Δυναμική και πολύπλευρη η παρουσία του ΕΚΤ στην 88η ΔΕΘ

Η συμμετοχή του ΕΚΤ στην 88η ΔΕΘ ανέδειξε τον ρόλο του ως κεντρικού φορέα στη διάχυση της γνώσης, την αξιοποίηση των δεδομένων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία, μέσα από εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις πληροφόρησης.

Ιδιαίτερα δυναμική και επιτυχημένη ήταν η φετινή συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στην 88η ΔΕΘ, που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με κεντρικό μήνυμα "Μετατρέπουμε τα Δεδομένα σε Γνώση", το ΕΚΤ είχε παρουσία στο περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ένα από τα πιο εντυπωσιακά περίπτερα της φετινής ΔΕΘ, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με διαδραστικά μέσα και να ενημερωθούν για τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας του ΕΚΤ.

Παράλληλα, μέσω της παρουσίασης των δραστηριοτήτων του σε σειρά εκδηλώσεων, ανέδειξε τις νέες καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί, καθώς και τη σπουδαιότητα αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, για την παροχή υπηρεσίων και λύσεων υψηλής αξίας σε επιμέρους κοινότητες χρηστών και σε όλη την κοινωνία.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του ΕΚΤ

Το ΕΚΤ διοργάνωσε δύο σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης στον φιλόξενο χώρο του περιπτέρου 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση "Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας χαρτογράφησης των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό", μια έρευνα που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του ΕΚΤ με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Την εκδήλωση άνοιξε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης επισήμανε τον ρόλο των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού με δεξιότητες. Ο Διευθυντής του ΕΚT Δρ Κυριάκος Τολιάς παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, όπου αναδεικνύονται οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και διατυπώνονται προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου απασχόλησης.

Σε παρεμβάσεις τους, ο καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης (Αναπληρωτής Προέδρου Δ.Σ. ΕΚΤ) και ο ομότιμος καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης (Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΤ) σχολίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, και αναφέρθηκαν στον ρόλο του ΕΚΤ ως φορέα γνώσης και καινοτομίας.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

Η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο "SearchCulture.gr: Ανοικτά Πολιτιστικά Δεδομένα στον Ψηφιακό Δημόσιο Χώρο", που έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου μέσα από ψηφιακά δεδομένα.

Η ομιλήτρια Έλενα Λαγούδη, Μουσειολόγος ΜΑ και Υπεύθυνη επιμέλειας συλλογών SearchCulture.gr, παρουσίασε τη σημασία του SearchCulture.gr, του Εθνικού Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου, με περισσότερα από 850.000 ψηφιακά τεκμήρια, από 91 φορείς, που αφορούν την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, όπως αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια, έργα καλών τεχνών, θρησκευτικά έργα τέχνης, χαρτογραφικό υλικό, χάρτες και βιβλία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης,αλλά και στο περίπτερο του ΕΚΤ, υπήρξε η δυνατότητα για ενημέρωση και δικτύωση με επαγγελματίες της ψηφιακής τεχνολογίας, ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών και γενικότερα με όσους ενδιαφέρονται για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πραγματοποιήθηκαν δε, ουσιαστικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

Workshop για την Ψηφιακή Καινοτομία και τον κόμβο Smart Attica EDIH

Στις 13 Σεπτεμβρίου, το ΕΚΤ διοργάνωσε workshop με τίτλο “Enhancing Entrepreneurship via Digital Innovation” στο πλαίσιο του Συνεδρίου Re{Think} Digital 2K24.

Στο workshop αναλύθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας, με έμφαση στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica EDIH, στον οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ. Στο workshop, το ΕΚΤ εκπροσώπησαν η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου και η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη, Σύμβουλοι Καινοτομίας Smart Attica EDIH. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πλατφόρμα επικοινωνίας για ανταλλαγή απόψεων και στρατηγικών για την ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στο πρώτο session του workshop παρουσιάστηκε ο ρόλος και οι στόχοι των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας EDIHs (European Digital Innovation Hubs), στους οποίους εντάσσεται και ο κόμβος Smart Attica. Στο δεύτερο session παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς, με μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης του ψηφιακού μετασχηματισμού στις ελληνικές επιχειρήσεις, κ.ά.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

Διεθνής Συνεργασία μέσω του Enterprise Europe Network

Το ΕΚΤ συμμετείχε ενεργά και στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas, με παρουσία στο γερμανικό περίπτερο. Η κεντρική εκδήλωση με τίτλο “Growing without borders: Enterprise Europe Network – your partner for international business success”, πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και παρουσίασε ιστορίες επιτυχίας ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων.

Η παρουσίαση του Παναγιώτη Φραντζή, από το ΕΚΤ, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της κοινοπραξίας EEN Hellas, ανέδειξε τον ρόλο του δικτύου στη διευκόλυνση της διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Τα μέλη της ελληνικής κοινοπραξίας, μαζί με Γερμανούς συναδέλφους, πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με εκθέτες και επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Ενημέρωση, συνεργασίες και δικτύωση στο περίπτερο του ΕΚΤ

Καθ' όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, τα στελέχη του ΕΚΤ παρείχαν εστιασμένη πληροφόρηση για τις υπηρεσίες και τις δράσεις του οργανισμού στους επισκέπτες της ΔΕΘ. Το περίπτερο του ΕΚΤ επισκέφθηκαν μέλη της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν τις πλατφόρμες & πύλες ψηφιακού περιεχομένου & δεδομένων, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχει το ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός συναντήσεων και συνεργασιών. 

Η συμμετοχή του ΕΚΤ στην 88η ΔΕΘ ενίσχυσε τον ρόλο του ως Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης που συμβάλλει εντατικά και αποτελεσματικά στη διάχυση της γνώσης, στη δημόσια στατιστική πληροφόρηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Με τις εκδηλώσεις και τις παρουσιάσεις, το ΕΚΤ προώθησε τις ψηφιακές υπηρεσίες του και ενδυνάμωσε τη συνεργασία και δικτύωση με εθνικούς και διεθνείς φορείς.

Η φετινή 88η ΔΕΘ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυδιάστατες εκδηλώσεις των τελευταίων ετών, με 221.375 επισκέπτες, περισσότερους από 1.300 εκθέτες, καταλαμβάνοντας 32.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου. Υπήρξαν 25 κρατικές, διεθνείς συμμετοχές, εννέα θεματικά αφιερώματα και δυναμική παρουσία των Επιμελητηρίων με 350 εταιρείες από όλη την Ελλάδα υπό τη σκέπη της ΚΕΕΕ. Τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, η οποία συμμετείχε με 135 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών αφιερωμάτων από την οικονομία και την κοινωνία.

Περισσότερες φωτογραφίες από τη συμμετοχή του ΕΚΤ στην 88η ΔΕΘ είναι διαθέσιμες εδώ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΔΕΘ-Helexpo