Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο 'Ψηφιακή Σύγκλιση: Ιστορίες ανάδειξης επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας', την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση', μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι δράσεις JEREMIE, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και κατά την έναρξη του διήμερου επιχειρηματικότητας Startup Safary Athens 2014. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων ψηφιακών οικοσυστημάτων που δημιουργήθηκαν με την συμβολή της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE (κατά 70%) μέσω της αξιοποίησης πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση και τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη συνδρομή και ιδιωτικών κεφαλαίων (κατά 30%). Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 37 επενδύσεις σε 34 νεοφυείς καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, ύψους 21 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δημιουργηθεί 300 νέες θέσεις εργασίας.
Η εκδήλωση απευθυνόταν σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν μια πρωτότυπη ιδέα, βασισμένη στην ψηφιακή τεχνολογία, κεφαλοποιώντας την με την ίδρυση μιας νεοφυούς βιώσιμης επιχείρησης. Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι νέοι επιχειρηματίες που έχουν λάβει μέχρι σήμερα κεφάλαια από το JEREMIE ICT Venture Capital, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά και να συνεισφέρουν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, σε δικτύωση, ανταλλαγή εμπειριών και συνεργιών σε μια 'Έκθεση Οικοσυστημάτων'. Κάθε ενδιαφερόμενος 'εν δυνάμει' επιχειρηματίας είχε τη δυνατότητα για προσωπική συζήτηση μαζί τους για την έναρξη ενός ανάλογου εγχειρήματος και για μεταφορά της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε από τη στήριξη των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δημιουργία ή τη μεγέθυνση μιας επιχείρησης.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώχθηκε η επίτευξη μιας ευρύτερης 'δημόσιας' συζήτησης για την αποτελεσματική χρήση των συγχρηματοδοτούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα 'Το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας: κεφαλαιοποίηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας', στο οποίο παρουσιάστηκαν οι δράσεις και πρωτοβουλίες: Startup Greece, Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρήσεων, Enterprise Europe Network - Hellas, Iqbility, Eltrun, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εναρκτήριο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η συμμετοχή δημοσίων/ευρωπαϊκών κεφαλαίων με τη μορφή Venture Capitals έδωσε την ευκαιρία στη δημιουργία μιας νέας αγοράς επενδύσεων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF), κ. Hubert Cottogni, o οποίος υπογράμμισε τη συμβολή της πρωτοβουλίας JEREMIE και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου στη δημιουργία των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών, χωρίς τη συμβολή των οποίων, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είχε αναδειχθεί η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων σε ενεργό 'παίκτη' της Ελλάδος.
Η ευρωπαϊκή διάσταση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας δόθηκε μέσα από την παρουσίαση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας και καμπάνιας 'Watify', η οποία δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τη μέχρι σήμερα εμπειρία του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες στον συγκεκριμένο τομέα, προερχόμενους από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένων των διαθέσιμων πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ύψους 28.000.000 ευρώ, η συγχρηματοδότηση μέσω των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών JEREMIE θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του 2015.
Το Enterprise Europe Network-Hellas στην υπηρεσία των ελληνικών επιχειρήσεων
Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και περιλαμβάνει πλέον 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Συντονιστής του ελληνικού δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).