Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης Προσωπικού Επιχειρήσεων στην Ιαπωνία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί εδώ και 25 χρόνια το Πρόγραμμα 'HRTP Human Resources Training Programme - Japan Industry Insight' , το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε στελέχη επιχειρήσεων από χώρες - μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των ιαπωνικών επιχειρήσεων, τις πρακτικές, τη δομή, την κουλτούρα και τα τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Το EU-Japan Centre for Industrial Cooperation ανακοίνωσε την έναρξη του επόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από τις 11 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2015, με δυνατότητα παράτασης έως τις 12 Ιουνίου. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2015.

Το πρόγραμμα 'HRTP - Japan Industry Insight ' υλοποιεί μια σειρά διαλέξεων, σεμιναρίων και επισκέψεων σε επιχειρήσεις, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της γλώσσας, της οικονομίας, της ιστορίας και της πολιτικής της χώρας, ενώ πραγματοποιούνται και επισκέψεις των εκπροσώπων των εταιρειών σε αντίστοιχες ιαπωνικές επιχειρήσεις και διαπροσωπικές επαφές των συμμετεχόντων με Ιάπωνες ομολόγους τους.

Το πρόγραμμα απευθυνεται σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα σε στελέχη που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, σε στελέχη που πρόκειται να εργαστούν στην Ιαπωνία ή σε στελέχη που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις πρακτικές διαχείρισης επιχειρήσεων και τα τεχνολογικά επιτεύγματα στον Ιαπωνικό επιχειρηματικό τομέα. Η επιλογή των στελεχών που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα 'HRTP - Japan Industry Insight ' θα βασιστεί στα επαγγελματικά προσόντα των υποψηφίων και τη στρατηγική της επιχείρησης σε σχέση με την Ιαπωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει τις δαπάνες που αφορούν στα δίδακτρα, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των συμμετεχόντων. Για τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση υποτροφίας ύψους 3.000 ευρώ για τα έξοδα διαβίωσής τους.