O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ανακοίνωσε την τιμητική διάκριση τριών ελληνικών υποψηφιοτήτων στα WITSA Global ICT Excellence Awards 2014 που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2014), που διοργανώθηκε στο Μεξικό από τον World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Τα βραβεία έλαβαν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το πρόγραμμα 'ΔΙΑΥΓΕΙΑ', η Τράπεζα Πειραιώς για την ενοποίηση των συστημάτων 5 τραπεζών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την πρωτοβουλία 'Women and Girls Go Digital'. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Γιάννης Σύρρος, εκλέχθηκε εκ νέου Αντιπρόεδρος του WITSA για την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα 'ΔΙΑΥΓΕΙΑ', το οποίο υλοποίησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απέσπασε τιμητική διάκριση για την κατηγορία 'Public Sector ICT Excellence Award'. Η υλοποίηση του προγράμματος είχε θετική επίδραση στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι μία ευρωπαϊκή και διεθνής 'ιστορία επιτυχίας' στον τομέα της τεχνολογίας και των ανοικτών δημόσιων δεδομένων, όσον αφορά στο μέγεθος του έργου, των εμπλεκόμενων φορέων και της αποτελεσματικής αξιοποίησης και επανάχρησης δεδομένων.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε: 'Το πρόγραμμα Διαύγεια είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός, δημοκρατικός πυλώνας διαφάνειας και λογοδοσίας. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνεχίζει να το ενισχύει όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάσαμε το νέο πρόγραμμα Διαύγεια, πιο φιλικό για τους πολίτες και με μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου. Το βραβείο αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την ενίσχυση του προγράμματος, που αποτελεί ένα κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες'.
Τιμητική διάκριση στην κατηγορία 'Digital Opportunity Award' απέσπασε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών για την Πρωτοβουλία 'Women and Girls Go Digital'. Η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει στην αντιμετώπιση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα ως μέσο για να εξασφαλίσει περισσότερες ψηφιακές θέσεις εργασίας σε γυναίκες και αντίστροφα, με την πρόθεση να επηρεάσει και να βελτιώσει τη ζωή των Ελληνίδων και των νέων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και των στρατηγικών της ΕΕ για τις γυναίκες στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020. Η Γενική Γραμματέας Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, τόνισε ότι 'η διεθνής αυτή αναγνώριση ανοίγει καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες στον τόσο κρίσιμο για την ανάπτυξη, χώρο των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας. Η βράβευση αυτή είναι μια αναγνώριση για την Ελλάδα, για εκείνα που μπορούμε να πετύχουμε όταν πολιτεία, αγορά και κοινωνία των πολιτών κινούμαστε συντονισμένα προς την ίδια κατεύθυνση'.
Στην κατηγορία 'Private Sector ICT Excellence Award', το βραβείο απέσπασε η Τράπεζα Πειραιώς για την επιτυχή ενοποίηση των συστημάτων 5 τραπεζών. Αξιοποιώντας την εμπειρία προηγούμενων ενοποιήσεων, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε την πρόκληση να επεξεργαστεί τη συγχώνευση πέντε τραπεζών σε λιγότερο από 14 μήνες. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τα μέσα του Δεκεμβρίου 2013, πέντε τραπεζικά ιδρύματα (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, Millennium Bank και τα δίκτυα υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα) έγιναν μέρος των τραπεζικών εργασιών της Τράπεζας Πειραιώς. Από την πλευρά του, ο κύριος Γιάννης Σγουροβασιλάκης, Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε ότι πρόκειται για 'ένα στόχο που υποστήριξε ένθερμα η διοίκηση της Τράπεζας και υλοποιήθηκε από μια δυναμική ομάδα 500 ικανών και έμπειρων στελεχών με βάση μια πρωτοποριακή στρατηγική και ένα σοβαρό και λεπτομερή σχεδιασμό'.
Ο WITSA, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών, ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί κοινοπραξία 80 συνδέσμων πληροφορικής από όλο τον κόσμο, που σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των εργασιών του, ο WITSA έχει θεσμοθετήσει τα WITSA Global ICT Excellence Awards, τα οποία απονέμονται κάθε δύο χρόνια με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες επιχειρήσεις και οι καλύτεροι χρήστες του κλάδου ΤΠΕ παγκόσμια, οι οποίοι ξεχωρίζουν για τα επιτεύγματά τους σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές ΤΠΕ για τον Δημόσιο Τομέα, τον Ιδιωτικό Τομέα, τη Δημιουργία Ψηφιακών Ευκαιριών και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Ο ΣΕΠΕ στήριξε ενεργά τις υποψηφιότητες για τα 2014 WITSA Global ICT Excellence Awards, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο πρωτοβουλίες, εφαρμογές, αλλά και επιχειρηματικές πρακτικές που θα προβάλουν το σύγχρονο ψηφιακό πρόσωπο της χώρας μας διεθνώς, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα.