Αύξηση ρεκόρ στις αιτήσεις για τις ερευνητικές υποτροφίες Marie Curie της ΕΕ

24.09.2010

5.000 ερευνητές από όλη την Ευρώπη υπέβαλαν φέτος αίτηση για τις υποτροφίες Marie Curie της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι και κατά 70% σε σχέση με το 2008. Το δημοφιλές πρόγραμμα 'κινητικότητας' της ΕΕ θα χρηματοδοτήσει 800 επιστήμονες, με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, για να συνεχίσουν την επιστημονική τους σταδιοδρομία σε κάποια άλλη χώρα, εντός ή εκτός Ευρώπης.

Οι ατομικές υποτροφίες Marie Curie εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανθρωποι και απευθύνονται σε έμπειρους ερευνητές, με διδακτορικό δίπλωμα ή τουλάχιστον τετραετή ερευνητική πείρα μετά το τέλος των σπουδών, που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε διδακτορικές σπουδές. Πρόκειται για υποτροφίες 'κινητικότητας', δηλαδή οι Ευρωπαίοι επιστήμονες καλούνται να υλοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο, διάρκειας έως 3 ετών, σε κάποια χώρα εντός ή εκτός Ευρώπης, διαφορετική από τον τόπο διαμονής/εργασίας τους. Προβλέπονται επίσης υποτροφίες για κορυφαίους ερευνητές που κατάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και επιθυμούν να διεξαγάγουν έρευνα στην Ευρώπη.

Στόχος των υποτροφιών είναι η δια βίου επιμόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη των ερευνητών, αλλά και ο εμπλουτισμός των γνώσεων και εμπειριών τους σε ερευνητικούς οργανισμούς άλλων χωρών. Η πρόταση υποβάλλεται από τον ερευνητή, σε συνεργασία με τον οργανισμό που θα τον φιλοξενήσει για την υλοποίηση του έργου του, και αξιολογείται από ανεξάρτητη ομάδα διακεκριμένων Ευρωπαίων και διεθνών επιστημόνων. Οι υπότροφοι υπογράφουν συμβάσεις απασχόλησης για τη διάρκεια του έργου και τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν επίσης μια συμμετοχή στις δαπάνες έρευνας και κατάρτισης.

Εκτός από τις ατομικές υποτροφίες, το Ειδικό Πρόγραμμα Ανθρωποι περιλαμβάνει δράσεις για πανεπιστημιακά δίκτυα και κατάρτιση υποψήφιων διδακτόρων, συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας, βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές καθώς και την επανένταξη Ευρωπαίων ερευνητών που επιστρέφουν από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Συνολικά, το 2011, οι δράσεις Marie Curie θα διαθέσουν προϋπολογισμό 772 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν 7.000 νέες θέσεις εργασίας.