Σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

14.07.2014

Το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014. Στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη της αναδιάρθρωσης του κράτους μέσω της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να γίνει πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Το Σχέδιο Δράσης ενσωματώνει τις βασικές δεσμευτικές αρχές της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπως η επίτευξη της διαλειτουργικότητας των συστημάτων και της επικοινωνίας των βασικών δημόσιων μητρώων, η εξοικονόμηση πόρων, η επαναχρησιμοποίηση των υποδομών, τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα.

Αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τα Υπουργεία που διαθέτουν μεγάλο όγκο έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα σημαντικά τομεακά έργα κάθε Υπουργείου θα ενταχθούν σε αυτό καθώς και ότι θα αποφευχθούν οι επικαλύψεις και επαναλήψεις έργων. Λαμβάνει επίσης υπόψη τις παρατηρήσεις εμπειρογνωμόνων, επιχειρήσεων, κοινωνικών εταίρων και πολιτών, όπως καταγράφηκαν στη διαβούλευση της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Το Σχέδιο Δράσης, το οποίο, μετά από το στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πρόκειται να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ενσωματώνει με κοινά κριτήρια τα οριζόντια και κάθετα έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιτρέποντας το συντονισμό, τη συνεχή εποπτεία και την αξιολόγησή τους. Παράλληλα, καλύπτει την επταετία 2014-2020, αλλά είναι κυλιόμενο και επανεξεταζόμενο ετησίως, ώστε ανά πάσα στιγμή να αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση των έργων τις τρέχουσες ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης, την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το Υπουργείο προσκαλεί κάθε πολίτη να σχολιάσει και να συμβάλλει στην εκπόνηση του τελικού περιεχομένου της Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Καλεί επίσης τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και όλους τους κυβερνητικούς φορείς που προγραμματίζουν δράσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να συμβάλλουν με τις παρατηρήσεις τους στην εκπόνηση ενός τελικού Σχεδίου Δράσης που να απηχεί ρεαλιστικά τις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων.