Ο Αγγλος ηθοποιός Gary Barber, ο οποίος έχει ειδικευθεί στον ρόλο του Αϊνστάιν, επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα προκειμένου να υποδυθεί τον μεγάλο φυσικό στο επιστημονικό ντοκιμαντέρ εκλαϊκευτικού χαρακτήρα 'Φυσικής Περίπλους - Η Γένεση της Σύγχρονης Φυσικής', την παραγωγή του οποίου έχει αναλάβει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε διαφόρους χώρους (Αστεροσκοπείο, Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Νέα Ιωνία, Αεροδρόμιο, κ.λπ.), με τη συνεργασία ερευνητών του ΕΙΕ και ομάδας από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης ο Garry Barber συνεργάστηκε με την ομάδα παιδιών graffiti του Δήμου Νέας Ιωνίας για τη δημιουργία εικαστικού graffiti με θέμα τον Einstein.
Η παράσταση του Gary Barber για τη ζωή, τις προσωπικές στιγμές αλλά και τις επιστημονικές ανακαλύψεις του Αϊνστάιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό, γεγονός που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν δοθεί περισσότερες από 60 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Αγγλο ηθοποιό, το κοινό δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές φορές ξαφνιάζεται όταν βλέπει όλα όσα συνέβησαν στον Αϊνστάιν. 'Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρουσιάζονται πάρα πολλές λεπτομέρειες και το κοινό ενθουσιάζεται, νοιώθοντας ταυτόχρονα έκπληξη για τις άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου φυσικού.'
Σχολιάζοντας την ανταπόκριση του ελληνικού κοινού στις παραστάσεις που έδωσε πέρυσι με αφορμή το έτος Φυσικής δηλώνει: 'Οι Ελληνες ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένοι σχετικά με το έργο του Αϊνστάιν. Στο τέλος της παράστασης υπήρχαν πολλές ερωτήσεις από τους θεατές, ειδικά τα παιδιά, που έδειχναν να έχουν κατενθουσιαστεί.'
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Αϊνστάιν, ο G. Barber υπογραμμίζει ότι 'Αυτό που με εμπνέει περισσότερο είναι η μεγάλη φαντασία του, γιατί μέσω αυτής κατάφερε να επιλύσει τις πιο περίπλοκες εξισώσεις και τα πιο περίπλοκα προβλήματα.' Και συνεχίζει: 'Ο Αϊνστάιν ήταν πάρα πολύ ζεστός άνθρωπος και πολύ διασκεδαστικός. Είχε πολλούς φίλους, ενώ στις διαλέξεις του όπου συγκεντρωνόταν μεγάλο πλήθος ακροατών έπαιζε βιολί και έλεγε ανέκδοτα'.
H μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στις παραστάσεις του κάνει τον G. Barber να πιστεύει ότι οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις επιστήμες. 'Όταν ξεκίνησα να ετοιμάζω την παράσταση, στόχος μου ήταν να κινήσω το ενδιαφέρον των νέων για τις φυσικές επιστήμες, όπως έκανε και ο Αϊνστάιν. Αν και η παρουσίαση των επιστημονικών θεωριών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, στην παράστασή μου προσπαθώ να τις εξηγήσω με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο' συμπληρώνει ο ?γγλος ηθοποιός.
'Φυσικής Περίπλους' για μαθητές Λυκείου και φοιτητές
Στόχος του ντοκιμαντέρ 'Φυσικής Περίπλους - Η Γένεση της σύγχρονης Φυσικής' είναι να μεταφέρει στο ευρύτερο κοινό τον ενθουσιασμό και την ομορφιά της επιστημονικής σκέψης που παράγεται σήμερα μέσα από τη Φυσική, να το εξοικειώσει με τα σύγχρονα επιτεύγματα και να επιτρέψει στον ανθρώπινο νου να συλλάβει το Σύμπαν στην ολότητά του.
Την επιστημονική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έχουν αναλάβει ερευνητές του ΕΙΕ σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ντοκιμαντέρ θα διανεμηθεί σε DVD, δωρεάν, σε μαθητές Λυκείου και φοιτητές και θα συνοδεύεται από μία μικρή έκδοση με θέμα 'Η θεωρία της ειδικής και γενικής σχετικότητας', ένα εκλαϊκευτικό άρθρο που έγραψε ο ίδιος ο Αϊνστάιν.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δραστηριότητες του ΕΙΕ εντάσσονται στο έργο 'Ερμής - Ανοικτές Θύρες' (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα', Γ' ΚΠΣ) και αποσκοπούν στην προβολή του ερευνητικού έργου του Ιδρύματος, αλλά και γενικότερα της επιστήμης, στο ευρύτερο κοινό.