Διαδικτυακό εργαστήριο με τίτλο “Από την Ιδέα στην Αγορά της Υγείας: Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση και ωρίμανση τεχνολογικών λύσεων” διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος SymbIASIS, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και πληροφόρηση των νεοφυών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο SymbIASIS και άλλων ενδιαφερομένων, σε θέματα προστασίας και κατοχύρωσης δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ), σε θέματα πιστοποίησης προϊόντων με το σήμα CE, και σε θέματα υπηρεσιών που αποσκοπούν στην τεχνολογική ωρίμανση των λύσεων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συμμετείχαν ως ομιλητές εμπειρογνώμονες για θέματα προστασίας και κατοχύρωσης δικαιωμάτων ΔΙ, πιστοποίησης προιόντων, κλπ, και συγκεκριμένα ο Δρ Νίκος Μηνάς, European Patent Attorney, Coolroe Consulting, Δουβλίνο, ο Δρ Γιάννης Δημητρακόπουλος, Υπεύθυνος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Κέντρο Αρχιμήδης ΕΚΠΑ, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντέλλος, Δικηγόρος LL.M., Δικηγορική Εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες και ο Κώστας Καραμάνης, Digital Health Transformation στο ΙΤΕ και το SmartHealth EDIH.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των startups είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στους ομιλητές και να διευκρινίσουν τυχόν απορίες σε εξειδικευμένα θέματα σχετικά με την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στον τομέα της υγείας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ Γιάννης Δημητρακόπουλος, Υπεύθυνος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Κέντρο Αρχιμήδης ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τους Γιώργο Μέγα, συντονιστή του EIT Health Hub στην Ελλάδα, τηλ. 2102204921, megas@ekt.gr, και Μάριο Ροϊδη, EIT Health HUB/ Enterprise Europe Network Hellas Innovation Consultant, τηλ. 2102204924, mroidis@ekt.gr.
Το πρόγραμμα SymbIASIS
Το πρόγραμμα επιτάχυνσης SymbIASIS έρχεται να συνδέσει νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα ξεκίνησε το 2022. Υλοποιείται από το EIT Health και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του προγράμματος να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων και των εκπροσώπων των ιατρικών μονάδων, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων και να ξεκινήσουν άμεσα τέσσερα προ-πιλοτικά έργα. Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.
Στο SymbIASIS πλέον (2023) συμμετέχουν 17 νοσοκομεία και κλινικές και 50 από τις πιο δυναμικές startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Σχετικά με το EIT Health
Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.