Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) το διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Ιστορίες που μας συνδέουν: Οι Προσωπογραφίες του SearchCulture.gr για Εκπαιδευτική Χρήση και Πολιτιστική Εξερεύνηση» στις 6 Δεκεμβρίου 2024.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία Συμβούλων Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και την υποστήριξη του Smart Attica EDIH, συγκέντρωσε μια δυναμική κοινότητα εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα, με σκοπό την αξιοποίηση του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Περισσότεροι από 750 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν φέτος στην εκδήλωση, η οποία αποτελεί πλέον μια ετήσια συνάντηση της εκπαίδευσης και του ψηφιακού πολιτισμού. Η μεγαλύτερη συμμετοχή ήρθε από την Περιφέρεια Αττικής και τα Δωδεκάνησα, ενώ σημαντικός ήταν ο αριθμός συμμετεχόντων από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο.
Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης ήταν το SearchCulture.gr, ο Εθνικός Συσσωρευτής Πολιτιστικού Περιεχομένου, που έχει καθιερωθεί ως μια πολύτιμη πλατφόρμα πολιτιστικής αυτογνωσίας.
Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΕΚΤ στη δημιουργία ενός αξιόπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος που ενισχύει τη διάχυση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπογράμμισε επίσης ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το ΕΚΤ, στοχεύει σε έναν βιώσιμο και συμπεριληπτικό ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, της οποίας ένα μεγάλο και σημαντικότατο κομμάτι είναι η εκπαίδευση.
H Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη, Σύμβουλος Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τις δράσεις του κόμβου για την ενίσχυση της καινοτομίας.
Ο Δρ Χάρης Γεωργιάδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του SearchCulture.gr, παρουσίασε το έργο της συσσώρευσης πολιτιστικού περιεχομένου σε εθνικό επίπεδο, το οποίο υλοποιείται εδώ και μια δεκαετία. Ευχαριστώντας το δίκτυο των φορέων που παρέχουν περιεχόμενο στον εθνικό συσσωρευτή και την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, ο Δρ Χ. Γεωργιάδης μίλησε για τους φορείς του δικτύου ανά θεματική περιεχομένου, καταδεικνύοντας την ποικιλία, το κύρος και το εύρος των ψηφιακών συλλογών που συσσωρεύονται στο SearchCulture.gr, ενώ τόνισε την αυξημένη απήχηση και επισκεψιμότητα που γνώρισε η πύλη μέσα στο 2024.
Εφαρμογή στην Εκπαίδευση
H Αγάθη Παπανότη, Υπεύθυνη Συσσώρευσης & Σημασιολογικών Εμπλουτισμών, ανέδειξε με πρακτικά παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης τις εξελιγμένες λειτουργίες πλοήγησης και αναζήτησης της Πύλης SearchCulture.gr, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες συνδυασμού σημασιολογικών κριτηρίων για τη διαμόρφωση άρτιων ερωτημάτων.
Στη συνέχεια η Έλενα Λαγούδη από την ομάδα του SearchCulture.gr ανέδειξε τις προοπτικές για ψηφιακή αφήγηση που προσφέρουν οι επιμελημένες δίοδοι στο περιεχόμενο- οι Θεματικές Εκθέσεις και το πιο πρόσφατο είδος εκθέσεων, οι Προσωπογραφίες, οι οποίες είναι εικονικές εκθέσεις για ιστορικά πρόσωπα, τη ζωή και το έργο τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον απέσπασε η παρουσίαση της Φιλολόγου Ελένης Αναγνώστου από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου. Η κα Αναγνώστου μοιράστηκε εμπνευσμένες ιδέες για την ενσωμάτωση ψηφιακών τεκμηρίων του SearchCulture.gr στη διδασκαλία, εστιάζοντας στην περίπτωση της βιογραφικής σπουδής.
Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε τη σημασία του SearchCulture.gr ως καινοτόμου εργαλείου για την εκπαιδευτική κοινότητα, με όλους τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στον καθοριστικό ρόλο του στην προώθηση της πολιτιστικής γνώσης και της καινοτομίας στην εκπαίδευση μέσα από την αξιοποίηση πρωτογενών πηγών στη διδασκαλία.
Μερικά από τα ένθερμα σχόλια των συμμετεχόντων:
- Εξαιρετικό εργαλείο για κάθε τάξη (στο δημοτικό), για διαθεματικά πρότζεκτ... μας ανοίγει νέους ορίζοντες με πολλές δυνατότητες
- Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν για τον κόπο και το μεράκι τους. Πολύτιμο υλικό που θα μείνει.
- Ως κάτοικος του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια, ομολογώ για μια ακόμη φορά, πως το ΕΚΤ διαπρέπει στον χώρο της Έρευνας και την Τεχνολογίας για μια ακόμη φορά!
- Έχω ταξιδέψει με την πλατφόρμα, έχω συγκινηθεί και έχω μάθει. Ευχαριστώ.
- Συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες δημιουργίας της πλατφόρμας! Ιδιαίτερα χρήσιμη για εκπαιδευτικούς, ερευνητές αλλά και μαθητές. Σας ευχαριστούμε!
- Συγχαίρουμε όσους έχουν εμπλακεί σε ένα τόσο πλούσιο και δημιουργικό έργο!!! Πέρα από τη γνώση, αναγνωρίζεται και το μεράκι! Συγχαρητήρια!!! Ευχαριστούμε πολύ!
- Ήταν ένα καταπληκτικό δίωρο μάθησης!
- Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Συνεχίστε! Σας χρειαζόμαστε!!!
Η ομάδα Συμβούλων Εκπαίδευσης με την οποία συνδιοργανώθηκε το σεμινάριο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αυξημένη συμμετοχή. Στην ομάδα συμμετείχαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Ευαγγελία Μουλά, Καλυψώ Λάζου, Σωτήρης Παλάσκας, Κωνσταντίνα Καλαούζη, Γεώργιος Σωτηρόπουλος, Γεωργία Παντίδου, Βασίλης Συμεωνίδης, Αγαθοκλής Αζελής, Αρετή Τζανετοπούλου, Άννα Σφακιανάκη, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δρ Αλεξία Καπραβέλου και Δρ Μαρία Γνησίου.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το email searchculture@ekt.gr.
Σχετικά με το SearchCulture.gr
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου και ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής για την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana μέσω της υποδομής SearchCulture.gr που αναπτύσσει. Σήμερα, το SearchCulture.gr φιλοξενεί περισσότερα από 850.000 ψηφιακά τεκμήρια, που άπτονται της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια, έργα καλών τεχνών, θρησκευτικά έργα τέχνης, χαρτογραφικό υλικό, χάρτες και βιβλία. Συμμετέχουν 91 φορείς, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, εφορείες και πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων η Εθνική Πινακοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ίδρυμα Αβέρωφ, κ.ά.
Στο SearchCulture.gr συλλέγονται, εμπλουτίζονται σημασιολογικά και ευρετηριάζονται τα περιγραφικά μεταδεδομένα των ψηφιακών τεκμηρίων ως προς τα πρόσωπα, τις ιστορικές περιόδους, τους τύπους των τεκμηρίων, τις τοποθεσίες και τα θέματα, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τις συσχετίσεις ανάμεσά τους, σε όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας. Το ΕΚΤ ως διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής́ για την Europeana, διαθέτει σε αυτή τις συλλογές που συλλέγει, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις προδιαγραφές και μεριμνώντας για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διεθνώς.
Σχετικά με το Smart Attica
Σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs (EDIHs), ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica EDIH υποστηρίζει επιχειρήσεις και οργανισμούς σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ο Κόμβος Smart Attica παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την Τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Ανάμεσα στους τομείς δράσης του Κόμβου είναι και ο τομέας του Πολιτισμού και του Τουρισμού, με στόχο να χρησιμοποιήσουν οι ωφελούμενοι (εταιρείες και δημόσιοι οργανισμοί) προηγμένες τεχνολογίες για την παροχή ποιοτικών εμπειριών μέσω εφαρμογών, εικονικών περιηγήσεων, ψηφιακών εργαλείων κ.ά.
Εστιάζοντας στην προώθηση νέων μορφών δημιουργίας, παραγωγής, πρόσβασης και συμμετοχής - υποστηριζόμενων από καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα-, ο Κόμβος ενδυναμώνει το πολιτιστικό οικοσύστημα της Χώρας, αναδεικνύοντας καινοτόμα επιχειρησιακά μοντέλα και λύσεις που γεφυρώνουν την παράδοση με τη σύγχρονη εποχή, ενισχύοντας τη δημιουργική συνεργασία και ανοίγοντας νέες προοπτικές συνέργειας πολιτισμού και τεχνολογίας.
Μάθετε Περισσότερα
- Διαδικτυακό Σεμινάριο: "Iστορίες που μας συνδέουν: Oι Προσωπογραφίες του SearchCulture.gr για Εκπαιδευτική Χρήση και Πολιτιστική Εξερεύνηση"
- Το βίντεο της εκδήλωσης
- Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης
- Έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο για την εκπαιδευτική κοινότητα από το ΕΚΤ (άρθρο ΕΚΤ)
- Διδασκαλία από τις πηγές με τη χρήση του SearchCulture.gr (άρθρο ΕΚΤ)
- SearchCulture.gr
- Smart Attica EDIH