Διεθνές workshop για την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Tο Global Entrepreneurship Week (GEW) Europe Meet Up 2014, την ετήσια συνάντηση των Διοργανωτών της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (ΠΕΕ), διοργάνωσαν στην Αθήνα οι Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC). Η ΠΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης και σύνδεσης των εθνικών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων, η οποία φέτος φιλοξένησε εκπροσώπους από 10 χώρες της Ευρώπης, την Τουρκία και το Ισραήλ (Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μολδαβία, Κόσσοβο, Ολλανδία, Ελλάδα, Μονακό, Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος). Στη συνάντηση συμμετείχε και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Έρευνας και της Καινοτομίας μέσω του Ορίζοντα 2020, διοργανώνοντας ένα κεντρικό Workshop.

Η συνάντηση των διοργανωτών της ΠΕΕ είχε στόχο τη διασύνδεση της Ελλάδας, ως κέντρου επιχειρηματικότητας, με τα διεθνή οικοσυστήματα, τη διερεύνηση μελλοντικών συνεργειών και την περαιτέρω ενδυνάμωση αυτού του διεθνούς δικτύου. Κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2014 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους της ΠΕΕ να ενημερωθούν για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες θεσμικών και ακαδημαϊκών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Τη συνάντηση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Το κεντρικό workshop που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είχε θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ». Η Γεωργία Τζένου και ο Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης ανέδειξαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τις ευκαιρίες στήριξης που προσφέρει η ΕΕ σε μικρομεσαίες και startup επιχειρήσεις μέσω ενός πλέγματος πρωτοβουλιών και συμπληρωματικών εργαλείων. Επιπλέον, αναφέρθηκαν εκτενώς στις υπηρεσίες μεταφοράς τεχνογνωσίας και πρόσβασης σε αγορές του εξωτερικού που παρέχει το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συντονίζει το ελληνικό δίκτυο Enterprise Europe Network - Hellas.

Ανάμεσα στις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT), διακριτή θέση κατέχει η ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης και καινοτομίας μέσα από την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ιδίως των βιομηχανιών έντασης γνώσης, της δημιουργικής βιομηχανίας και γενικά των επιχειρήσεων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, και τη διασύνδεσή τους με την έρευνα και την καινοτομία, εντοπιζόμενη κυρίως σε δράσεις μεταφοράς και αξιοποίησης γνώσης. H εκδήλωση της ΠΕΕ αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδιαίτερα σε τομείς που η Ελλάδα έχει να επιδείξει αξιόλογα παραδείγματα και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της ΠΕΕ είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν συνολικά το επιχειρηματικό οικοσύστημα μέσα από βιωματικές εμπειρίες που σχεδιάστηκαν με την υποστήριξη επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων. Παράλληλα, μέσα από σύντομες επισκέψεις σε συνεργατικούς χώρους και θερμοκοιτίδες, οι εκπρόσωποι ήρθαν σε επαφή με την εγχώρια startup σκηνή.

«Δουλεύουμε συστηματικά για να αναπτύξουμε κανάλια εξωστρέφειας και να αναδείξουμε την Αθήνα και την Ελλάδα ως κέντρο ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και δημιουργίας ευκαιριών. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε το κεφάλαιο γνώσης και δεξιοτήτων, καθώς και τη γεωγραφική θέση της χώρας, ώστε να εξελιχθεί σε ένα κέντρο καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Μιχάλης Στάγκος, Συν-ιδρυτής των ID-GC.

Μάθετε Περισσότερα