Η ελληνική εταιρεία Intale, η οποία με προηγμένες τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους μετασχηματίζει την εφοδιαστική αλυσίδα της μικρής λιανικής, είναι ανάμεσα στους τελικούς υποψήφιους για τα φετινά Βραβεία Enterprise Europe Network. Τα βραβεία αναδεικνύουν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με διεθνείς φιλοδοξίες και δυναμική, που συνεργάζονται με το δίκτυο Enterprise Europe Network. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, κόμβος του Enterprise Europe Network-Hellas, υποστήριξε την εταιρεία για τη χρηματοδότησή της από το πλέον ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα SME Instrument, αλλά και την επέκτασή της σε νέες αγορές. Οι νικητές των Βραβείων θα ανακοινωθούν στις 14 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα, Σλοβακία.
Η Intale, ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2010, παρέχει «υπερδυνάμεις» σε ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων λιανικής, με προηγμένα εργαλεία διαχείρισης που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και τα περιθώρια κέρδους τους. "Πρόκειται για την εξέλιξη του i-kiosk (πλατφόρμα για μικρά καταστήματα λιανικής), ιδέας που ανέπτυξα όταν σπούδαζα πληροφορική", αναφέρει o Φ. Κουτουβέλης, CEO της Intale. ‘Τα καταστήματα λιανικής έχουν περίπου την ίδια πολυπλοκότητα με τα σούπερ μάρκετ: μεγάλη ποικιλία προϊόντων, σύνθετη απογραφή αποθεμάτων, απαιτητικούς και ανυπόμονους πελάτες και μικρά περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μεγάλα καταστήματα, η διαχείριση όλων αυτών των λειτουργιών γίνεται από ένα μόνο άτομο" συμπληρώνει.
Η Intale Point, μια εφαρμογή βασισμένη σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud), λειτουργεί ως «ψηφιακός βοηθός» των ιδιοκτητών μικρής λιανικής με πολλαπλούς τρόπους: καταρχάς, επιταχύνει τις συνδιαλλαγές κατά 3-8 δευτερόλεπτα ανά πελάτη, το οποίο μεταφράζεται σε δεκάδες ώρες ανά εβδομάδα. Επίσης, διαθέτει λειτουργία για έξυπνη διαχείριση της αποθήκης, ώστε ο επιχειρηματίας να γνωρίζει τις ακριβείς ανάγκες του καταστήματος και να αποφεύγει την προμήθεια περίσσιου αποθέματος. Η παραγγελία διαμορφώνεται μέσω της Intale Point, με λειτουργία υπενθύμισης των προϊόντων σε μικρό απόθεμα.
Η εφαρμογή επιτρέπει τη διαχείριση της βάρδιας του ανθρώπινου δυναμικού και τον έλεγχο του ταμείου. Τέλος, διαθέτει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης, προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του μικρού λιανικού εμπορίου. Ο επιχειρηματίας έχει άμεση και διαρκή πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία και στατιστικά πωλήσεων, ώστε να μπορεί να αυξάνει τις πωλήσεις, να μειώνει τα κόστη και να βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους.
Η εφαρμογή λειτουργεί ως ERP (Enterprise Resource Planning) σύστημα μικρής κλίμακας, εύκολο στη χρήση, χωρίς την πολυπλοκότητα των μεγαλύτερων ανταγωνιστών του, για αυτό και έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά, με περισσότερα από 700 καταστήματα να έχουν ήδη εγκαταστήσει την Intale Point στην καθημερινότητά τους. Η Intale είναι σε εξαιρετικά ανοδική πορεία, με τις μισές περίπου επιχειρήσεις να έχουν γίνει συνδρομητές το 2016. Περισσότερες από 100 εκατ. συνδιαλλαγές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσω των συστημάτων της το επόμενο έτος, εξυπηρετώντας τζίρο αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου.
Τι είναι το Intale Point και πώς λειτουργεί;
Η εφαρμογή Intale Point συνδέεται στην ταμειακή μηχανή και χρειάζεται ένα iPad, ένα barcode scanner, έναν θερμικό εκτυπωτή και το Intale Box, ώστε να λειτουργεί ακόμα και όταν υπάρχει πρόβλημα στη σύνδεση στο διαδίκτυο.
Κατά τη συνδιαλλαγή, το barcode scanner και το λογισμικό καταγράφουν τα δεδομένα του προϊόντος και διαμορφώνουν εκθέσεις σε πραγματικό χρόνο, ώστε προμηθευτές και επιχειρηματίας να γνωρίζουν πώς αποδίδει κάθε προϊόν.
Οι επιχειρηματίες αποφεύγουν δαπάνες καθώς ελέγχουν τα είδη, τον χρόνο και την τοποθέτηση των παραγγελιών τους. Επιπλέον, το barcode scanner επιταχύνει τις συνδιαλλαγές.
Η Ιntale επεκτείνεται στο εξωτερικό
Διερευνώντας την επέκτασή τους στο εξωτερικό και με στόχο νέες επιχειρηματικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, ο Φάνης Κουτουβέλης και ο COO της Intale Ορέστης Τζανετής απευθύνθηκαν στο ελληνικό δίκτυο του Enterprise Europe Network. "Συνεργαστήκαμε με την επιχείρηση για τη χρηματοδότησή της από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SME Instrument, το οποίο είχε ποσοστό επιτυχίας περίπου 4,9% στον τομέα των ΤΠΕ. Η Intale απέσπασε τη σχετική χρηματοδότηση και αναγνωρίζεται πλέον ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στην Ευρώπη στον τομέα των συστημάτων επιχειρηματικής ευφυίας για δεδομένα λιανική. Αυτό βοηθά την προσέλκυση επενδύσεων και τη συνεργασία με κορυφαίους εμπορικούς συνεργάτες", υπογραμμίζει η Γεωργία Τζένου, συντονίστρια του Enterprise Europe Network-Hellas στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
"Η βοήθεια του δικτύου ήταν καθοριστική για την πρόσβαση στην ευρωπαϊκη χρηματοδότηση. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς αυτούς. Η συμβολή τους στην επιλογή του επιχειρηματικού συμβούλου, που προβλέπεται στην υλοποίηση του SME Instrument, ήταν επίσης εξαραιτικά χρήσιμη. Ο σύμβουλος με βοήθησε να εξελιχθώ ως επιχειρηματίας και μάνατζερ. Το επόμενο βήμα είναι η επέκταση στο εξωτερικό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φάνης Κουτουβέλης, συμπληρώνοντας ότι "Περισσότερες από 100 εκατ. συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω των συστημάτων της Intale τον επόμενο χρόνο, με προβλεπόμενο τζίρο περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ".
"Το Enterprise Europe Network-Hellas παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη στε καινοτόμες επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν ταχύτερα. Η εταιρεία διερευνά την επέκτασή της σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Τουρκία. Το ελληνικό δίκτυο συνδυάζει την γνώση της τοπικής αγοράς με τη διεθνή εμπειρία, και έχει ήδη συμβάλει σε περισσότερες από 680 συμφωνίες συνεργασία από το 2008 έως σήμερα", τονίζει η Γ. Τζένου.
Η Intale έχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στο ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς ξεκίνησε με 6 άτομα και τώρα αριθμεί 27. Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει επενδύσεις 3 εκατ. δολλαρίων, αποτελώντας παράδειγμα για πολλές start-up εταιρείες στη χώρα. Επίσης, έχει υποβάλει 3 αιτήσεις για κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
Με 3.000 εμπειρογνώμονες σε 600 οργανισμούς και καλύπτοντας περισσότερες από 60 χώρες το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης στον κόσμο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διεθνείς φιλοδοξίες. Τα γραφεία του δικτύου σε κάθε χώρα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, διεθνούς συνεργασίας και καινοτομίας ώστε να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεων να αναπτυχθούν διεθνώς. Ο ελληνικός κόμβος του ευρωπαϊκού δικτύου, το Enterprise Europe Network-Hellas αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.