Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στα μουσεία. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) εδώ και 44 χρόνια αφιερώνει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε ένα επιλεγμένο θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και με τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Φέτος, το θέμα αυτό σχετίζεται με την πανδημία και με τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται για τη μετάβαση στη μετά-Covid εποχή. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».
Το ΕΚΤ συμμετέχει στους εορτασμούς για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, διοργανώνοντας τη διαδικτυακή συζήτηση - webcast "Το SearchCulture.gr ως τόπος συνάντησης έργων τέχνης: Μια συζήτηση για την τέχνη της Χαρακτικής", την Τρίτη 18 Μαΐου στις 12:00. Η ομάδα του SearchCulture του ΕΚΤ πλαισιώνεται από δημιουργικές φωνές και εμπνευσμένους συνομιλητές για να εμβαθύνει στην έννοια του Ψηφιακού Δημόσιου Χώρου.
Μαζί μας θα βρίσκονται ο χαράκτης και καθηγητής χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μανόλης Γιανναδάκης και ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης. Με την ευκαιρία της νέας ψηφιακής έκθεσης στο SearchCulture με τίτλο “Χαρακτική”, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό την ημέρα της εκδήλωσης, θα συζητήσουμε για την ιστορία της Ελληνικής Χαρακτικής, για τους μεγάλους χαράκτες, καθώς και για την αξία της έρευνας με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι ο εθνικός συσσωρευτής πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr του ΕΚΤ.
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται ωστόσο η ηλεκτρονική σας εγγραφή εδώ. Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ανατρέξτε στον εξής σύνδεσμο: https://bit.ly/3fdthE3.
Η αναβάθμιση και επέκταση του SearchCulture.gr με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.
Λίγα λόγια για το SearchCulure.gr
Ο εθνικός συσσωρευτής ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr συγκεντρώνει ψηφιακό περιεχόμενο, από φορείς πολιτισμού - μουσεία, αρχεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες. Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν εύκολα και γρήγορα μεγάλα και ποικιλόμορφα σύνολα δεδομένων που ανήκουν σε συλλογές διαφορετικών φορέων.
Με τη σημασιολογική επιμέλεια που γίνεται στο SearchCulture.gr, ενεργοποιείται η διασύνδεση και διευκολύνεται η ανακάλυψη περιεχομένου. Ιστορικοί τέχνης και μελετητές μπορούν εύκολα να διατυπώνουν ριζικά νέα ερευνητικά ερωτήματα και να πραγματοποιούν φιλτραρισμένες αναζητήσεις σε όλο το φάσμα αρχείων και ψηφιακών συλλογών της χώρας.
Η δυναμική που αναπτύσσεται για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες είναι μεγάλη: αίρονται εμπόδια μεταξύ συλλογών οι οποίες «ανοίγουν» σε νέες διεπιστημονικές γραμμές έρευνας, απρόβλεπτες συνάψεις και νοητικές διαδρομές.
Σε ένα πιο αφηρημένο επίπεδο, ως δεδομένα, όλα τα τεκμήρια είναι ίσα. Η συλλογή ενός φορέα μεγάλης εμβέλειας συνευρίσκεται ισότιμα στον συσσωρευτή, με μια μικρότερη, τοπικής αξίας συλλογή. Ακόμα και σε επίπεδο τεκμηρίου, ένα φαινομενικά ασήμαντο σχέδιο ενός καλλιτέχνη, εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης δίπλα στο τελειωμένο έργο, του οποίου ήταν προσχέδιο.
Η εικονική αυτή συνεύρεση που συμβαίνει στο περιβάλλον του SearchCulture μπορεί να επανενώνει ψηφιακά έργα που αρχικά συνυπήρχαν στο φυσικό χώρο, είτε αυτός ήταν το ατελιέ του καλλιτέχνη είτε το εργαστήρι της Σχολής Καλών Τεχνών. Η πώληση ή δωρεά τους, τα διένειμε σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, σε διαφορετικά Μουσεία και συλλογές. Τώρα δίνεται η ευκαιρία, μέσω της τεχνολογίας, να επανασυνδεθούν τα έργα, να συνευρεθούν εκ νέου σε έναν αναδυόμενο Ψηφιακό Δημόσιο Χώρο, γεγονός που κυοφορεί μια τεράστια δημιουργική, μαθησιακή και ερευνητική δυναμική.