Ημερίδα με θέμα "Towards an Athens Comprehensive Cancer Center (ACCC)", πραγματοποιείται την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το νέο Ολοκληρωμένο Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα, το οποίο θα δημιουργηθεί από το ΕΙΕ σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο DKFZ (German Cancer Research Center) και το αγγλικό ινστιτούτο Royal Marsden Hospital/Institute for Cancer Research.
Οι κύριοι στόχοι του ACCC είναι η ενίσχυση της μεταγραφικής (translational) έρευνας (από το ερευνητικό εργαστήριο στην κλινική) και η βελτίωση της υγείας των πολιτών με καινοτόμες μεθόδους. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο (DKFZ). Οι ομιλίες της εκδήλωσης θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live.
Στόχος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται τις ώρες 10.00-13.00 με ελεύθερη είσοδο, είναι να φέρει σε επαφή διακεκριμένα στελέχη του γερμανικού ερευνητικού κέντρου DKFZ με ερευνητές των συμμετεχόντων κλινικών και εργαστηρίων στο ACCC, ώστε να μεταφερθεί η εμπειρία τους, σε θέματα επιστημονικής έρευνας αλλά και διαχείρισης, με βάση τις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, για την επιτυχή λειτουργία του ΑCCC. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής Harald zur Hausen από το DKFZ (Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2006) με θέμα “Cancer Prevention - exemplified by the role of infections in malignancies”.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Έρευνα & Καινοτομία, και ο Alexander Roggenkamp, Διευθυντής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Ο Πρόεδρος του ΕΙΕ Βασίλης Γρηγορίου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος θα παρουσιάσουν το νεοσύστατο ελληνικό κέντρο ACCC. Προσκεκλημένοι ομιλητές από το DKFZ και το ACCC θα παρουσιάσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας μεταξύ των συμμετεχόντων ομιλητών.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρέχονται στο email ipkarvouni@eie.gr και στο τηλ. 72 73 526 (κα Ιππολύτη Καρβούνη).
Στόχος και αντικείμενο του ACCC (Athens Comprehensive Cancer Center)
To Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα (ACCC- Athens Comprehensive Cancer Center) δημιουργείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων του Ινστιτούτου Βιολογίας Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του, με τη συμμετοχή επιλεγμένων εργαστηρίων σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια και επιλεγμένων κλινικών σε δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, θα συνεργάζεται με εταιρείες των τομέων φαρμακευτικής, βιοτεχνολογίας, διάγνωσης του καρκίνου και βιοπληροφορικής.
Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΙΕ. Βασίλης Γρηγορίου, πριν λίγο καιρό στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM (του ΑΠΕ-ΜΠΕ), "Tο νέο κέντρο ΑCCC οικοδομείται στα πρότυπα κέντρων του εξωτερικού, συμμετέχουν ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία και επιλεγμένα ερευνητικά εργαστήρια, ενώ υπάρχει, ήδη, στενή συνεργασία για άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας με το αγγλικό Royal Marsden-Institute for Cancer Research και το γερμανικό (DKFZ) German Cancer Research Center. Βασικός μας στόχος είναι να ενισχυθεί η διεπιστημονική έρευνα για τον καρκίνο και να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών, μέσω εξατομικευμένης θεραπείας για αυτή την πολυπαραγοντική και ετερογενή νόσο".
Οι ερευνητές στα ερευνητικά εργαστήρια στην Αθήνα αναπτύσσουν ήδη νέες διαγνωστικές και προγνωστικές μεθόδους, αναλύουν και αξιοποιούν δείκτες πρόβλεψης της ανταπόκρισης σε στοχευμένες εξατομικευμένες θεραπείες, βελτιώνουν τα υφιστάμενα και αναπτύσσουν νέα δυνητικά φάρμακα, μέσω χημικής σύνθεσης. Το ACCC έχει ως στόχο να συμβάλει στη μεταφορά της ερευνητικής γνώσης σε δημόσια νοσοκομεία. Το 50% των δημοσίων νοσοκομειακών κλινών βρίσκεται στην Αθήνα, με μεγάλα συνήθως ποσοστά πληρότητας, και έτσι ευνοείται η άμεση επικοινωνία με Ερευνητικά Κέντρα και εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα, καθώς, επίσης, και η συνέργεια με μεγάλες μονάδες της δημόσιας υγείας στη περιοχή της Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής γενικότερα.
Σημειώνεται ότι τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Έρευνας για το Καρκίνο (Comprehensive Cancer Research Centers (CCRC) έχουν αναπτυχθεί διεθνώς την τελευταία δεκαετία, και σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτήν τη στιγμή, αριθμούν 169, εκ των οποίων 100 βρίσκονται στην Ευρώπη και 69 στην Αμερική.