Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Πραγματική Οικονομία: Εμπειρίες Ανάπτυξης, Κρίσης και Φτωχοποίησης στην Ελλάδα" των Κωστή Βαΐτσου & Βλάση Μισσού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18.30, στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Κριτική και το Εθνικό Κεντρο Τεκμηρίωσης.
Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και θα ακολουθήσει παρέμβαση από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών, Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γιώργος Αργείτης, καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
Σύντομη παρέμβαση θα γίνει από τους συγγραφείς του βιβλίου: Βλάση Μισσό, ερευνητή ΚΕΠΕ και Κωστή Βαΐτσο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, νομικός & δημοσιογράφος.
Η είσοδος στην παρουσίαση του βιβλίου είναι ελεύθερη στο κοινό. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.
Το βιβλίο "Πραγματική Οικονομία: Εμπειρίες Ανάπτυξης, Κρίσης και Φτωχοποίησης στην Ελλάδα"
Στο βιβλίο "Πραγματική Οικονομία: Εμπειρίες Ανάπτυξης, Κρίσης και Φτωχοποίησης στην Ελλάδα", το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική, επιχειρείται η όσο το δυνατόν πιο εύληπτη παρουσίαση επιχειρημάτων και βασικών ερμηνειών της εγχώριας αναπτυξιακής δυναμικής. Οι εμπειρικές, αναλυτικές και ερμηνευτικές σκοπιές του βιβλίου δεν περιορίζονται σε εξειδικευμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον επιστημονικό και τον επαγγελματικό χώρο οικονομολόγων και οικονομικών αναλυτών, αλλά και σε αναγνώστες με ευρύτερη μόρφωση και σχετικά ενδιαφέροντα.
Μεγάλο τμήμα των συμπερασμάτων και των εκτιμήσεων εμφανίζεται για πρώτη φορά στη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Η περίοδος αναφοράς καλύπτει το σύνολο της μεταπολιτευτικής εμπειρίας, από την οποία και αναδύονται βασικές ιδιαιτερότητες του παραγωγικού και θεσμικού συστήματος της χώρας. Δίνεται μάλιστα ξεχωριστή έμφαση στις διαφορετικότητες, στις ρωγμές ή και στις βαθιές τομές, καθώς και στις καθοριστικές ασυνέχειες, των τριών προσδιοριστικών δεκαετιών της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας (του 1990, του 2000 και του 2010).
Ο Κωστής Βαΐτσος, σήμερα ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλέχτηκε το 1975 καθηγητής Αναπτυξιακής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Σάσσεξ και Professorial Fellow στο εκεί Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Σπουδών. Το 1979 εκλέχτηκε καθηγητής της τότε Α’ Έδρας Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και σε άλλες χώρες, οι δε σπουδές του πραγματοποιήθηκαν στα Πανεπιστήμια Harvard και Yale.
Ο Βλάσης Μισσός είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο ίδιο τμήμα ως εντεταλμένος διδασκαλίας. Έχει εργαστεί στο Παρατηρητήριο ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθώς και ως ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Από τα τέλη του 2018, εργάζεται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).