Ευρώπη και Ιαπωνία αναπτύσσουν από κοινού νέες τεχνολογίες για δίκτυα υψηλής ταχύτητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε τέσσερα νέα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για δίκτυα υψηλής ταχύτητας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, με στόχο να διανέμεται περισσότερο από 1 Gigabit εύρος ζώνης σε κάθε επισκέπτη του Ολυμπιακού Σταδίου. Η συνολική επένδυση έχει προϋπολογισμό τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετέχουν 40 εταίροι από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

Δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης χρήσης των smart phones και των tablets, η ανάγκη για δίκτυα υψηλών ταχυτήτων θεωρείται επιτακτική, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, οι χρήστες ασύρματων δικτύων μέσω κινητών συσκευών θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ έως το 2017. Ταυτόχρονα, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της μείωσης της ταχύτητας των δικτύων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε συνεδριακούς χώρους, σε μεγάλες εκδηλώσεις, σε στάδια και σε κεντρικούς σταθμούς των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Σκοπός των νέων αυτών ερευνητικών προγραμμάτων είναι να παρακάμψουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα συμβατικά συστήματα επικοινωνίας, ώστε να παρέχεται αδιάλειπτη συνδεσιμότητα σε δίκτυα μεγαλύτερων δυνατοτήτων και ταχυτήτων.

Όπως δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes, και υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης «δεν είναι αρκετό να έχουμε ένα όμορφο smartphone, πρέπει να λειτουργεί οπουδήποτε το χρειάζεται ο χρήστης. Οι επενδύσεις στην έρευνα για γρήγορο broadband θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους πολλαπλασιασμένες. Η Ευρώπη ηγείται των προσπαθειών για την πραγματοποίηση του 5G».

Τα τέσσερα νέα ερευνητικά έργα, στα οποία η Ευρώπη και η Ιαπωνία θα επενδύσουν από 6 εκατ ευρώ έκαστη μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», είναι το RAPID, το iKaaS, το SAFARI και το FESTIVAL, ενώ ανάμεσα στις εταιρείες που θα συνεισφέρουν στα έργα με την τεχνογνωσία τους είναι και η ελληνική WINGS ICT Solutions, η οποία έχει ενεργή συμμετοχή σε αρκετά ερευνητικά έργα παγκοσμίως και στη δημιουργία και προώθηση πρωτότυπων πρϊόντων και υπηρεσιών.