1ο Thessaloniki Science Festival: Ανακαλύψτε την Επιστήμη στην καθημερινότητα!

Στο Περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE διοργανώνεται φέτος το 1ο Thessaloniki Science Festival, από Πέμπτη 14 έως Κυριακή 17 Μαΐου 2015, με κεντρικό θέμα 'Ανακαλύψτε την επιστήμη στην καθημερινότητά μας!' και με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους.

Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό, το πρώτο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα πολιτιστικό δρώμενο στο κέντρο της πόλης. Εκδηλώσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες θα ξεδιπλώσουν τις άγνωστες πτυχές της επιστήμης με τον πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Εντυπωσιακά πειράματα και δρώμενα, εργαστήρια, διαδραστικές εκθέσεις, διαγωνισμοί, έκθεση τέχνης, ενδιαφέρουσες ομιλίες & συζητήσεις, παραστάσεις και προβολές ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το Thessaloniki Science Festival διοργανώνεται από το British Council και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό 'Επιστήμη Επικοινωνία ? SciCo' μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO-ΔΕΘ, και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE. Συμμετέχουν επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα, καθώς και οι μεγαλύτεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ακολουθώντας την επιτυχημένη διοργάνωση και την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού στα δύο Athens Science Festival, τo Thessaloniki Science Festival έρχεται να δείξει πώς όλη η συναρπαστική έρευνα που πραγματοποιείται σε εργαστήρια ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και εταιριών, μετατρέπεται τελικά σε χρήσιμες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή στον τομέα της ιατρικής, του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών αλλά και της μάθησης, αποδεικνύοντας ότι η έρευνα στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλες διακρίσεις.

Η παρουσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμμετέχουν 13 τμήματα, ενώ πολυάριθμοι καθηγητές και μέλη ΔΕΠ παρουσιάζουν ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα και σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, πειράματα και δρώμενα.

Οι ενότητες που καλύπτει το Φεστιβάλ περιλαμβάνουν: Φυσική / Χημεία / Βιολογία - Βιοεπιστήμες / Γεωλογία / Μαθηματικά / Επιστήμες Περιβάλλοντος / Αειφόρος Ανάπτυξη / Επιστήμες Υγείας / Διατροφή / Αστρονομία και Διάστημα / Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα / Επιστήμη Υλικών / Ρομποτική / Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική / Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης / Επιστήμη και Τέχνη.

Το 1ο Thessaloniki Science Festival είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας ανάμεσα στην επιστήμη και στο κοινό, αλλά και μια καινοτομία στο χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης. Το φεστιβάλ υποστηρίζει, ως Χορηγός Επικοινωνίας, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι τις καθημερινές 9πμ - 10μμ και Σαββατοκύριακο 11πμ - 10μμ. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο του φεστιβάλ και στην ιστοσελίδα του στο Facebook.