Διεθνές Συνέδριο 'Βιβλιοθήκες, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα' στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

19.11.2014

Το 10ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα 'Βιβλιοθήκες, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα' διοργανώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών στις 22 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα (Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ βιβλιοθηκών και επιχειρηματικότητας, συνδέοντάς αυτές με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Από το 2003 η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) διοργανώνει το συγκεκριμένο ετήσιο συνέδριο και εργαστήρια, στο πλαίσιο των συνεδρίων, με μεγάλη επιτυχία και με ευρεία θεματολογία. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν απήχηση σε περίπου 1.500 βιβλιοθηκονόμους από 120 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Στην ΟΕΕΒ συμμετέχουν ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες/χρήστες.

Τον 21ο αιώνα οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα πληροφόρησης μεταμορφώνονται για να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών τους. Για τον λόγο αυτό, όχι μόνο προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους για να παραμένουν σχετικές, αλλά προσπαθούν να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες-στόχους από την κοινότητα που εξυπηρετούν.

Στο συνέδριο θα εξεταστεί η σημασία της περαιτέρω διερεύνησης του επιχειρηματικού και επιχειρησιακού τομέα. Οι βιβλιοθήκες κατέχουν ήδη επιχειρηματικές πληροφορίες στις έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές τους. Με μία πιο εντατική, όμως, προσέγγιση του θέματος, οι βιβλιοθήκες θα είναι σε θέση να αποδείξουν την προστιθέμενη αξία τους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια, να συμβάλλουν στην οικονομική άνθηση της κοινότητας. Επομένως, οι συμπράξεις και συνεργασίες με την επιχειρηματικότητα θα δώσουν κίνητρα στις βιβλιοθήκες για να σκέπτονται δημιουργικά και να επινοούν καινοτόμες υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν από τον επιχειρηματικό τομέα.

Στο συνέδριο, επίσης, θα διερευνηθεί ο τρόπος που οι βιβλιοθηκονόμοι και οι επαγγελματίες της πληροφόρησης μπορούν να επιδεικνύουν επιχειρηματική νοοτροπία με δημιουργική αναζήτηση και αξιοποίηση ευκαιριών για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους και του προφίλ των βιβλιοθηκών τους, μέσω στρατηγικών συνεργασιών, πειραματισμών, διαχείρισης κινδύνων και γενικότερης προσαρμοστικότητας στις αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ομιλητές από τη Γερμανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τα αμοιβαία οφέλη από τη συνεργασία βιβλιοθηκών και επιχειρήσεων. Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, και ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και τους ομιλητές διατίθενται στην ιστοσελίδα www.goethe.de/synergasia.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του FOBID - Netherlands Library Forum και του NIA - Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

H συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη. Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι ελληνικά και αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά. Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/events/live/. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στο τέλος του συνεδρίου.

Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), με τις ευρύτερες δράσεις του, συμβάλει στην ανάπτυξη, οργάνωση και διάθεση περιεχομένου καθώς και στην ενίσχυση των υπηρεσιών των ελληνικών βιβλιοθηκών. Ως υποδομή εθνικής εμβέλειας, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας, εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας & καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει ενεργά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως ο Ορίζοντας 2020.

Η Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στο ΕΙΕ ιδρύθηκε το 1958 και εξυπηρετεί επιστήμονες, ερευνητές, πανεπιστημιακούς και φοιτητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι η συγκέντρωση, οργάνωση και απρόσκοπτη ροή έντυπου υλικού για επιστήμη, τεχνολογία, τεκμηρίωση, έρευνα, και ανάπτυξη, σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και παραγωγική κοινότητα της χώρας.

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, ένας χώρος 20 θέσεων εργασίας, καθώς και ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο. Μέσω του Ηλ. Αναγνωστηρίου, αλλά και του free Wi-Fi, παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού που διαθέτει το ΕΚΤ. Ενισχύεται, έτσι, ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως τόπου συνάντησης και εργασίας για ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές.

Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (www.goethe.de/synergasia) ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος 'Λίλιαν Βουδούρη' του Συλλόγου 'Οι Φίλοι της Μουσικής', Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Η Επιτροπή εκδίδει επίσης το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που κυκλοφορεί δύο φορές το χρόνο με συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.

Μάθετε Περισσότερα