Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, και η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνουν διοργανώνουν σεμινάριο την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου με θέμα: 'Αδειοδότηση Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα'. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο ΙNNOVATHENS στην Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι) στις 10.00.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναλυθεί το θέμα της αδειοδότησης λογισμικού από τεχνική και νομική άποψη, ενώ θα παρουσιαστούν και αναλυτικά οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες άδειες Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση στο πώς χρησιμοποιείται (νόμιμα) το ανοιχτό λογισμικό (όπως Linux, gcc, opensource java libraries), προκειμένου να παραχθεί οποιαδήποτε χρήσιμη εφαρμογή.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία και παρουσίαση της εμπειρίας χρήσης αδειών Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα από εταιρείες, καθώς και συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τις βάσεις για την κατανόηση αυτών των αδειών και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις αυτές στην καθημερινή τους επαγγελματική ενασχόληση.
Ομιλητής στο σεμινάριο θα είναι ο Αλέξιος Ζάβρας, Open Source Officer της Intel Mobile Communications, με αρμοδιότητα την επίβλεψη της χρήσης και παραγωγής ΕΛ/ΛΑΚ στην εταιρεία. Έχει πολύχρονη πορεία στον χώρο του ΕΛ/ΛΑΚ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Επιστήμη των Υπολογιστών (ΕΜΠ και University of Wisconsin-Madison).
Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη 'σχετική φόρμα'.
Το Enterprise Europe Network Hellas στην υπηρεσία των ελληνικών επιχειρήσεων
Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και περιλαμβάνει πλέον 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Στην Ελλάδα, το δίκτυο 'Enterprise Europe Network-Hellas' αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Συντονιστής του ελληνικού δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
H μη κερδοσκοπική 'Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ' ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής.
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons, είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA, του FAB LAB ATHENS και μέλος του Open Government Partnership (OGP) Network. Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas με στόχο να ενισχυθεί το δίκτυο των επιχειρήσεων που παρέχουν εφαρμογές ή υπηρεσίες Ανοιχτών Τεχνολογιών. Εννέα μέλη της ΕΕΛ/ΛΑΚ συμμετέχουν στο έργο του ΕΔΕΤ, Μονάδες Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού που έχει ως αντικείμενο τη διοργάνωση και υλοποίηση δράσεων κατάρτισης για την ανάπτυξη εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού σε δέκα (10) θεματικές περιοχές.