Η Συμμετοχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης & Καινοτομίας

17.03.2015

Το 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 17 έως 22 Μαρτίου 2015, με τη συμμετοχή πλήθους ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Με θέμα 'Επιστήμη και Τεχνολογία: από την έρευνα στην εφαρμογή', για έξι ημέρες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της επιστήμης μέσα από ένα πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), συμμετέχει δυναμικά μέσα από ένα σύνολο δράσεων.

Στη διάρκεια της πρωινής ζώνης, στην ενότητα 'Πειράματα επίδειξης' το ΕΙΕ θα πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις (Επισκέψεις Σχολείων: Τετάρτη-Παρασκευή 09.00-14.00, Για όλες τις ηλικίες: Σάββατο και Κυριακή 11.00-16.00, Αίθουσα: 'Μηχανουργείο'). Μέλη και συνεργάτες του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, υπό την καθοδήγηση της Δρ Ευαγγελίας Χρυσίνα, θα παρουσιάσουν 'Το ερευνητικό μετρό του ΕΙΕ: γραμμή σχεδιασμού και ανακάλυψης φαρμάκων'.

Τα βαγόνια του μετρό θα οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες μέσα από διαδραστικά πειράματα, στους πιο κεντρικούς σταθμούς. Κάθε σταθμός και μια μικρή ιστορία από τη 'γέννηση' στον προορισμό του φαρμάκου. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί:

1ος σταθμός: Κύτταρο. Τι είναι το κύτταρο και ποιά τα μέρη του;

2ος σταθμός: 'Ταχυδρομείο'. Τι είναι το DNA και ποιό 'το μήνυμα' του RNA;

3ος σταθμός: Μικροοργανισμοί. Πώς μπορούν οι μικροοργανισμοί 'να δουλεύουν' για εμάς; Ποιός ο ρόλος των αντιβιοτικών;

4ος σταθμός: Κρυσταλλοδρόμιο. Πώς οι κρύσταλλοι περιθλούν τις ακτίνες Χ;

5ος σταθμός: Πρωτεϊνοχώρα. Πώς είναι οι πρωτεΐνες σε 3D; Ποιά η αφετηρία, ποιός ο προορισμός τους και ο ρόλος τους στον σχεδιασμό νέων φαρμάκων;

6ος σταθμός: 'Δούρειος Ιππος'. Υπάρχει η τέλεια 'κρυψώνα' των φαρμάκων;

7ος σταθμός: 'Λιμάνι'. Πώς γίνεται η πρόσδεση των φαρμάκων στον στόχο τους...in silico;

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (έργο Θαλής ΕΙΕ-Dacalbo για την ιστορία της ελληνικής αλχημείας) ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο παρουσιάζοντας ένα 'Αλχημικό Εργαστήρι'. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές εφαρμογές, βασισμένες στην ιστορία ενός αλχημικού εργαστηρίου, άλλες προσανατολισμένες στην αλεξανδρινή αλχημεία του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ. και άλλες στη μεταβυζαντινή ιατροχημεία του 16ου αιώνα μ.Χ.

Καθ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (11.00-22.00) το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, θα ξεναγεί το κοινό στα «Αδυτα της υποθαλάσσιας περιοχής της Δήλου», μέσα από πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό μιας ανεξερεύνητης περιοχής της πόλης που έχει σκεπαστεί από τη θάλασσα. Στην έκθεση θα αναδειχθούν τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθη από την αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο Δρ. Μάνθα Ζαρμακούπη σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Κατά την διάρκεια της απογευματινής ζώνης του φεστιβάλ, το ΕΙΕ θα συμμετέχει με την ομιλία του Γιάννη Πετσαλάκη, Διευθυντή Ερευνών, Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας ΕΙΕ, με τίτλο: Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, ελέγχοντας το παρόν (Σάββατο 21/03/2015, 20:00 -20:50, Αίθουσα INNOVATHENS). Με την παρουσίασή του θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως τα παρακάτω:

Μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό; Να οργανώσουμε την επιχείρησή μας με βιώσιμο και δημοκρατικό τρόπο; Να φτιάξουμε μια δημόσια διοίκηση που να χειρίζεται τα καθημερινά προβλήματα αυτόνομα; Να κάνουμε μια διαπραγμάτευση έχοντας τις πιθανότητες να την κερδίσουμε με το μέρος μας;

Επίσης, ο Γιάννης Πετσαλάκης θα παρουσιάσει το θέμα: Χωροχρόνος Η συνεχιζόμενη αναζήτης, ενώ στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τον Ευτύχη Μπιτσάκη, Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το ζήτημα αυτό (Τρίτη 17/03/2015, 20:0020:50, Αίθουσα ΑΘΗΝΑ 9.84).

Σημειώνεται ότι το Athens Science Festival 2015 υποστηρίζει, ως Χορηγός Επικοινωνίας, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί ωστόσο σειρά προτεραιότητας με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διατίθενται στην Τεχνόπολη τις μέρες του φεστιβάλ. Προκρατήσεις θέσεων μπορούν να γίνουν με email: info@athens-science-festival.gr ή στα τηλέφωνα: 210 3692337, 6942783269.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://www.athens-science-festival.gr/.