Aπό τις 30 Ιανουαρίου ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων των επιχειρήσεων στη δράση 'Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές ? ταμπλέτες (digi-mobile)' του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ψηφιακή Σύγκλιση', που υλοποιείται από την εταιρία 'Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ'.
Η δράση 'digi-mobile', συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές σε έξυπνες συσκευές κινητών επικοινωνιών (smartphones) και υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc). Στο πλαίσιο της χρηματοδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό την προμήθεια, απόκτηση και ουσιαστική αξιοποίηση mobile εφαρμογών, ώστε να τις εντάξουν παραγωγικά στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Οι εφαρμογές που επιδοτούνται θα πρέπει να απευθύνονται είτε σε καταναλωτές (B2C), είτε σε επιχειρήσεις (B2B), είτε να είναι ενδοεπιχειρησιακές (Β2Ε). Υποχρεωτικά θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μια τουλάχιστον πλατφόρμα εφαρμογών έξυπνων συσκευών (ενδεικτικά, τουλάχιστον μία μεταξύ των NokiaSymbian, GoogleAndroid, AppleiOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone/ Mobile, Windows 7 tablet για υπολογιστές ταμπλέτες, Palm/HP'sWebOS, SamsungBada, NokiaMaemo & MeeGo, κ.λπ.).
Ενδεικτικά παραδείγματα mobile εφαρμογών που θα μπορούσαν να ενισχυθούν, περιλαμβάνουν: mobile εφαρμογές που επιτρέπουν σε στελέχη της επιχείρησης την πρόσβαση σε επιχειρησιακά δεδομένα, υπηρεσίες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών προς πελάτες, εφαρμογές παροχής υπηρεσιών και προϊόντων, αξιοποιώντας το γεωγραφικό στίγμα του χρήστη και υπηρεσίες destination management, υπηρεσίες εικονικής ξενάγησης, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών και εφαρμογές τιμολόγησης, διάθεση τουριστικών υπηρεσιών και οργάνωσης ταξιδιών.
Στη δράση μπορούν να υποβάλουν προτάσεις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, με τις εξαιρέσεις που περιγράφονται στους Oδηγούς της δράσης. Επιδοτούνται αποκλειστικά δαπάνες προμήθειας λογισμικού και/ ή υπηρεσιών λογισμικού με τη μορφή 'Software as a Service'.
Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού ανά έργο διαμορφώνεται από την επιχείρηση και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της επιχείρησης. Η μέγιστη ενίσχυση αφορά στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, και δεν μπορεί να υπερβεί τα 7.000 ευρώ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει ή αξιοποιήσει native mobile ή web mobile εφαρμογές ή τα 1.400 ευρώ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει web mobile portal. Το υπόλοιπο 30% του έργου καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ολοκληρώσουν την επένδυση το αργότερο σε πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης έργου.
Η υποβολή των προτάσεων των επιχειρήσεων γίνεται με ηλεκτρονικές διαδικασίες για πλήρη διαφάνεια και ταχύτητα αποτελεσμάτων. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι άμεση και η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται με βάση τη σειρά προτεραιότητας υποβολής ανά ΕΠ/ΠΕΠ του Προγράμματος 'Ψηφιακή Σύγκλιση' και μέχρι εξαντλήσεως του ανά Περιφέρεια διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής των αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων, καθορίζονται από την Περιφέρεια στην οποία είναι εγκατεστημένες οι επιχειρήσεις και ακολουθούν το παρακάτω πρόγραμμα:
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έναρξη υποβολής Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 14:00
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έναρξη υποβολής Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:00
- Περιφέρειες του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη), έναρξη υποβολής Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:00
- Περιφέρεια Αττικής, έναρξη υποβολής Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:00.
H συμπλήρωση των επενδυτικών σχεδίων υλοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές φόρμες που βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της δράσης, στη διεύθυνση http://digi-mobileportal.digitalaid.gr, ενώ στον ίδιο δικτυακό τόπο, καθώς και στον δικτυακό τόπο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ψηφιακή Σύγκλιση' http://www.digitalplan.gov.g βρίσκονται αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό καθώς και οι Οδηγοί της δράσης.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής του ΕΠ 'Ψηφιακή Σύγκλιση', αξιοποιώντας πόρους από όλες τις Περιφέρειες του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους.