Διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας για την ευρωπαϊκή πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας 2014-2020

14.06.2011

Δημόσια διαβούλευση για την προσεχή φάση της ευρωπαϊκής πολιτικής έρευνας και καινοτομίας, που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η διαβούλευση απευθύνεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και θα είναι σε ισχύ έως τις 20 Ιουνίου.

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα μας. Η διαπραγμάτευση για την επόμενη φάση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 με την παρουσίαση της έκθεσης 'Ευρώπη 2020: καινοτόμος ένωση', η οποία, αφενός θέτει την καινοτομία στο κέντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη και, αφετέρου, προωθεί τον συντονισμό εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών προς τον στόχο αυτό.

Τον Φεβρουάριο του 2011, η ΕΕ παρουσίασε την Πράσινη Βίβλο 'Από τις προκλήσεις στις ευκαιρίες: προς ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας στην ΕΕ' με προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τον συντονισμό των πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία. Προβλέπεται ένα Κοινό Πλαίσιο Στρατηγικής, το οποίο θα καλύπτει το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα, το Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Η επίσημη πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κοινό Πλαίσιο Στρατηγικής αναμένεται να κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος του 2011. Το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συνεισφέρει στον διάλογο αυτό, θέτει σειρά ζητημάτων σε ανοικτή διαβούλευση, σύμφωνα με τα ερωτήματα της ΕΕ και τις ελληνικές προοπτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στη διαβούλευση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον δικτυακό τόπο: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=971

Μάθετε Περισσότερα