Για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Συνέδριο «Innovation Crete 5.0 H Καινοτομία στην Κρήτη σήμερα και οι φορείς που τη στηρίζουν», που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (ώρες 17.00-21.00).
Το συνέδριο χαρτογραφεί την καινοτομία στην Κρήτη απαντώντας σε βασικά ερωτήματα: Τι σημαίνει καινοτομία στην Κρήτη σήμερα; Ποιους αφορά; Ποιους κλάδους της οικονομίας αγγίζει; Ποιοι φορείς στηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν; Τι άλλη βοήθεια παρέχεται;
Το συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ενημέρωσης για τις πρωτοβουλίες καινοτομίας της Κρήτης από τοπικούς φορείς αλλά και από κεντρικούς φορείς. Συνολικά 37 κεντρικοί φορείς και funds συμμετέχουν ως ομιλητές με στόχο να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για τις τοπικές πρωτοβουλίες και να γνωρίσουν από κοντά τους πρωτεργάτες των τοπικών δράσεων.
Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά τη χρηματοδότηση στα αρχικά στάδια και τους φορείς χρηματοδότησης, τα funds του Innovation window, τις δομές υποστήριξης καινοτομίας στα πρώιμα στάδια, τον κόμβο καινοτομίας της Κρήτης και τη συμβουλή του στο περιφερειακό οικοσύστημα, τη δράση διεθνών εταιρειών στο οικοσύστημα της Κρήτης, τους θεσμικούς φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, την Καινοτομία στην αγροδιατροφή και την υγεία, τα European digital innovation hubs και τη θέση των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Αποτελεί μια δράση του Smart Attica ΕDIH και συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) του ΙΤΕ, τον οργανισμός Bizrupt, το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το EDIH SmartHealth, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το Uni.fund, το Μetavallon και τη Bayer Ηellas. Το συνέδριο υποστηρίζει η NBG Pay και η Phaistos Networks.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετέχει στη διοργάνωση με ομιλία του Μάριου Ροίδη, Συμβούλου καινοτομίας στο ΕΚΤ, στην ενότητα "Ευκαιρίες ανάπτυξης για Ερευνητικές Ομάδες και Νεοφυείς επιχειρήσεις στην Υγεία" (Παρασκευή 29 Μαρτίου| 18.30-19.10).
Παράλληλα, διεξάγονται 9 workshops σχετικά με την αναζήτηση κεφαλαίων, την πνευματική ιδιοκτησία, το smartHEALTH: Καινοτόμες υπηρεσίες Ψηφιακής Υγείας, την επικοινωνία με επαγγελματίες του Web για επιτυχημένες ψηφιακές δραστηριότητες, τα αποτελέσματα των Policy Workshops, την καινοτομία στην κυκλική οικονομία, την καινοτομία στον τουρισμό, τις στρατηγικές εμπορευματοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα στην Κρήτη.
Για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο γραφτείτε εδώ.
Ταυτόχρονα, τα πρωινά της Πέμπτης 28 και Παρασκευής 29.3 10:00 με 14:00 θα διεξαχθεί στο ΙΤΕ (πρώην Κτήριο Enisa ΙΤΕ, Βασιλικά Βουτών, Ηράκλειο) το Bootcamp "Match & Develop a startup Heraklion 5.0", για ερευνητικές ομάδες και startups.
Στο πλαίσιο του Bootcamp οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την ιδέα τους με επιχειρηματίες της περιοχής, να παρακολουθήσουν σεμινάρια για το πως παρουσιάζουμε το ερευνητικό μας αποτέλεσμα σε χρηματοδότες και να λάβουν καθοδήγηση από Fund Managers. Μαζί μας θα είναι στελέχη των Funds: Uni.fund, Metavallon, Big Pi, L-Stone και ΝΒG Business Seeds. Την Παρασκευή θα γίνουν παρουσιάσεις σε κριτική επιτροπή. Μια εταιρεία θα κερδίσει την πρόκρισή της απευθείας στη Β’ Φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας ενώ θα δοθούν βραβεία από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς.
Για τη συμμετοχή σας στο Bootcamp γραφτείτε εδώ.
Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη
Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Επίσης, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies».
Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας, μέλος του Enterprise Europe Network
Το ΕΚΤ είναι μέλος του Smart Attica, ενός εκ των τεσσάρων ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας που παρέχει υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από το 2008, το ΕΚΤ συμμετέχει με συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, τον ελληνικό κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο. Το Enterprise Europe Network υποστηρίζει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ανθεκτικότητα, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης που καινοτομεί.