Μέχρι τις 4 Μαΐου 2006 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις για τα βραβεία Descartes 2006 για την έρευνα και την προβολή της επιστήμης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υλοποιείται από το 2000 και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος 'Επιστήμη και Κοινωνία' του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα.
Στόχος των βραβείων είναι η δημόσια αναγνώριση έργων που αναδεικνύουν την ερευνητική συνεργασία, την επιστημονική αριστεία και τη διεθνική συνεργασία σε βασικούς τομείς επιστήμης και τεχνολογίας. Βραβεύονται, επίσης, οι αποτελεσματικές επικοινωνιακές δράσεις για την προώθηση και τη δημόσια κατανόηση της επιστήμης από το κοινό.
Συγκεκριμένα, το Βραβείο Descartes για την έρευνα απευθύνεται σε ευρωπαϊκές ομάδες συνεργατικής έρευνας που πέτυχαν σημαντικά επιστημονικά ή τεχνολογικά αποτελέσματα στις Βασικές επιστήμες (π.χ. φυσική, χημεία, μαθηματικά, κ.ά.), τις Γεωεπιστήμες, τη Μηχανική, την Πληροφορική, τις Επιστήμες της Ζωής και τις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες. Ο προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα βραβεία ανέρχεται σε 1,150 εκατ. ευρώ (1 εκατ. ευρώ για τους πέντε νικητές και 150 χιλ. ευρώ για πέντε τελικούς υποψήφιους).
Το Βραβείο Descartes για την προβολή της επιστήμης απευθύνεται σε φορείς ή μεμονωμένα άτομα, με σημαντική δράση στον τομέα της προβολής και προώθησης της επιστήμης στο κοινό. Οι κατηγορίες των υποψηφίων είναι οι ακόλουθες: Επιστήμονες και επικοινωνιολόγοι που ασχολούνται επαγγελματικά με την προβολή της επιστήμης, Έντυπα μέσα για την προβολή της επιστήμης (άρθρα, βιβλία, πολιτικές εκδόσεων, κ.ά.), Οπτικο-ακουστικά και ηλεκτρονικά μέσα για την προβολή της επιστήμης (τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό υλικό, δικτυακοί τόποι, κ.ά.), Καινοτόμες δράσεις για την προβολή της επιστήμης και Επικοινωνιολόγοι στην αρχή της σταδιοδρομίας τους (πρώτο έργο, νέα ταλέντα, κ.ά.). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 275 χιλ. ευρώ (250 χιλ. ευρώ για τους πέντε νικητές και 25 χιλ. ευρώ για πέντε τελικούς υποψήφιους).
Σημειώνεται πως, στα περσινά βραβεία, οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις. Μεταξύ των νικητών του βραβείου για την έρευνα ήταν οι Έλληνες καθηγητές Κώστας Σούκουλης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και Γιάννης Σειραδάκης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στους τελικούς υποψήφιους ήταν επίσης έργα στα οποία συμμετείχαν ο Δημήτρης Νιάρχος, Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', και ο καθ. Σταύρος Κατσανέβας από το γαλλικό Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).