Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, το φεστιβάλ των Ιωαννίνων που συνδέει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά με την τέχνη και την τεχνολογία, και η ομάδα εργασίας «Πολιτισμική Κληρονομιά και Σύγχρονα Μέσα» του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 στα Ιωάννινα, μια πολύπλευρη εκδήλωση με θέμα «Καταγράφοντας την πολιτισμική κληρονομιά και την εικαστική δημιουργία – διεπιστημονικές προσεγγίσεις, σύγχρονα μέσα».
Η ενδιαφέρουσα πολιτιστική δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019 με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», όπως επιλέχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών, ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα πρόγραμμα προβολών ταινιών μικρού μήκους. Στην εκδήλωση συμμετέχει με εισήγηση και η επιστημονική συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Γεωργία Αγγελάκη, η οποία θα παρουσιάσει την εθνική υποδομή συσσώρευσης πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr.
Νέοι επιστήμονες, αναγνωρισμένοι ερευνητές και δημιουργοί που προέρχονται από διαφορετικά πεδία και οι οποίοι επιδιώκουν μια εκ νέου πραγμάτευση της παράδοσης μέσα από σύγχρονα μέσα συμμετέχουν με ομιλίες στην εκδήλωση. Κύριος στόχος τους είναι η διερεύνηση νέων τρόπων καταγραφής και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, διαφόρων κοινοτήτων, αλλά και ο αναστοχασμός πάνω σε καθιερωμένους τύπους, οπτικές και μεθοδολογίες.
Στο πλαίσιο των ομιλιών (12:00 - 15:00), που θα διεξαχθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων), η Γ. Αγγελάκη θα μιλήσει για τον ρόλο του ΕΚΤ ως εθνικού συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου. Η εισήγησή της θα εστιάσει στην παρουσίαση του SearchCulture.gr, της εθνικής υποδομής συσσώρευσης πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και στη σημασία υιοθέτησης ελάχιστων κοινών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας και ανοικτότητας από τους πολιτιστικούς φορείς που υλοποιούν έργα ψηφιοποίησης, για την ανάπτυξη ενός ενιαίου ψηφιακού δημόσιου χώρου με ιδιαίτερη αξία επανάχρησης στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις δημιουργικές βιομηχανίες.
Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν επίσης με εισηγήσεις: ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος - Καθηγητής, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης και της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, ο Μανόλης Γουάλλες, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB), η Πολυξένη Μάντζου - Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ & Πρόγραμμα PALIMPSEST, η Βικτώρια Φερεντίνου - Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Νίκος Πασαμήτρος - Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο & Υπεύθυνος Έρευνας Inter Alia.
Η θεωρητική ανάλυση της εκδήλωσης πλαισιώνεται επίσης από δύο επιμέρους δράσεις: από ένα workshop εκπαιδευτικού χαρακτήρα και από ένα πρόγραμμα προβολής ταινιών μικρού μήκους. Και οι δύο δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα (Παπάζογλου 5 & Αραβαντινού). Το workshop (17:30 μ.μ - 19:30 μ.μ) γίνεται με τη συνεργασία της ομάδας GLAM Hack και εξετάζει τις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρουν οι πλατφόρμες ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το πρόγραμμα προβολών (20:00 μ.μ - 22:00 μ.μ) που επιμελούνται ο οργανισμός Balkan Beyond Borders, η Inter Alia και το Caravan Project, παρουσιάζει ανθρωπολογικές και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της παράδοσης μέσα από τον σύγχρονο κινηματογράφο.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η σύνδεση με το πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στα Ιωάννινα και η περαιτέρω πραγμάτευση θεμάτων που τέθηκαν τότε, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ψηφιακή διάσταση της πολιτιστική κληρονομιάς και της πολιτισμικής ιστορίας, οι εφαρμογές των ανοιχτών προτύπων και η αξία των κοινοτήτων. Η εκδήλωση εγκαινιάζει επίσης έναν κύκλο εργασιών, ο οποίος φιλοδοξεί να συνεχίσει με θέματα που άπτονται της πολιτισμικής κληρονομιάς, σε συνάρτηση με την τέχνη και την τεχνολογία.