Το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Το πρόγραμμα ενισχύει τις άριστες ερευνητικές προσπάθειες στην Ελλάδα, την έρευνα που αναλαμβάνεται με πρωτοβουλία του ερευνητή (investigator driven research) και τα καινοτομικά έργα σε επιστημονικά πεδία. Εντάσσεται στη νέα πολιτική της έρευνας για 'Ενίσχυση της έρευνας-ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό' και διαμορφώθηκε κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας,
Το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ θα καλύψει άμεσες ανάγκες των Ελλήνων επιστημόνων, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση είναι σήμερα ανεπαρκής στη χώρα, και αναμένεται να οδηγήσει σε έναν οδικό χάρτη περιοδικής και τακτικής χρηματοδότησης των ερευνητικών δράσεων. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μοχλό για την κατοχύρωση ελληνικών ευρεσιτεχνιών, με απευθείας χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΤ για κατοχύρωση και μελλοντική εκμετάλλευση.
Η αξιολόγηση θα γίνει από διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με προδιαγραφές οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) ή το National Science Foundation των ΗΠΑ. Στόχος είναι η καλλιέργεια ενός σταθερού και αξιοκρατικού περιβάλλοντος για την έρευνα στην Ελλάδα, με διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης και περιοδικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Η επένδυση στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ερευνητικού συστήματος.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν μπορούν να αφορούν σε οποιαδήποτε περιοχή της σύγχρονης έρευνας, θα κατατάσσονται όμως, για λειτουργικούς λόγους, στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία: 01. Μαθηματικά, Στατιστική, Πληροφορική/Επιστήμες Υπολογιστών, 02. Φυσική και Αστρονομία, 03. Χημεία και Επιστήμες Υλικών, 04. Επιστήμες Μηχανικού 1: Ηλεκτρολογία, Ηλεκτρονική, Χημική Μηχανική, 05.Επιστήμες Μηχανικού 2: Μηχανολογία, Κατασκευές, Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτεκτονική, Ναυπηγική και Αεροναυπηγική, 06. Ιατρικές Επιστήμες, 07.Επιστήμες Ζωής εκτός Ιατρικής, 08. Κοινωνικές Επιστήμες, 09. Ανθρωπιστικές Επιστήμες, 10. Ενέργεια και Περιβάλλον. Ανεξάρτητα από την ανωτέρω κατηγοριοποίηση, σημειώνεται ότι ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η υποβολή προτάσεων με διεπιστημονικό χαρακτήρα και για την εξέταση τους υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, τα απαιτούμενα έντυπα, κ.ά., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.:
- Πολυτίμη Σακελλαρίου, Τηλ.: 210 7458125, e-mail: psak@gsrt.gr
- Βασιλική Καραβαγγέλη, Τηλ.: 210 7458121, e-mail: vkar@gsrt.gr
- Βασιλική Γαλίζη, Τηλ.: 210 7458123, e-mail: v.galizi@gsrt.gr
- Ευτυχία Ίβρου, Τηλ.: 210 7458124, e-mail: efiv@gsrt.gr
Πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ: http://www.gsrt.gr/default.asp?V_ITEM_ID=6914
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής έχει εγκατασταθεί στην ιστοσελίδα: https://apps.gov.gr/minedu/aristeia/
Για τεχνική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την πλατφόρμα υποβολής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: dep_mo1@minedu.gov.gr