Τα μεγάλα δεδομένα (Big data) είναι παντού στην έρευνα και τα σύνολα δεδομένων γίνονται όλο και μεγαλύτερα - και η διαχείρισή τους όλο και δυσχερέστερη. "Δυστυχώς πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία που όμως πολύ συχνά παραλείπεται από την επιστημονική κατάρτιση", λέει η Tracy Teal, εκτελεστική διευθύντρια (μέχρι τον περασμένο μήνα) του The Carpentries, ενός οργανισμού στο Όκλαντ της Καλιφόρνια που διδάσκει δεξιότητες κωδικοποίησης και διαχείρισης δεδομένων σε ερευνητές παγκοσμίως.
"Η μεταχείριση των δεδομένων ως first-class citizen είναι μια νοοτροπία," αναφέρει η Teal και συνεχίζει "υπάρχει μια τάση στην ερευνητική κοινότητα να αποφεύγει να διαθέτει τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτούν η διαχείριση και ο διαμοιρασμός των δεδομένων και να μην τα θεωρεί ως ένα πραγματικό μέρος της επιστήμης. Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να συνυπολογίζουμε αυτή την εργασία ως μέρος της ερευνητικής διαδικασίας, αντί να την αντιμετωπίζουμε σε δεύτερη φάση".
Διαβάστε το πλήρες άρθρο με τις 11 συμβουλές για την αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων εδώ, μέσω της συνδρομής της Βιβλιοθήκης στην ψηφιακή πηγή Νature.com COMPLETE του εκδοτικού οίκου Nature publishing Group.
Σημειώνεται ότι η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πρόσβαση στο Nature Archive, το αρχειακό υλικό του περιοδικού Nature, από την κυκλοφορία του για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο του 1869.