Νέα Πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για Έρευνα, Τεχνολογία και Έξυπνη Ανάπτυξη

06.05.2011

Τη νέα πολιτική για την Έρευνα και την Τεχνολογία ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με στόχο να ξεπεραστούν αδυναμίες του παρελθόντος και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι επενδύσεις στη γνώση ως προτεραιότητα πρώτης γραμμής. Η νέα στρατηγική βασίζεται σε 4 πυλώνες που αφορούν τους ερευνητές, την παραγωγή, την εξωστρέφεια και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες καλύπτουν τους τομείς: Υλικά και Χημικά, Αγροβιοτεχνολογία και Τρόφιμα, Πληροφορική, Επικοινωνίες και Υπηρεσίες έντασης γνώσης, Υγεία και Βιοιατρική, Ενέργεια και Περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η πολιτική για την έρευνα διαμορφώθηκε μα βάση μελέτες ελληνικών και διεθνών δεδομένων, αξιολόγηση καλών πρακτικών σε διεθνές επίπεδο, διαβουλεύσεις με ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς φορείς και συζητήσεις στη Βουλή και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Προσδιορίστηκαν 4 στρατηγικοί πυλώνες, στους οποίους θα εντάσσονται πλέον όλα τα δημόσια ερευνητικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και προγραμματισμός της ερευνητικής κοινότητας σε βάθος χρόνου. Οι πυλώνες αυτοί αφορούν:

1) Ενίσχυση της Έρευνας & Τεχνολογίας σε δυο κατευθύνσεις: ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό και ερευνητικές υποδομές
2) Διασύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας για την προαγωγή της καινοτομίας
3) Εξωστρέφεια, Αξιοποίηση ευρωπαϊκών, διεθνών και διακρατικών προγραμμάτων
4) Διασύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία.

Όσον αφορά τους πόρους για την έρευνα, 1.069 εκατ. ευρώ διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (889 εκατ. ευρώ) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (180 εκατ. ευρώ). Έως σήμερα έχουν προκηρυχθεί δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 474 εκατ. ευρώ και, για το 2011, προβλέπονται επιπλέον 298 εκατ. ευρώ (171 εκατ. ευρώ σε προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, 80 εκατ. τον Ιούνιο και 47 εκατ. το δεύτερο εξάμηνο του έτους). Ο προγραμματισμός του 2012 προβλέπει προκηρύξεις ύψους 174 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους και 123 εκατ. ευρώ για μελλοντικά προγράμματα.

Η πολιτική του Υπουργείου προβλέπει επίσης νέα μέτρα για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Συγκεκριμένα, απλοποιούνται οι προκηρύξεις, ώστε να είναι άμεσα κατανοητές από τους δικαιούχους, και καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας. Οι προτάσεις υποβάλλονται στα αγγλικά, ώστε να αξιολογούνται όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από διεθνείς εμπειρογνώμονες, ενώ τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. υπεύθυνες δηλώσεις, συμφωνητικά συνεργασίας, κ.λπ.) κατατίθενται μόνο στην περίπτωση έγκρισης του έργου. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σύμφωνα με απλοποιημένα κριτήρια.

Σημειώνεται πως, παράλληλα με τη νέα πολιτική, το Υπουργείο ανακοίνωσε νέες δράσεις για την έρευνα και την τεχνολογία, ύψους 171 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις δράσεις 'Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής επιστημονικής κατάρτισης' (15 εκατ. ευρώ), 'ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011-Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς' (68,3 εκατ. ευρώ), 'ΑΡΙΣΤΕΙΑ' (60 εκατ. ευρώ) και διεύρυνση της χρηματοδότησης για τη δράση 'Συνεργασία 2009' (28 εκατ. ευρώ).

Μάθετε Περισσότερα