Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις της ΕΕ (44) ανέπτυξε κάποιας μορφής καινοτομική δραστηριότητα κατά την περίοδο 1998-2000. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της τρίτης έρευνας για την καινοτομία που δημοσίευσε η Eurostat στις 7 Μαΐου 2004 (Third Community Innovation Survey).
Η καινοτομική δραστηριότητα αφορά, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, την εισαγωγή στην αγορά νέων ή σημαντικά βελτιωμένων αγαθών (προϊόντων ή υπηρεσιών), και την ανάπτυξη σημαντικά βελτιωμένων τεχνολογιών παραγωγής ή μεθόδων παροχής υπηρεσιών και διανομής προϊόντων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από δέκα υπαλλήλους και δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας και παροχής υπηρεσιών στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Από το βιομηχανικό τομέα επιλέχθηκαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, την εξόρυξη μεταλλευμάτων και την παροχή ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού. Από τον τομέα των υπηρεσιών επιλέχθηκαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τα οικονομικά.
Τα κράτη μέλη με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας είναι η Ιρλανδία (65), η Γερμανία (61), το Βέλγιο (50) και η Αυστρία (49). Τα κράτη μέλη που παρουσίασαν τις χαμηλότερες επιδόσεις είναι η Ελλάδα (28), η Ισπανία (33), η Ιταλία (36) και η Αγγλία (36).
Η έρευνα αποκαλύπτει πως όσο μεγαλύτερη είναι μία επιχείρηση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξει καινοτομική δραστηριότητα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΕ (με προσωπικό άνω των 200 ατόμων) ανέφεραν καινοτομικές δραστηριότητες σε διπλάσιο ποσοστό (77) από ό,τι οι μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 49 άτομα (39).
Κατά την περίοδο 1998-2000, το 47των επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα είχαν κάποια καινοτομική δραστηριότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κυμαίνεται στο 40Στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, οι επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα υπερτερούν των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με εξαίρεση την Ελλάδα (27των επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα έναντι 33των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών), την Πορτογαλία (45και 50αντίστοιχα) και τη Σουηδία (47και 46).
Το 21των επιχειρήσεων, με ή χωρίς καινοτομικές δραστηριότητες, ανέφεραν το υψηλό κόστος ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ανάπτυξη καινοτομιών. Αλλα εμπόδια είναι οι περιορισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι και το υψηλό οικονομικό ρίσκο (15), καθώς και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού (13).