Νικητής των EIT Health InnoStars Awards 2022, του πιο ανταγωνιστικού προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη, είναι η νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters από την Ελλάδα, η οποία εργάζεται πάνω σε τεχνολογία για τη χρόνια, σοβαρή αρτηριακή στένωση. Αποφεύγοντας τις επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, η καινοτομία της ελληνικής εταιρείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και της οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Σε μια επίδειξη των καλύτερων καινοτομιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, περισσότερες από 30 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου ανέβηκαν στη σκηνή, στις 24 Νοεμβρίου, για τον μεγάλο τελικό των InnoStars Awards του EIT Health. Η κριτική επιτροπή επέλεξε για την πρώτη θέση την ελληνική Shuttle Catheters/Athroa και τον καινοτόμο καθετήρα της με πολλαπλές σωτήριες εφαρμογές. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα επιτάχυνσης της Ευρώπης.
Η DP Innovation από την Ουγγαρία με έναν έξυπνο νεφελοποιητή τσέπης για την εισπνεόμενη χορήγηση φαρμάκων ήρθε δεύτερη, ενώ η Medicud από την Ιταλία κατέλαβε την 3η θέση με μια ιατρική συσκευή για τη θεραπεία τραυμάτων με επίδεσμο αρνητικής πίεσης. Για τον έκτο μεγάλο τελικό, το EIT Health InnoStars παρουσίασε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο νεοφυών επιχειρήσεων, από ομάδες του RIS Innovation Call που βρίσκονται στην αρχή της διαδρομής τους, καθώς και από ομάδες του Attract to Invest που είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία με χαρτοφυλάκιο πελατών. Οι 32 ομάδες που ανέβηκαν στη σκηνή είχαν όλες την ευκαιρία να διαγωνιστούν για ένα ειδικό βραβείο από το κοινό, καθώς και για ένα βραβείο από τα Μέσα ενημέρωσης.
Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) είναι μια σημαντική χρόνια νόσος, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οι ασθενείς αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η τεχνολογία της νικήτριας ελληνικής ομάδας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες PAD που χρειάζονται στο 30% των χρόνιων, σοβαρών περιπτώσεων αρτηριακής στένωσης. Η Shuttle Catheters αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία καθετήρα που επιτρέπει ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για τη διέλευση από σοβαρή αρτηριακή στένωση, την απόφραξη αρτηριακών ρήξεων και την πρόληψη των επιπλοκών της γαστρικής παλινδρόμησης. Σύμφωνα με τους ιδρυτές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εξοικονόμηση 7,5 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας και μειωμένα ποσοστά νοσηρότητας, χάρη στην αποφυγή επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς για περίπου 300.000 ασθενείς. Η νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters είναι μέρος του portfolio της εταιρείας συμμετοχών Athroa.
H Shuttle Catheters/Athroa συμμετέχει από την αρχή του 2022 στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του EIT Health SymbIASIS που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την υποστήριξη του Κέντρου Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα SymbIASIS, η Shuttle Catheters/Athroa συνδέθηκε με την αγγειοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκοκείου Αττικόν και ένας ιατρός διεθνούς φήμης από την κλινική έγινε μέλος του Advisory Board της Shuttle Catheters. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό ήταν μια καθοριστική στιγμή για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της πλάνου, κάτι που οδήγησε στη νίκη της.
Η Shuttle Catheters ήταν μία από τις 108 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για το έκτο EIT Health InnoStars Awards, ενός διαγωνισμού για νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου από χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.
Τον Ιούνιο, οι 20 καλύτερες ομάδες έλαβαν έξυπνες χρηματικές επενδύσεις ύψους 25.000 ευρώ, εξατομικευμένη επιτάχυνση και καθοδήγηση, καθώς και πρόσβαση σε δύο bootcamps όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Το EIT Health διοργάνωσε επίσης συνεντεύξεις για τους συμμετέχοντες με δυνητικούς πελάτες, επενδυτές και συνεργάτες.
Αφού παρουσίασαν τα προηγμένα επιχειρηματικά τους σχέδια, η κριτική επιτροπή επέλεξε 10 φιναλίστ και τους κάλεσε να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στον μεγάλο τελικό των InnoStars Awards. Οι φιναλίστ αντιπροσώπευαν διάφορους τομείς της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής τεχνολογίας και των βιοεπιστημών, από μια συσκευή παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο με στόχο την ιχνηλασιμότητα των ασκών αίματος για μεταγγίσεις και έναν ψηφιακό ανιχνευτή σιδηροπενίας, μέχρι έναν προηγμένο αντιβακτηριακό επίδεσμο για τραύματα και μια εξαιρετικά εξατομικευμένη πλατφόρμα διατροφικών συμβουλών.
Στον μεγάλο τελικό στις 24 Νοεμβρίου, οι τρεις πρώτες ομάδες έλαβαν βραβεία αξίας 25.000 ευρώ, 15.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο, το EIT Health παρέχει επίσης στους νικητές ευκαιρίες δικτύωσης με τους EIT Health InnoStars Partners, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και επενδυτές. Στην τελική φάση των 10 κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων, η Ιταλία εκπροσωπήθηκε από τέσσερις ομάδες, η Ελλάδα από δύο, ενώ από μία ομάδα είχαν η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία.
«Η επιχορήγηση και η υψηλού επιπέδου κατάρτιση που παρείχαν οι εμπειρογνώμονες του EIT Health InnoStars μάς βοήθησαν να προχωρήσουμε με τη λύση μας για να εισέλθουμε στην αγορά πολύ σύντομα. Τα βραβεία InnoStars είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε το MVP και να αποκτήσουμε ένα επιπλέον μπόνους, την πρόσβαση στη μεγαλύτερη κοινότητα καινοτόμων, επενδυτών, νοσοκομείων και άλλων βασικών ενδιαφερομένων που είναι σημαντικοί για την επιτυχία του έργου μας» δήλωσε ο Μιχάλης Μπουτάρης, ιδρυτής της Shuttle Catheters.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η DP Innovation, μια ουγγρική νεοφυής επιχείρηση. Σύμφωνα με την ομάδα, η μεγάλη επιφάνεια του ανθρώπινου πνεύμονα, σε συνδυασμό με την άφθονη παροχή αίματος, καθιστά την εισπνεόμενη χορήγηση φαρμάκων μια από τις καλύτερες οδούς για τη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών. Το πρόβλημα είναι ότι οι σημερινές συσκευές εισπνεόμενης χορήγησης σπαταλούν πολύ φάρμακο και αποδίδουν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ενεργού συστατικού. Εξαιτίας αυτού, οι τρέχουσες συσκευές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υψηλής ακρίβειας παραγόντων, όπως η ινσουλίνη, τα αντιβιοτικά ή η γονιδιακή θεραπεία, ή να αντικαταστήσουν τα ενέσιμα. Το Sprin, η λύση της νεοφυούς ομάδας, είναι ένας έξυπνος νεφελοποιητής τσέπης για την εισπνεόμενη χορήγηση φαρμάκων. Η συσκευή έχει ως στόχο να βοηθήσει στη χορήγηση φαρμάκων ακριβείας με ασφαλέστερο, αποτελεσματικότερο και ανώδυνο τρόπο. Η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ.
Την τρίτη θέση κατέλαβε η Medicud από την Ιταλία. Η ομάδα αναπτύσσει μια ιατρική συσκευή για τη θεραπεία τραυμάτων με επίδεσμο αρνητικής πίεσης. Η συσκευή στοχεύει να χρησιμοποιηθεί τόσο για την πρόληψη μετεγχειρητικών λοιμώξεων όσο και για την πρόληψη χρόνιων τραυμάτων. Η συσκευή είναι φορητή και εύκολη στη χρήση. Η επιχείρηση έλαβε χρηματοδότηση ύψους 10.000 ευρώ.
«Το InnoStars Awards είναι ένα από τα προγράμματα του EIT Health για νεοφυείς επιχειρήσεις αρχικού σταδίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, σχεδόν το 70% των επιταχυνόμενων λύσεων του προγράμματος έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά. Αυτό υπογραμμίζει πόσο πολύτιμη είναι η επένδυση σε καινοτομίες βιοτεχνολογίας, ιατροτεχνολογίας και ψηφιακής υγείας και ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Παρέχουμε στις ομάδες καθοδήγηση, επικύρωση και ευκαιρίες δικτύωσης για να βοηθήσουμε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και επιτρέπουν στους Eυρωπαίους πολίτες να έχουν υγεία, μακροζωία και ευτυχία», δήλωσε ο Tamás Békási, υπεύθυνος για το πρόγραμμα InnoStars Awards στο EIT Health InnoStars.
«Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας έχουν τεράστια δυναμική. Tο 2022 ήταν μια χρονιά με μεγάλες επιτυχίες για την Ελλάδα, όπως η συμμετοχή τριών ομάδων στο RIS innovation Call, δύο ομάδων στο νέο πρόγραμμα Attract to Invest, η νίκη στον τελικό του Innostars Awards, το βραβείο κοινού, καθώς και πολλές άλλες συμμετοχές και χρηματοδοτήσεις. Η δυναμική του τομέα είναι διακριτή και στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece όπου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υγεία συγκροτούν την πιο πολυπληθή κατηγορία. Στο ΕΚΤ είμαστε ευγνώμονες για τις επιτυχίες των εταιρειών που στηρίζουμε και για την αναγνώριση που λαμβάνουμε καθημερινά από αυτές. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του διευθυντή της Athroa αμέσως μετά την νίκη της Shuttle Catheters/Athroa ότι χάρη στην ομάδα του ΕΚΤ και του SymbIASIS εντάχθηκε στην ομάδα ειδικός αγγειοχειρουργός ο οποίος είχε τεράστια συμβολή και οδήγησε στη νίκη» δήλωσε ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα, στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Φέτος, ένα ειδικό βραβείο κοινού και ένα βραβείο Μέσων Ενημέρωσης απονέμονται επίσης σε δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας. Νικητής του Βραβείου Κοινού είναι η ApniWave, από την Ελλάδα, ένα από τα 20 έργα που, σε αρχικό επίπεδο, υποστηρίχθηκαν από το EIT Health RIS Innovation Call για το 2022 και έλαβαν χρηματοδότηση για να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα τους. Η ομάδα εργάζεται πάνω σε μια έξυπνη συσκευή διαλογής που συνδυάζει έναν αισθητήρα, έναν ενσωματωμένο υπολογιστή και μια σουίτα λογισμικού με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (OSAHS) στο σπίτι. Η ομάδα βραβεύεται με ένα αποκλειστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Μέσα Ενημέρωσης και ένα masterclass Επικοινωνίας. Το RIS Innovation Call είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που υποστηρίζει την ανάπτυξη τοπικών καινοτόμων σχεδίων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες του σχήματος Innostars.
Νικητής του βραβείου Μέσων Ενημέρωσης είναι η Home Diagnostics από την Ισπανία με τα προϊόντα εξέτασης στο σπίτι, με την ονομασία Ailin. Οι εξετάσεις τους έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν μια επιστημονική, αυστηρή και εξατομικευμένη κατανόηση της κατάστασης της υγείας τους. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι ειδικοί παρέχουν συστάσεις και έναν σαφή οδικό χάρτη για την επίτευξη της βέλτιστης κατάστασης υγείας. Η ομάδα θα συμμετάσχει στο EU-Startups Summit 2023 και θα λάβει ειδική προβολή στο EU-Startups.com, το κορυφαίο διαδικτυακό περιοδικό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Η ομάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα Attract to Invest που συντονίζεται από το EIT Health InnoStars και προετοιμάζει εταιρείες από την Κεντρική και Νότια Ευρώπη για επιτυχημένους επενδυτικούς γύρους.
Σχετικά με το EIT Health
Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 280 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.
Το έργο SymbIASIS
Στόχος του SymbIASIS είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και startups στον τομέα της υγείας, η διάχυση γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση για διερεύνηση συνεργασιών μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, να σχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψη τους χρήστες/αγορά, να δοκιμαστούν σε πραγματικό περιβάλλον, ώστε να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια του έργου, πραγματοποιείται η χαρτογράφηση των αναγκών και της εξειδίκευσης των νοσοκομείων, καθώς και των λύσεων των νεοφυών επιχειρήσεων, η αντιστοίχιση των αναγκών με τις λύσεις, η διερεύνηση για την ανάπτυξη συνεργασιών, η διεξαγωγή εξειδικευμένων co-creation και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.
Το έργο έρχεται να καλύψει την ανάγκη διασύνδεσης των νοσοκομείων με τις startups του τομέα, ώστε τα νοσοκομεία να εκσυγχρονιστούν, να μετασχηματιστούν ψηφιακά με μεθόδους ανοιχτής καινοτομίας ή/και innovation procurement, ενώ παράλληλα και οι startups να επικυρώσουν τις τεχνολογικές τους λύσεις σε πραγματικό περιβάλλον με πιλοτικές ή προ-πιλοτικές δοκιμές.