Ερευνητές από όλη την Ευρώπη θα έχουν πλέον ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre-JRC). Περίπου 100 προτάσεις έχουν ήδη γίνει δεκτές σε 92 ερευνητικά ιδρύματα (μέσω της πρωτοβουλίας για ανοικτή πρόσβαση), και άλλα εργαστήρια της υπηρεσίας της Επιτροπής για τις επιστήμες και τη γνώση είναι στη διάθεση εξωτερικών επιστημόνων, οι οποίοι θα είναι πλέον σε θέση να διεξάγουν πειράματα σχετικών με τις ενεργειακές λύσεις με μηδενικές εκπομπές και με την πυρηνική ασφάλεια. Με την πρωτοβουλία αυτή, το Κοινό Κέντρο Ερευνών αποσκοπεί στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας των ευρωπαίων ερευνητών.
Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, που είναι αρμόδιος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε: «Το Κοινό Κέντρο Ερευνών χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις παγκόσμιου κύρους, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα πιο πιεστικά προβλήματα των καιρών μας, από την κλιματική αλλαγή έως την ασφάλεια των τροφίμων και την πυρηνική ασφάλεια. Χαίρομαι πολύ που τώρα δραστηριοποιούμαστε ακόμα περισσότερο για να στηρίξουμε και άλλους που αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και δίνουμε την ευκαιρία σε λαμπρούς επιστήμονες απ' όλη την Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν τα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις μας».
Από το 2017 που το JRC άνοιξε τις εγκαταστάσεις του για πρώτη φορά, επιστήμονες από 21 χώρες της ΕΕ και 3 γειτονικές χώρες διεξάγουν πειράματα σε 12 εργαστήρια του στο Geel (Βέλγιο), στην Ίσπρα (Ιταλία) και στην Καρλσρούη (Γερμανία). Η πρωτοβουλία επεκτείνεται τώρα στο Petten (Κάτω Χώρες), όπου βρίσκονται τα ερευνητικά εργαστήρια του JRC για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Πλέον στο Petten είναι ήδη ανοικτές δύο εγκαταστάσεις, στις οποίες γίνεται έρευνα αποκλειστικά για την ανάπτυξη τεχνολογιών καυσίμου υδρογόνου: η εγκατάσταση δοκιμών για δεξαμενές αερίου υψηλής πίεσης και η εγκατάσταση δοκιμών για κυψέλη καυσίμου και ηλεκτρολυτική κυψέλη.Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από τις χώρες της ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Το JRC ανοίγει επίσης, δύο υπερσύγχρονα εργαστήρια στην Καρλσρούη, τα οποία είναι σχεδιασμένα για την έρευνα σε ακτινίδες. Οι ακτινίδες είναι η ραχοκοκαλιά των πυρηνικών τεχνολογιών, είτε πρόκειται για ενέργεια, εξερεύνηση του διαστήματος είτε για ιατρικές θεραπείες. Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να διεξάγουν έρευνα που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί νέος πυρηνικός εξοπλισμός ή υλικά.
Από τον Σεπτέμβριο, το JRC θα δώσει επίσης πρόσβαση σε αρκετές από τις εγκαταστάσεις του στην Ευρώπη για την πυρηνική αντίδραση και τις μετρήσεις δεδομένων διάσπασης στο Geel. Τέτοιου είδους μετρήσεις βοηθούν να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων και στον χειρισμό των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ ενισχύουν και την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια.
Τα δύο αυτά χρόνια που οι εγκαταστάσεις του ΚΚΕρ είναι ανοικτές για τους ερευνητές έχουν ολοκληρωθεί 12 έργα, ενώ σε εξέλιξη είναι περισσότερα από 30, με τα αποτελέσματα από τα πρώτα πειράματα να είναι ήδη εμφανή στην επιστημονική κοινότητα.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές από τις Κάτω Χώρες διεξήγαν πειράματα χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εγκατάσταση «Hopkinson bar», στο ευρωπαϊκό εργαστήριο δομοστατικών εκτιμήσεων στην Ίσπρα. Χρειάζονταν το μηχάνημα αυτό για να ελέγξουν την αντοχή τούβλων από μαλακή λάσπη έναντι εκρήξεων. Πλινθόκτιστα κτίσματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και σε μέρη που εμπλέκονται σε στρατιωτικές συρράξεις ή είναι επιρρεπή σε φυσικές καταστροφές. Χάρη στα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων, οι στρατιώτες που παίρνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές μπορούν να διαθέτουν πλέον περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον μπορούν να τους προστατέψουν τα κτίρια από τα οποία επιχειρούν.
Πυρηνικοί ερευνητές από τη Ρουμανία διεξήγαν πειράματα στην εγκατάσταση GELINA του JRC στο Geel, η οποία χρησιμοποιείται για δοκιμές της συμπεριφοράς των νετρονίων με πολύ μεγάλο βαθμό ακριβείας. Δεδομένου ότι τα νετρόνια είναι πολύ σημαντικά για τις πυρηνικές αντιδράσεις, τα ακριβή δεδομένα έχουν μεγάλη σημασία για την επιτυχία των προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα από στοχευμένες αγωγές κατά του καρκίνου έως ασφαλή ενέργεια με ελάχιστα απόβλητα.
Στην ειδική δημόσια διαδικτυακή πύλη με πληροφορίες για την πρωτοβουλία για ανοικτή πρόσβαση στην ερευνητική υποδομή του JRC, δημοσιεύονται μεταξύ άλλων προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, πληροφορίες για τους όρους και τα κριτήρια πρόσβασης, καθώς και η διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας. Σημειώνεται ότι το JRC δεν θα αποκομίσει κέρδος από το άνοιγμα των εγκαταστάσεων του σε εξωτερικούς χρήστες.