Η Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό έργο με αντικείμενο τη συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή των ιστορικών δεδομένων της παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού σε όλη τη χωροχρονική του εξέλιξη υλοποιείται το τελευταίο διάστημα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ). Σε πρώτο στάδιο έχει επιλεγεί η εξέταση της ελληνικής παρουσίας στο χώρο της Μικράς Ασίας, όρος με τον οποίο προσδιορίζεται η σημερινή ασιατική Τουρκία.
Πρόκειται για ένα έργο αναφοράς με 3.500 λήμματα περίπου, τα οποία έχουν συνταχθεί από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Στόχος του έργου είναι να παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες για κάθε πλευρά της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία, από την αρχαιότητα έως την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τα υπό εξέταση θέματα δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και αποκομμένα από το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκαν, αλλά σε σχέση με την ιστορία της περιοχής και τις άλλες μη ελληνικές πολιτισμικές παραδόσεις.
Η Εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνει λήμματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της ζωής και δράσης του μικρασιατικού Ελληνισμού, κατανεμημένα στις εξής θεματικές ενότητες: Τοπωνύμια (οικισμοί, διοικητικές ενότητες και γεωγραφικές περιοχές), Πρόσωπα (άτομα, οικογένειες και δυναστείες), Δομικά έργα (κτίρια, συγκροτήματα κτιρίων, πολεοδομικά συγκροτήματα, οδικά δίκτυα), Γεγονότα (φυσικές καταστροφές, πολεμικά, πολιτικά και θρησκευτικά γεγονότα), Γενικά θέματα (ζητήματα κοινωνικής οργάνωση, θεσμοί, οικονομικές δομές, πτυχές της πολιτισμικής έκφρασης, όπως η θρησκεία, η τέχνη, ο λαϊκός πολιτισμός).
Το κυρίως κείμενο κάθε λήμματος υποστηρίζεται από βιβλιογραφικές παραπομπές και επεξηγηματικές υποσημειώσεις, προτάσεις για περαιτέρω μελέτη, μια επιλογή από γραπτές πηγές και γλωσσάρι. Κατάλογοι, στατιστικοί και χρονολογικοί πίνακες και υπότιτλοι της οπτικής πληροφορίας συμπληρώνουν κάθε λήμμα. Η οπτική πληροφορία περιλαμβάνει φωτογραφίες, σχέδια και γραφήματα, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια, στατικούς και δυναμικούς χάρτες, μια πλούσια και ομοιογενή σήμανση με εικονίδια, οπτικό γλωσσάρι και ψηφιακά μοντέλα φυσικού ανάγλυφου αστικών τοπίων.
Μετά τον 1ο 'τόμο' για τη Μικρά Ασία, στόχος του Ιδρύματος είναι η δημιουργία αντίστοιχων 'τόμων' για όλες τις περιοχές όπου έζησαν και έδρασαν Έλληνες, από τις αποικίες της αρχαιότητας μέχρι τις ελληνικές κοινότητες του σήμερα (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Εύξεινος Πόντος).
Η νέα ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του ΙΜΕ αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των νέων ψηφιακών τεχνολογιών ως προς το σχεδιασμό εύχρηστων μεθόδων ενσωμάτωσης, δόμησης και διαχείρισης μεγάλου όγκου κειμένων και οπτικοακουστικού υλικού, ενώ παρέχεται η δυνατότητα διαρκούς ανανέωσης και συμπλήρωσης της πληροφορίας.