Ευρωπαϊκό δίκτυο μεντόρων για την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

21.12.2011

Ένα νέο ευρωπαϊκό δίκτυο μεντόρων για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών εγκαινίασε τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιτυχημένες επιχειρηματίες θα καθοδηγούν άλλες γυναίκες, οι οποίες δημιούργησαν μια νέα επιχείρηση τα τελευταία δύο έως τέσσερα χρόνια, σε θέματα τρέχουσας και στρατηγικής σημασίας για τη διαχείριση των εταιρειών. Το δίκτυο θα καλύψει 17 ευρωπαϊκές χώρες και θα συμμετάσχουν 170 μέντορες. Στην Ελλάδα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για μέντορες είναι στις 31 Ιανουαρίου και για καθοδηγούμενες στις 28 Φεβρουαρίου 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι γυναίκες αντιστοιχούν μόλις στο 34,4% των αυτοαπασχολούμενων στην Ευρώπη. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα ταιριάζει στις επιλογές ζωής τους, καθώς τους παρέχει ευελιξία στο ωράριο και τον χώρο εργασίας, δυνατότητα να συνδυάσουν ιδιωτική και επαγγελματική ζωή, αλλά και μια διέξοδο στην περίπτωση ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για να αυξηθεί, λοιπόν, το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών και να αξιοποιηθεί η δημιουργικότητα και το δυναμικό τους, η ΕΕ ξεκίνησε την πρωτοβουλία των μεντόρων. Οι μέντορες που θα επιλεγούν θα είναι γυναίκες (ή άνδρες) επιχειρηματίες που διαθέτουν προσωπική εμπειρία όσον αφορά την ιδιοκτησία και τη διαχείριση μιας επιτυχημένης μικρομεσαίας επιχείρησης τουλάχιστον κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν επίγνωση των συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, και είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με τις μαθητευόμενές τους σε εθελοντική βάση (δηλαδή, χωρίς αμοιβή).

Οι μέντορες θα συναντούν τουλάχιστον δύο μαθητευόμενες σε τακτά διαστήματα για μια περίοδο τουλάχιστον ενός έτους. Για να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση συμφερόντων, οι μέντορες δεν επιτρέπεται να έχουν οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον στις εταιρείες των μαθητευομένων. Στόχος είναι να τις καθοδηγήσουν σε θέματα διαχείρισης στο πρώιμο και καθοριστικό για τις επιχειρήσεις πρώτο στάδιο, αλλά και να τις βοηθούν να αναπτύξουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση/νοοτροπία.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες, χρειάζονται μέτρα υποστήριξής τους. Συγκεκριμένα:
- Οι γυναίκες αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στις οικογενειακές συνθήκες όταν αποφασίζουν να ιδρύσουν μια επιχείρηση (61% σε σχέση με 49% στην περίπτωση των ανδρών). Εξετάζουν προσεκτικά τις πιθανότητες επιτυχίας και διερευνούν κάθε πιθανή αιτία αποτυχίας λεπτομερώς προτού χρησιμοποιήσουν το σπίτι της οικογένειάς τους ως εγγύηση, και/ή τις αποταμιεύσεις της οικογένειας τους ως κεφάλαιο για την εκκίνηση της επιχείρησής τους.
- Όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους εταιρεία, διατηρούν την προηγούμενη θέση εργασίας τους και εκτελούν παράλληλα τις δύο δραστηριότητες για ορισμένο διάστημα. Είναι πιο προσεκτικές από τους άνδρες και έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου αποτυχίας.
- Οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες χρησιμοποιούν λιγότερα κεφάλαια από αυτές που ιδρύουν άνδρες και διαθέτουν λιγότερα ίδια κεφάλαια.
- Οι γυναίκες επιχειρηματίες παρουσιάζουν, σε σχέση με τους άνδρες, χαμηλότερη αλλά σταθερότερη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει συχνά μικρότερο κίνδυνο αποτυχίας.

Στην Ελλάδα, το τοπικό δίκτυο θα περιλαμβάνει 30 μέντορες και 60 μαθητευόμενες. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στον δικτυακό τόπο www.businessmantors.gr ή να επικοινωνήσουν με την κα Μαργαρίτα Τσιώνη (τηλ.: 210 6772129, tsioni@militos.org).