Tα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας (eHealth) παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Σύμφωνα με αυτά, το 87% των Ευρωπαίων ιατρών (γενικοί ιατροί) χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 48% από αυτούς διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση. Οι Ευρωπαίοι ιατροί όλο και περισσότερο αποθηκεύουν και διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των ασθενών τους. Με τη χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας, οι γιατροί και οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν ήδη συμβάλει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη μέσω, για παράδειγμα, της αποτελεσματικότερης διαχείρισης και της μείωσης του χρόνου αναμονής για τους ασθενείς.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τα πεδία στα οποία οι ιατροί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν καλύτερα τις Tεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την παροχή υπηρεσιών όπως η τηλεπαρακολούθηση, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι διασυνοριακές ιατρικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, κα Viviane Reding, 'η Ευρώπη αρχίζει να αποκομίζει τα οφέλη των ευρυζωνικών συνδέσεων στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας. [...] Είναι πλέον καιρός να χρησιμοποιηθούν οι ηλεκτρονικές αυτές υπηρεσίες πολύ ευρύτερα καθώς μπορούν να προσφέρουν τεράστια οφέλη σε όλους τους ασθενείς, σε ολόκληρη την Ευρώπη'. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η σχετική έρευνα διαπιστώνει μεγάλες διαφορές στη διαθεσιμότητα και τη χρήση των ΤΠΕ στον τομέα της υγείας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Το υψηλότερο ποσοστό ευρυζωνικής διείσδυσης μεταξύ των γενικών ιατρών είναι 91% (καταγράφεται στη Δανία), ενώ το χαμηλότερο μόλις 5% (καταγράφεται στη Ρουμανία). Όπως είναι αναμενόμενο, η έρευνα δείχνει ότι οι πιο προηγμένες από πλευράς ΤΠΕ χώρες είναι πιθανότερο να τις αξιοποιούν για επαγγελματικούς σκοπούς.
Στην έρευνα επισημαίνονται επίσης πεδία για περαιτέρω βελτίωση και αξιοποίηση, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την οποία χρησιμοποιεί μόλις το 6% των γενικών γιατρών της ΕΕ. Η πρακτική αυτή ακολουθείται ευρέως σε τρία μόνον κράτη μέλη: στη Δανία (97%), στις Κάτω Χώρες (71%) και στη Σουηδία (81%). Η τηλεπαρακολούθηση, που επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν την πορεία ενός ασθενούς και να αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις από μακριά, χρησιμοποιείται μόνο στη Σουηδία (9%), στις Κάτω Χώρες (3%) και την Ισλανδία (3%).
Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει στη διάρκεια του έτους έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες και την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής. Η διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων ασθενών είναι και αυτή σπάνια και εφαρμόζεται από το 1% μόνο των γενικών γιατρών της ΕΕ. Η Επιτροπή σκοπεύει φέτος να διατυπώσει σχετικές συστάσεις και να δρομολογήσει ένα πρόγραμμα για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας σε ασθενείς που ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους περισσότερους δείκτες της έρευνας: 79% των ιατρείων διαθέτουν Η/Υ (μέσος όρος ΕΕ: 87%), 66% διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (μέσος όρος ΕΕ: 69%) και 44% διαθέτουν ευρυζωνική πρόσβαση (μέσος όρος ΕΕ: 48%). Ως προς τη στάση των Ελλήνων γιατρών απέναντι στη χρήση των ΤΠΕ, η πλειονότητα θεωρεί πως αυτές αφορούν περισσότερο τη διοικητική πλευρά της δουλειάς τους, παρά την ιατρική.