'Πράκτορες λογισμικού' από το ΑΠΘ κατακτούν το Χάρβαρντ!

Το πρώτο βραβείο στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Trading Agent Competition - TAC 2010) του Πανεπιστημίου του Harvard κατέκτησε η ομάδα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα που τους χάρισε την πρωτιά, είναι ένα ευφυές λογισμικό που εκτελεί αυτόματα και αυτόνομα ηλεκτρονικές συναλλαγές και συμμετέχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες στο Διαδίκτυο.

Ο διαγωνισμός TAC 2010, που διοργανώθηκε για 11η χρονιά από το Χάρβαρντ, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 2010, αφορά 'πράκτορες λογισμικού' (software agents), ήτοι ευφυή προγράμματα με εξελιγμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας, ειδικά σχεδιασμένα για να συνδιαλέγονται στο χρηματιστήριο και γενικότερα στο Διαδίκτυο με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Η ομάδα 'Mertacor' του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ πήρε μέρος στις τρεις κατηγορίες του διαγωνισμού με αντίστοιχες εκδόσεις του ομώνυμου πράκτορα. Το αποτέλεσμα ήταν η πρωτιά της ελληνικής ομάδας στην κατηγορία TAC Market Design για σχεδίαση ηλεκτρονικών αγορών, η 3η θέση στην κατηγορία TAC Ad Auction για δημοπρασία διαδικτυακών διαφημίσεων και η 6η θέση στην κατηγορία TAC Supply Chain Management για διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Η επιτυχία της ελληνικής αποστολής, όμως, δεν περιορίστηκε στις πρωτιές του διαγωνισμού. Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ κλήθηκε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Minnesota και το Πανεπιστήμιο Erasmus στη σχεδίαση του καινούριου παιχνιδιού του TAC, το TAC Energy, που θα εστιάζει στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Το τελευταίο ερευνητικό έργο της ομάδας Mertacor στους πράκτορες λογισμικού θα παρουσιαστεί από τον επικεφαλής της ομάδας του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Πρακτόρων Λογισμικού (IAT 2010), που θα γίνει στο Τορόντο μεταξύ 30 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου 2010. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των πρακτόρων λογισμικού, η οποία θα επιτρέψει τη χρήση τους σε εφαρμογές πραγματικού χρόνου, και οι πράκτορες λογισμικού για ανακάλυψη γνώσης στον παγκόσμιο ιστό.

Στην ομάδα του Mertacor συμμετέχουν οι:
- Λάμπρος Σταυρογιάννης, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, μεταπτυχιακός στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας. Ξεκίνησε την αρχική σχεδίαση του Mertacor για το διαγωνισμό CAT, πριν από 3 χρόνια, σα διπλωματική εργασία.
- Κυριάκος Χατζηδημητρίου, υποψήφιος διδάκτορας στο ΤΗΜΜΥ του Α.Π.Θ., με μεγάλη ιστορία στους διαγωνισμούς TAC. Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 3η θέση, το 2005, στο TAC-SCM. Σχεδίασε και βελτίωσε τους πράκτορες Mertacor AA και SCM.
- Ανδρέας Συμεωνίδης, Λέκτορας του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ. Είχε την επίβλεψη και τη συμμετοχή στην ανάπτυξη του Mertacor SCM. Στον φετινό διαγωνισμό στο Harvard ήταν Game Master για τον διαγωνισμό και παρέλαβε τα βραβεία του Mertacor στο Cambridge της Μασσαχουσέτης.
- Περικλής Μήτκας, Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ. Επικεφαλής της ομάδας.