Διεθνές Συμπόσιο «Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

23.11.2018

Ένα ενδιαφέρον διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες»  θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 (ώρες 10:00-14:30) στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα). Το συμπόσιο πραγματοποιείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) στην οποία συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.  

Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί ομιλητές από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν με τις ομιλίες τους, άκρως ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές προώθησης του γραμματισμού και θα συζητηθεί η εφαρµοσιµότητά τους στις εγχώριες συνθήκες. Ο όρος Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας αναφέρεται σε όλες τις τεχνικές, γνωστικές, κοινωνικές, πολιτικές και δημιουργικές ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται οι πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν κριτικά αλλά και να αλληλεπιδρούν με τα μέσα ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά, η Raphaela Müller (Ινστιτούτο Μέσων και Εκπαίδευσης στο Βερολίνο, Γερμανία) θα κάνει εισήγηση με θέμα: "Υπηρεσίες βιβλιοθήκης για τους εφήβους στην ψηφιακή εποχή - Προκλήσεις και ευκαιρίες".  Η Anne Johnson (περιφερειακή Υπεύθυνη Πληροφοριακών Πόρων στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ), θα  κάνει εισήγηση με θέμα "Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας: Η Αμερικανική Εκδοχή".

Θα ακολουθήσει η εισήγηση της Mervi Heikkilä (Διευθύντρια Βιβλιοθηκών του Seinäjoki, Φινλανδία), με τίτλο "Γραμματισμός των Μέσων Επικοινωνίας στη Φινλανδία με έμφαση στις βιβλιοθήκες", ενώ η Τόνια Αράχωβα (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IFLA, Ελλάδα) θα κάνει την εισήγηση: "Η Πολιτική της ΕΕ για την Πληροφοριακή Παιδεία και τον Γραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας στις Βιβλιοθήκες. Η Συμβολή της IFLA".

H Rosa Sánchez-Fernández (Προϊσταμένη Στήριξης της Εκμάθησης και της Έρευνας της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Πανεπιστήμιου για Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, Ισπανία) θα μιλήσει με θέμα "Πληροφοριακός Γραμματισμός στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης του UNED (Εθνικό Πανεπιστήμιο για Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση)". Τέλος, η εισήγηση της Δρ. Μπέττυς Τσακαρέστου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελλάδα), θα έχει θέμα "Οι βιβλιοθήκες ως κόμβοι των πόλεων για ψηφιακή καινοτομία: γνωσιακές τεχνολογίες των μέσων και πρωτοβουλίες open storytelling και prototyping που προσβλέπουν στην ενεργό συμμετοχή της γενιάς των millennials".

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας. Συντονίστρια των εισηγήσεων αλλά και της συζήτησης, θα είναι η κα Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Το άνοιγμα των εργασιών του συμποσίου θα πραγματοποιήσει η κα Στεφανία Μεράκου (Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη")..

Επίσημες γλώσσες του συμποσίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και από τα Ελληνικά στα Αγγλικά. Η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη. Εγγραφές και δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στη φόρμα που είναι διαθέσιμη εδώ καθώς και στη γραμματεία του συμποσίου την ημέρα διεξαγωγής του. Σημειώνεται ότι στο τέλος του συμποσίου, θα δοθούν στους/ις συμμετέχοντες/ουσες βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Athen, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, U.S. Embassy Athens, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» και Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.