Καινοτόμες λύσεις πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, και η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα 'Προώθηση της καινοτομίας σε επιχειρήσεις και φορείς: Χρήση εργαλείων ΕΛ/ΛΑΚ IT Automation για την παροχή λειτουργιών DevOps σε μεγάλα πληροφοριακά συστήματα'. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με ευρεία συμμετοχή από εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.

Αρχικά έγινε παρουσίαση του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου δικτύου στην Ελλάδα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, και των εργαλείων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που προσφέρει, όπως πανευρωπαϊκές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, πληροφόρηση για προγράμματα και χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξη clusters, υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας και υποστήριξη της συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ) της ΕΕ.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εργαλεία DevOps, μια σειρά από τεχνικές και εργαλεία που διευκολύνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και της ικανότητας της ομάδας IT Operations και το επίπεδο συνεργασίας της με την ομάδα Software Development. Η αναγκαιότητά τους επιβεβαιώνεται και από τη χρήση τους στο ΕΚΤ, καθώς τα εργαλεία DevOps ανταποκρίνονται στο σύγχρονο, απαιτητικό, περιβάλλον IT operations για άμεση κλιμάκωση και υψηλή ευελιξία, χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται το επίπεδο ελέγχου. Επιπλέον, παρουσιάστηκε το ΕΛ/ΛΑΚ εργαλείο αυτοματισμού υποδομής Puppet στο πλαίσιο της εμπειρίας χρήσης του στο ΕΚΤ, με αναφορά στις ευκαιρίες που θέτει και τις ανάγκες που καλύπτει.

Ακολούθως, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες και πραγματικό demo του εργαλείου Rundeck, εργαλείο κατάλληλο για Self Service Operations και work flow control, Rundeck, μια σύντομη σύγκριση με άλλα αντίστοιχα εργαλεία (Capistrano, Fabric, κ.α.), και το πώς εφαρμόζεται για την ανάπτυξη Software as a Service υπηρεσιών από το ΕΚΤ. Τέλος, παρουσιάστηκε και το εργαλείο CFEngine και οι ανάγκες που καλύπτει η έκδοσή του για σύγχρονες επιχειρήσεις.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ, κ. Διομήδης Σπινέλλης.

Όλες οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες εδώ .

Το Enterprise Europe Network-Hellas στην υπηρεσία των ελληνικών επιχειρήσεων

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και περιλαμβάνει πλέον 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Συντονιστής του ελληνικού δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)

H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Τεχνολογικά Ιδρύματα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.