Εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΕΚΤ: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον μετασχηματισμό επιχειρηματικών κλάδων

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους που η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο κύκλος των 3 διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica EDIH, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2024, προσελκύοντας περισσότερους από 150 συμμετέχοντες σε κάθε εκδήλωση.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα επικεντρώθηκαν στους τομείς (α) της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, (β) της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Μεταφορών και (γ) του Πολιτισμού και Τουρισμού, απευθυνόμενα σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups, spinoffs, οργανισμούς και φορείς που επιθυμούν να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους ικανότητες. 

Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διακεκριμένους ομιλητές από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τομέα, οι οποίοι εξήγησαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών, συζητήθηκαν καλές πρακτικές ενσωμάτωσης ψηφιακών λύσεων και τονίστηκαν οι ηθικές προεκτάσεις της χρήσης των καινοτόμων τεχνολογιών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Ενέργεια και Περιβάλλον»

Το 1ο σεμινάριο του κύκλου εστίασε στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση της ενέργειας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των οικοσυστημάτων. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη από το ΕΚΤ, Σύμβουλος Καινοτομίας στο Smart Attica EDIH, η οποία ανέδειξε τον ραγδαίο μετασχηματισμό που έχει συντελεστεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια μέσω των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, υπογράμμισε τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν και την επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. 

Στη συνέχεια, ο Δρ Κυριάκος Κενεβέζος, Πρόεδρος του Κολλεγίου René Descartes και τ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παρουσίασε μια ανάλυση για τις ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο. Εστιάζοντας στις σύγχρονες προοπτικές και ευκαιρίες που αναδύονται, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της περιοχής, τη σημασία των διεθνών συνεργασιών και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος.

Ο Δρ Κ. Κενεβέζος, Πρόεδρος του Κολλεγίου René Descartes και τ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η AI στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος.

Για την κλιματική κρίση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Green Deal της ΕΕ μίλησε αμέσως μετά η Δρ Φοίβη Κουντούρη, Καθηγ. Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολυτεχνείου της Δανίας, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενώσεων Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κόμβου Κλίματος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Διευθύντρια του δικτύου AE4RIA.

Ακολουθώντας, τον λόγο πήρε η Δρ Ιωάννα - Ευγενία Μπακούνη, Learning & Development Manager - Maritime Simulation στην δανέζικη εταιρεία Maersk Training. Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της ναυτιλίας, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διασφάλιση ενός αειφόρου μέλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο της εικονικής πραγματικότητας, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ως εργαλείο εκπαίδευσης και καινοτομίας στον κλάδο.

Η Αιμιλία Διαμαντοπούλου, Founder & CEO της R&R Language Services, παρουσίασε την επίδραση του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στη βιώσιμη καινοτομία. Στην ομιλία της, ανέδειξε πώς αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της δημιουργικότητας στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας.

Η Αναστασία Σαρχόσογλου, Σύμβουλος Καινοτομίας EEN Hellas για τον αγροδιατροφικό τομέα από το ΕΚΤ, αναφέρθηκε στις πράσινες τεχνολογίες και τον ρόλο τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέλυσε τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις κατά την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα.

Βρείτε εδώ το βίντεο του προγράμματος «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Ενέργεια και Περιβάλλον» και εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Εφοδιαστική Αλυσίδα και Μεταφορές»

Το 2ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάσε στους τομείς της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Μεταφορών. Για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, εστιάζοντας στην παράλληλη υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, μίλησε η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη από το ΕΚΤ, Σύμβουλος Καινοτομίας στο Smart Attica EDIH, κατά τον χαιρετισμό της στο 2ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η Δρ Ιωάννα Σπυροπούλου, Καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέλυσε τις εξελίξεις στα ευφυή συστήματα μεταφορών, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες κινητικότητας και τις κοινωνικές τους επιπτώσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στις νέες τάσεις που διαμορφώνουν τον σχεδιασμό των μεταφορών, προσεγγίζοντας αυτά τα θέματα με μια διαχρονική οπτική.

Τον λόγο, έπειτα, πήρε ο Δρ Δημήτριος Σερμπής, Επικεφαλής Τμήματος Συγκοινωνιολόγων, Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος παρουσίασε το παράδειγμα του Κέντρου Διαχείρισης και Μελετών της Κυκλοφορίας της Περιφέρειας, αναδεικνύοντας τη σημασία του για την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή.

O Δρ Δ. Σερμπής, Επικεφαλής Τμήματος Συγκοινωνιολόγων της Περιφέρειας Αττικής, μίλησε για την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.

Στη συνέχεια, η Μαρία Γιασσά, Senior Marketing Manager, Swedish Club & Συνιδρύτρια της SeaOrama IKE, ανέλυσε το μέλλον της εκπαίδευσης μέσω της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας (edutainment). Ειδικότερα, παρουσίασε καινοτόμα μοντέλα προσομοίωσης που εφαρμόζονται στη θαλάσσια βιομηχανία, τονίζοντας τον ρόλο τους στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της εκμάθησης μέσω της διαδραστικότητας και της τεχνολογίας.

Ο Ανδρέας Κανδήρος, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Λογισμικού στην Cosmos Business Systems, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμων λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περίπτωση της Εθνικής Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας. Παρουσίασε τις καινοτόμες προσεγγίσεις και τα οφέλη που προκύπτουν από τη ψηφιοποίηση αυτών των διαδικασιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της εξυπηρέτησης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Άγγελος Αγγελίδης από το ΕΚΤ, Συντονιστής ΕΕΝ Hellas & Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη (Cluster 4). Παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις δράσεις του οργανισμού στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες μεταξύ του ΕΕΝ και των EDIHs και τονίζοντας τον ρόλο τους στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Βρείτε εδώ το βίντεο του προγράμματος «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Εφοδιαστική Αλυσίδα και Μεταφορές» και εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Πολιτισμός και Τουρισμός»

Στον χαιρετισμό της στο 3ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εστίασε στους τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού, η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη από το ΕΚΤ, Σύμβουλος Καινοτομίας στο Smart Attica EDIH, αναφέρθηκε στη σημασία των νέων τεχνολογιών στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες, όπως η ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη και η βελτίωση της διαχείρισης των πόρων, ενώ ανέλυσε και τις προκλήσεις που προκύπτουν, όπως η ανάγκη για ψηφιακή αναβάθμιση και η αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών. Επιπλέον, παρουσίασε σύγχρονα παραδείγματα εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνολογία για την ανάπτυξη αυτών των τομέων.

Έπειτα, ο Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζουν τους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Επιπλέον, επεσήμανε την ηθική διάσταση που συνδέεται με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευθύνες που προκύπτουν στην εφαρμογή τους, καθώς και τη σημασία της υπεύθυνης και βιώσιμης αξιοποίησής τους.

Την ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης επανέφερε και ο επόμενος ομιλητής, ο Δρ Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και Επιστημονικός Διευθυντής στο think-tank ENA και Ποιητής, ο οποίος ανέλυσε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας στον αντίκτυπό της στις κοινωνικές δομές και στις αξίες του πολιτισμού.

Η Ελένη Μαρινόπουλου, Ανώτερη Οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, αναφέρθηκε στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα, η οποία στήριξε την οικονομία και συνέβαλε στην απορρόφηση μέρους της ύφεσης. 

Η Ε. Μαρινόπουλου, Ανώτερη Οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, παρέθεσε παραδείγματα ΑΙ στον κλάδο του τουρισμό.

Στη συνέχεια, η Ανδρονίκη Παπατέρπου, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη (Cluster 2)  στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας του Cluster 2 του Ορίζοντα Ευρώπη και εξήγησε τη διαδικασία υποβολής προσκλήσεων για χρηματοδότηση προς τους ερευνητές, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προσφέρει το πρόγραμμα στους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς.

Στη συνέχεια, ο Δρ Χάρης Γεωργιάδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος των SearchCulture.gr & Semantics.gr στο ΕΚΤ, επεξήγησε την έννοια των ψηφιακών τεκμηρίων και παρουσίασε τον Εθνικό Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου. Εξήγησε πώς η πλατφόρμα συνδράμει στην ανάδειξη και προβολή των ψηφιακών συλλογών από Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Αρχεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς, ενώ αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της στην ενίσχυση της ορατότητας και της διατήρησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας σε ψηφιακή μορφή.

Η εκδήλωση τελείωσε με την Έρη Παυλάκη, Συνιδρύτρια & CEO των Star Sleep & Women Do Business, η οποία παρουσίασε την επιχειρηματική της ιδέα, η οποία εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη startup. Ανέλυσε τη διαδικασία και τις στρατηγικές που ακολούθησε για να φτάσει στην επιτυχία, προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές και έμπνευση για όσους και όσες επιθυμούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Τα τρία σεμινάρια συντόνισε η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου από το ΕΚΤ, Σύμβουλος Καινοτομίας & Επικοινωνίας στο Smart Attica EDIH.  Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος, ανακεφαλαίωσε τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών και καθοδήγησε τις ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές και τις ομιλήτριες.

Τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα ανέδειξαν τη δυναμική των καινοτόμων τεχνολογιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, προάγοντας το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων. Παράλληλα, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων ευκαιριών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενισχύοντας την πρόοδο και την καινοτομία στους τομείς αυτούς.

Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Βρείτε εδώ το βίντεο του προγράμματος «Καινοτόμες τεχνολογίες για βιώσιμη ανάπτυξη: Πολιτισμός και Τουρισμός» και εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, ΕΚΤ, Σύμβουλο Καινοτομίας και Επικοινωνίας Smart Attica EDIH, kkonstantinou@ekt.gr, smartattica@ekt.gr.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ