την υποστήριξη της κοινότητας

Πολλοί επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μόνοι τους. Οι συναντήσεις με άλλους επιχειρηματίες σε προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων μπορούν όμως να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα, καθώς καλλιεργούν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια κοινότητα, ενώ επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να μοιράζονται εμπειρίες, κοινούς φόβους και προκλήσεις.

Όπως παρατήρησε ένας startuper: «Αισθανθήκαμε ότι δεν είμαστε μόνοι». Ένας άλλος συμμετέχων στο Πρόγραμμα Innostars Awards ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να εξηγούν ό,τι κάνουν, καθώς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ασχολούνται με την καινοτομία στον κλάδο και έχουν γνώση του θέματος: «Δεν σε αμφισβητούν, αντιλαμβάνονται τον χρόνο που παίρνουν οι κλινικές δοκιμές και η εκπαίδευση».

Η αμοιβαία υποστήριξη εκτείνεται πέρα από την ενθάρρυνση, περιλαμβάνοντας επίσης συμβουλές και καλές πρακτικές. Για παράδειγμα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις παρουσιάσεις τους με βάση τα σχόλια των υπολοίπων. «Οι άλλες startups μπορούν να σου πουν αν καταλαβαίνουν την ιδέα. Και αν όχι, τότε αρχίζεις να την κάνεις πιο κατανοητή», περιέγραψε ένας άλλος συμμετέχων.

Περιορισμένη πρόσβαση σε βασικούς ενδιαφερόμενους

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης χρειάζονται την αλληλεπίδραση με ιατρούς, ασθενείς, εταιρείες και επενδυτές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υποστήριξη. Το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης, ανοίγοντας πόρτες σε πιθανούς επενδυτές, πελάτες και συνεργάτες. Αυτές οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την απόκτηση γνώσεων της αγοράς. «Έμαθα πολλά για το πώς λειτουργούν οι κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη», σημείωσε ένας συμμετέχων. Ένας γιατρός από την Πορτογαλία πρόσθεσε: «Μιλώ με άλλες ομάδες που τρέχουν τα δικά τους project, πολλές φορές χωρίς να έχουν ιατρούς στην ομάδα. Για αυτό, ωφελούμαστε και οι δύο από τη σχέση και τη αλληλεπίδραση αυτή, καθώς εγώ μαθαίνω κάτι νέο και αυτοί μπορούν να δουν καλύτερα από την οπτική γωνία ενός πιθανού χρήστη».

Αγώνας με την αυτοπεποίθηση και την επιβεβαίωση

Το σύνδρομο της αβεβαιότητας είναι συνηθισμένο ανάμεσα στους startupers και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την επιχειρηματική τους απόδοση. Τα προγράμματα InnoStars του EIT Health είναι πιστοποιημένα και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων. «Φτάνοντας στους τελικούς, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι οι άνθρωποι γύρω σου επιβεβαιώνουν ότι κατευθύνεσαι πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση», μοιράστηκε ένας επιχειρηματίας.

«Αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση, καθώς ανακαλύπτεις ότι μπορείς να βοηθήσεις άλλους που σε βλέπουν ως επιχειρηματία από τον οποίο μπορούν να μάθουν. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα», παρατήρησε ένας άλλος επιχειρηματίας. Ακόμα και οι ιστορίες των στελεχών από την προσωπική τους εμπειρία, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα.

Βραβεία InnoStars: αντιμετώπιση των προκλήσεων

Το πρόγραμμα InnoStars Awards του EIT Health έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις επιταχύνοντας την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων υγειονομικής περίθαλψης από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη.

Ακούγοντας τις ανάγκες των συμμετεχόντων, φέτος αποφασίστηκε να τροποποιηθεί η δομή του προγράμματος ώστε να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης για νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα βραβεία InnoStars είναι, επίσης, ένας μοναδικός χώρος για επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη βιοτεχνολογία, την ιατροτεχνολογία και τις βιοεπιστήμες.

«Ανυπομονούμε να μετατρέψουμε περισσότερα πρωτότυπα και MVP προϊόντα σε έτοιμες για την αγορά λύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και να καλωσορίσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις ως τακτικά μέλη του αναπτυσσόμενου δικτύου μας, όπου μπορούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνεργασίες για να κάνουν το επόμενο βήμα στο ταξίδι καινοτομίας τους», δηλώνει ο Tamás Békási, RIS Business Creation Lead στο EIT Health και διευθυντής του προγράμματος βραβείων InnoStars.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια σειρά από οφέλη που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους 15.000€, ευκαιρίες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε κορυφαίους επενδυτές, εκπαίδευση και εξατομικευμένη καθοδήγηση.

To πρόγραμμα Validation Track του Innostars Award επικεντρώνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις με MVP προϊόντα και χωρίς έσοδα, προσφέροντας εντατικά bootcamps για να βελτιώσουν τις στρατηγικές εισόδου και να επιταχύνουν την εισαγωγή των προϊόντων.

Το νέο πρόγραμμα Investment Track από την άλλη, απευθύνεται σε πιο ώριμες, νεοφυείς επιχειρήσεις με έσοδα, που αναζητούν πόρους ή χρηματοδότηση σειράς Α, προσφέροντας εστιασμένα bootcamps για επενδυτικές στρατηγικές και επιχειρηματικό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα κορυφώνεται στον μεγάλο τελικό των InnoStars τον Νοέμβριο, όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσιάζουν τις ιδέες / λύσεις τους ενώπιον διεθνούς κριτικής επιτροπής διεκδικώντας βραβεία έως και 25.000 €.

Τεχνητά ανθρώπινα όργανα και μη επεμβατική μέτρηση κορτιζόλης

Δύο αξιοσημείωτες ιστορίες επιτυχίας από προηγούμενα Innostars Awards αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του προγράμματος.

Η Orgavalue, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από φοιτητές ιατρικής στο Πόρτο της Πορτογαλλίας, κέρδισε την 1η θέση στον περσινό διαγωνισμό για την ανάπτυξη μιας μεθόδου βιοκατασκευής εξατομικευμένων ανθρώπινων οργάνων, με στόχο την συρρίκνωση των λιστών αναμονής για μεταμοσχεύσεις. Η εταιρεία σκοπεύει να εισέλθει στην αγορά μέχρι το 2028 με αρχική εστίαση στις μεταμοσχεύσεις ήπατος. Μέσα από τις ευκαιρίες του προγράμματος, η Orgavalue κατάφερε να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της.

Ένα άλλο παράδειγμα από φιναλίστ των βραβείων InnoStars, αποτελεί η Πολωνική εταιρεία IQ Biozoom, μια νεοφυής επιχείρηση εξειδικευμένη στη μη επεμβατική κατ’ οίκον διάγνωση. Η εταιρεία χρησιμοποίησε το δίκτυο του EIT Health για να συνεργαστεί με τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας TUBITAK για την προώθηση της έρευνας στη μη επεμβατική μέτρηση κορτιζόλης.

Η ελληνική εταιρεία Shuttle Catheters κερδίζει στο Innostars Awards το 2022

Η Ελλάδα διαχρονικά έχει εξαιρετική παρουσία στο EIT Health Innostars Awards.

Το 2022 η ελληνική startup Shuttle Catheters, η οποία εργαζόταν πάνω σε τεχνολογία καθετήρα για τη χρόνια, σοβαρή αρτηριακή στένωση, κέρδισε το πρώτο βραβείο και την ευκαιρία να κάνει την ιδέα της πραγματικό προϊόν. Συμβάλλοντας στην αποφυγή των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς, η καινοτομία της μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και της οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

«Η επιχορήγηση και η υψηλού επιπέδου κατάρτιση που παρείχαν οι εμπειρογνώμονες του EIT Health InnoStars μάς βοήθησαν να προχωρήσουμε με τη λύση μας για να εισέλθουμε στην αγορά πολύ σύντομα. Τα βραβεία InnoStars είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε το MVP και να αποκτήσουμε ένα επιπλέον μπόνους, την πρόσβαση στη μεγαλύτερη κοινότητα καινοτόμων, επενδυτών, νοσοκομείων και άλλων βασικών ενδιαφερομένων που είναι σημαντικοί για την επιτυχία του έργου μας» δήλωσε ο Μιχάλης Μπουτάρης, ιδρυτής της Shuttle Catheters.

Η Shuttle Catheters ήταν μία από τις 108 startups απ’όλη την Ευρώπη που υπέβαλαν αίτηση για το 6ο EIT Health InnoStars Awards το 2022.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Innostars Awards

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το EIT Health Innostars Awards έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου 2024. Μάθετε περισσότερα και υποβάλλετε την αίτησή σας εδώ.

Τα bootcamps θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2024, ενώ ο Μεγάλος Τελικός θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα του EIT Health, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μάριο Ροΐδη, EIT Health Hub coordinator (mroidis@ekt.gr) στο ΕΚΤ.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT)

Το ΕΙΤ είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 2.400 εταίρους από κορυφαίους επιχειρηματικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη σε περισσότερους από 50 κόμβους καινοτομίας. Το ΕΙΤ ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί, προωθώντας λύσεις σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις και καλλιεργώντας επιχειρηματικά ταλέντα για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ είναι φορέας της Ε.Ε. και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος-πλαισίου της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη». Το Ινστιτούτο υποστηρίζει δυναμικές πανευρωπαϊκές συμπράξεις, τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας, οι οποίες αποτελούνται από κορυφαίες εταιρείες, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, καθεμία από τις οποίες είναι αφιερωμένη στην επίλυση μιας πιεστικής παγκόσμιας πρόκλησης, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την υγεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο eit.europa.eu.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα δίκτυο καινοτόμων οργανισμών στον κλάδο της υγείας. Αποτελείται από περίπου 120 εταίρους και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα για την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Το EIT Health διασυνδέει φορείς υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη φροντίζοντας να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές του «τριγώνου της γνώσης», ώστε η καινοτομία να μπορεί να συμβεί στο σημείο επαφής της έρευνας, της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας προς όφελος των πολιτών. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 2.500 νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, έχει συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, στην προώθηση 113 λύσεων υγειονομικής περίθαλψης στην αγορά και στην εκπαίδευση 49.000 φοιτητών και επαγγελματιών. 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο eithealth.eu.

Σχετικά με το EIT Health InnoStars

InnoStars ονομάζεται μία από τις οκτώ γεωγραφικές περιοχές του EIT Health. Καλύπτει τη μισή Ευρώπη και περιλαμβάνει την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Κροατία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μια ομάδα χωρών που κατατάσσονται σε μεσαία επίπεδα καινοτομίας από τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (EIS). Το InnoStars επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας, της υγιούς διαβίωσης και της ενεργούς γήρανσης, και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ περιφερειών που είναι πρωτοπόρες στην καινοτομία και περιφερειών που προοδεύουν.

Σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Καινοτομίας του EIT (EIT RIS)

Το Περιφερειακό Σχέδιο Καινοτομίας του ΕΙΤ (EIT RIS) δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των περιφερειών που είναι πρωτοπόρες στην καινοτομία και των περιφερειών που προοδευτικά βελτιώνονται. Μέσω της πρωτοβουλίας, η Κοινότητα του EIT συνεργάζεται τοπικά με πρόσωπα που καινοτομούν, όπως φοιτητές, ερευνητές, επιχειρηματίες και οργανισμούς μεταξύ των οποίων μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά εργαστήρια, περιφέρειες, δήμους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Στόχος του είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη των περιφερειών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματά τους στον τομέα της καινοτομίας και να εμπλέξει τοπικούς παράγοντες σε πανευρωπαϊκά προγράμματα και δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιχειρηματικής ανάπτυξης. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το πρόγραμμα αναπτύσσεται από το 2016 και συντονίζεται από το EIT Health InnoStars. Περιλαμβάνει 11 EIT Health Hubs σε ισάριθμες χώρες της Ανατολικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.  

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT