Οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις του ΕΚΤ στην Αθήνα

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που εισάγει το νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' για την έρευνα και καινοτομία στις προϋποθέσεις των επιχορηγήσεων και στη διαχείριση της ερευνητικής αριστείας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 30 κύριοι ερευνητές από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.
16.10.2014

Οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ERC στους Έλληνες ερευνητές στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 (το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα & Καινοτομία),παρουσιάστηκαν σε τρεις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον ΟΡίζοντα 2020, σε συνεργασία με το ERC Executive Agency, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).

Η κεντρική ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα του ERC στον Ορίζοντα 2020, διοργανώθηκε από το ΕΚΤ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ERC, τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το πρόγραμμα του ΕRC, με προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. ευρώ (2014-2020), υποστηρίζει την έρευνα αιχμής, αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας. Υπολογίζεται ότι οι νέοι αποδέκτες επιχορήγησης από το ERC θα ανέλθουν περίπου στους 7.000, και θα χρηματοδοτηθούν επίσης 42.000 διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές ως μέλη επιστημονικών ομάδων.

Ο Δρ Θ. Παπάζογλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency), παρουσίασε το πρόγραμμα ERC στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 καθώς και στις αναμενόμενες προκηρύξεις του 2015. Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

H κα Laura Pontiggia (ERCEA) παρουσίασε τη νέα δράση του Ορίζοντα 2020 'ERC Proof of Concept' που έχει ως στόχο την υποστήριξη κορυφαίων ερευνητών, οι οποίοι ήδη χρηματοδοτούνται από το ERC, για την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. H δράση αφορά ερευνητές που ήδη χρηματοδοτούνται από το ERC.

Η κα Πολυτίμη Σακελλαρίου, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Διαρθρωτικών Προγραμμάτων της ΓΓΕΤ, παρουσίασε τις εθνικές δράσεις υποστήριξης 'Αριστείας' σε νέους και εμπείρους ερευνητές.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από επιτυχημένους υποψήφιους και αξιολογητές του προγράμματος ERC, οι οποίοι έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και υποβολή ανταγωνιστικών προτάσεων.

Πρώτα, παρουσίαση πραγματοποίησε η Δρ Ε. Φωκά, από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από τη δράση 'ERC Starting Grant'. Αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολούθησε, σχετικά με την επιλογή του θέματος της, τη διαδικασία συγγραφής καθώς και την υποβολή της πρότασης στο ERC.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Καθ. Κ. Κατσουγιάννη, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία ήταν αξιολογητής στις δράσεις 'ERC Starting Grant' & 'ERC Consolidator Grant'. Παρουσίασε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε υποψήφιος που περιλαμβάνουν από τη μελέτη των κριτηρίων αξιολόγησης, την συγγραφή της πρότασης έως και την τελική παρουσίασή του μπροστά στο πάνελ των αξιολογητών.

Ακολούθησαν ομιλίες από τη Δρ Β. Τσουκαλά,η οποία παρουσίασε την Ανοικτή Πρόσβαση στο Πρόγραμμα 'Oρίζοντας 2020', και τη Δρ X. Πασκουάλ, η οποία παρουσίασε τον ρόλο και τις υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020'.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την ίδρυσή του, το ERC έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 4.000 ερευνητές. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει λάβει 36 ERC grants, δηλαδή έχει δεχτεί σχεδόν 57 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτήσεις του ERC.

Της παραπάνω ημερίδας προηγήθηκε κλειστό σεμινάριο με τίτλο 'ERCEA Information Session for Principal Investigators', το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 προς όφελος των κύριων ερευνητών (Principal Investigators) που έλαβαν χρηματοδότηση από το ERC από διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η συνάντηση αποτέλεσε ένα ανοικτό φόρουμ διαλόγου, όπου συντελέστηκε ανταλλαγή καλών πρακτικών και συμβουλών.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που εισάγει το νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' για την έρευνα και καινοτομία στις προϋποθέσεις των επιχορηγήσεων και στη διαχείριση της ερευνητικής αριστείας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 30 κύριοι ερευνητές από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Επιπλέον, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 διοργανώθηκε κλειστό σεμινάριο με θέμα 'ERCEA Grant Management', για τους οικονομικούς αξιωματούχους (financial officers) στους φορείς υποδοχής (Host Institutions) που έχουν λάβει επιχορηγήσεις από το ERC. Το Workshop επικεντρώθηκε στην παροχή καθοδήγησης και κατάρτισης για την προετοιμασία επιχορηγήσεων, τη δημοσιονομική διαχείριση και τα θέματα οικονομικού ελέγχου.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του Τμήματος Διαχείρισης Επιχορηγήσεων (Grant Management Department) να εξασφαλίσει, μαζί με το ERCEA Scientific Department και τους Φορείς Υποδοχής, την αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή των επιχορηγήσεων σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των έργων. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 40 άτομα από Ειδικούς Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) και στελέχη διαχείρισης προγραμμάτων από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας που έχουν λάβει επιχορήγηση από το ERC, καθώς και ένα από την Κύπρο.