Διεθνής Διαγωνισμός για νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης FAMELAB 2014

17.03.2014

Τον διεθνή διαγωνισμό FAMELAB 2014 διοργανώνει το British Council, σε συνεργασία με το HUB Science, για όγδοη συνεχή χρονιά. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014.

Ο διαγωνισμός επιδιώκει να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό μέσα από ένα πρωτότυπο τρόπο. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το διαγωνισμό είναι να βγει η επιστήμη από την τάξη και να γίνει διασκεδαστική.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να σπουδάζουν ή να εργάζονται στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι παρουσιάσεις τους θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα και θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό. Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, θα υπάρξουν δύο προκριματικοί γύροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απ' όπου θα προκύψουν οι δέκα φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον τελικό. Στην Αθήνα, ο προκριματικός θα γίνει τη Δευτέρα 7 Απριλίου, 18:00 στο ΗUB Events. Στη Θεσσαλονίκη, ο αντίστοιχος προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, 18:00 στα γραφεία του British Council. Ο Μεγάλος τελικός διαγωνισμός θα γίνει το Σάββατο 3 Μαϊου 2014, 18:00 στην Τεχνόπολη στην Αθήνα.

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία, όπου μεταξύ 3 και 8 Ιουνίου 2014 θα συμμετάσχει, μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, στο International Famelab 2014. Επιπλέον, οι δέκα φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης το Σάββατο 12 και 13 Απριλίου 2014 στα γραφεία του British Council στην Αθήνα.

Όσον αφορά τα βραβεία, το πρώτο θα είναι ένα tablet, ενώ το δεύτερο και το τρίτο θα είναι ένα κινητό. Επίσης, θα υπάρξει βραβείο προερχόμενο από το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει το δικό του αγαπημένο φιναλίστ. Τέλος, θα υπάρχουν συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.